Londra: Gaddafi ar putea recurge la măsuri disperate, inclusiv utilizarea de arme chimice

Londra: Gaddafi ar putea recurge la măsuri disperate, inclusiv utilizarea de arme chimice

Şeful diplomaţiei britanice William Hague a declarat ieri că dictatorul libian şi puţinele trupe care îi mai sunt loiale ar putea utiliza arme chimice ca un ultim act de răzbunare pentru pierderea puterii, scrie ziarul Daily Telegraph.

La rândul său, Pentagonul a anunţat că monitorizează depozitele militare unde bănuieşte că Muammar Gaddafi ar păstra arme chimice.

"Nu putem anticipa orice decizie pe care regimul Gaddafi o va lua. Vorbim despre un regim malefic. Sunt încă vremuri grele şi periculoase în Libia pentru că există mult armament acolo", a explicat Hague pentru BBC.

NATO şi-a pus deja în alertă trupele privind posibilitatea ca forţele loiale lui Gaddafi să lanseze rachete Scud, mai ales asupra civililor. Potrivit serviciilor secrete occidentale, dictatorul libian deţine până la 240 de rachete Scud B cu rază de acţiune de până la 250 de kilometri.

"Aceste rachete reprezintă o ameninţare la adresa civililor", a subliniat purtătorul de cuvânt al Alianţei.

Deşi Gaddafi a renunţat la programul de înarmare cu arme biologice şi chimice în 2003, după invadarea Irakului, el are în continuare stocuri de canistre cu gaz muştar. Occidentalii susţin însă că aceste stocuri sunt limitate şi ar putea fi chiar expirate.

Alte surse din guvernul britanic au avertizat că dictatorul libian ar fi putut reactiva mai multe celule din Europa pentru a comite acte teroriste în semn de răzbunare. CITIŢI ŞI:

  • Război în Libia. Zeci de jurnalişti străini, blocaţi în hotelul Rixos din Tripoli
  • Liderul libian Gaddafi "moare, dar nu se predă" 
  • Unde se ascunde Muammar Gaddafi de forţele insurgente?
  • Libia speră la democraţie, dar se şi teme de un război civil

Ne puteți urmări și pe Google News