Gestul lui Trump este cât se poate de neortodox, deoarece numirea ambasadorului britanic la Washington este apanajul guvernului de la Londra.

Mesajul președintelui american ales sună astfel:

„Mulți oameni și-ar dori să-l vadă pe Nigel Farage reprezentând Marea Britanie ca ambasador în Statele Unite. Ar face o treabă grozavă!”

Farage, care este liderul interimar al partidului eurosceptic UKIP, și cel mai vocal om politic britanic în favoarea ieșirii din UE, s-a întâlnit recent cu Donald Trump la New York.

Politicianul britanic a declarat că a fost flatat de mesajul președintelui ales. Într-o declarație pentru Associated Press, Farage a spus:

„Sunt foarte flatat de afirmații. Când m-am întâlnit cu președintele ales am spus că sunt dornic să fac tot ce pot pentru a ajuta relațiile dintre țările noastre.”

Însă premierul Theresa May s-a grăbit să omoare din fașă orice speculații pe această temă. Purtătorul de cuvânt de la Downing Street nr. 10 a declarat:

„Nu există post liber. Avem deja un ambasador excelent.”

Actualul ambasador, Kim Darroch, a preluat postul în ianuarie.

În timpul campaniei sale electorale pentru Casa Albă, Trump a declarat în mod repetat candidatura sa cu referendumul pentru Brexit, în care majoritatea britanicilor au votat pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

Mesajul atât de puțin diplomatic al lui Donald Trump creează probleme guvernului britanic, care, în condițiile negocierilor pentru ieșirea din UE, are tot interesul să compenseze prin relații excelente cu noua administrație americană.

Obiectivul Londrei este în primul rând semnarea unui acord comercial avantajos cu Washingtonul.

Regina Elisabeta l-ar putea primi pe Donald Trump peste câteva luni, după ce guvernul britanic a confirmat luni că are în vedere o vizită prezidențială în 2017.

Oficialii de la Palatul Buckingam au declarat că guvernul este cel responsabil pentru organizarea vizitelor de stat, iar o purtătoare de cuvânt a Theresei May a afirmat că propunerea este „avută în vedere”.

Când Theresa May i-a telefonat lui Donald Trump, pentru al-l felicita pentru victoria în alegeri, acesta i-a spus că este „un mare fan al Reginei”:

De asemenea, el i-a spus lui Farage, la întâlnirea de la New York, că este „super-încântat să o întâlnească pe Regină”.

Potrivit surselor apropiate guvernului de la Londra, o invitație oficială îi va fi adresată lui Donald Trump imediat după ceremonia de instalare oficială a sa la Casa Albă, din 20 ianuarie.