Assange, prima apariţie publică după 60 de zile în Ambasadă:SUA trebuie să înceteze să mai ameninţe Wikileaks

Assange, prima apariţie publică după 60 de zile în Ambasadă:SUA trebuie să înceteze să mai ameninţe Wikileaks

Jurnalistul Julian Asange, aflat în sediul Ambsadei Ecuadorului la Londra, urmează să iasă astăzi cu declaraţii în faţa presei. Războiul diplomatic dintre Marea Britanie şi Ecudaor, după acesta din urmă a decis să îi acorde azil politic lui Assange, continuă. Miniştrii de externe din Alianţa Bolivariană pentru Americi (ALBA), formată din aliaţii Ecuadorului, în special Cuba, Venezuela şi Nicaragua,au avertizat că o eventuală intrare a poliţiei britanice în ambasada Ecuadorului la Londra pentru a-l aresta pe fondatorul Wikileaks ar avea "consecinţe grave în întreaga lume".

UPDATE 16.35 Assange a cerut eliberarea lui Bradley Maning, presupusa sursă de informaţii a Wikileaks, susţinând că acesta este unul dintre "deţinuţii politici" din lume. În acest context, el a amintit şi de condamnarea, recentă, a fetelor din trupa punk Pussy Riot. "Există unitate în represiune. De aceea trebuie să existe unitate absolută şi determinare în ripostă", a spus jurnalistul australian. UPDATE 16.30 "Statele Unite şi preşedintele Barack Obama trebuie să înceteze cu această vânătoare de vrăjitoare la adresa Wikileaks. UPDATE 16.17 Asange a apărut la balconul Ambasadei Ecuadorului, de unde şi-a rostit discursul. "Sunt astăzi aici, pentru că nu mă pot afla acolo cu voi", le-a spus Assange sutelor de simpatizanţi adunaţi în faţa sediului misiunii diplomatice."Joi seara, după ce a fost lansată o ameninţare la adresa Ambasadei iar poliţia a descins aici, aţi venit pentru a supraveghea lucrurile", a continuat fondatorul Wikileaks UPDATE 15.45 Avocatul lui Assange fostul judecător spaniol Baltasar Garzon, a ieşit în faţa ambasadei Ecuadorului la Londra, unde a declarat că fondatorul Wikileaks este "într-o stare de spirit combativă".

"Le mulţumeşte ecuadorienilor şi mai ales preşedintelui Rafael Correa pentru că i-au acordat azil", şi "i-a cerut avocatului său să înainteze o acţiune în justiţie pentru a proteja drepturile WikiLeaks, ale sale şi ale tuturor persoanelor care au făcut obiectul unei anchete", a adăugat Garzon, înainte de apariţia lui Assange. "Transmitem un avertisment guvernului Marii Britanii privind gravele consecinţe care ar apărea în întreaga lume în cazul unei agresiuni directe împotriva integrităţii teritoriale a Republicii Ecuadorului la Londra", au declarat şefii diplomaţiilor statelor din acest bloc, înr-un comunicat citat de ministrul venezuelean de externe, Nicolas Maduro, la sfârşitul acestui summit convocat de urgenţă.

"Refuzăm ameninţările intimidante proferate de purtătorii de cuvânt ai Guvernului Marii Britanii deoarece ele încalcă principiile de suveranitate şi integritate teritorială a naţiunilor", se mai arată în declaraţie.

Miniştrii de externe din Alianţa Bolivariană pentru Americi (ALBA) s-au reunit la două zile după ce Ecuadorul i-a acordat azil diplomatic lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, care s-a refugiat în ambasada ecuadoriană de la Londra la 19 iunie pentru a evita extrădarea în Suedia, unde trebuie să răspundă în justiţie la acuzaţiile de viol şi agresiune sexuală.

Ne puteți urmări și pe Google News

Guvernul Ecuadorului a protestat împotriva ameninţărilor autorităţilor britanice că vor pătrunde în ambasada ecuadoriană de la Londra penrru a-l aresta pe Assange, chiar dacă mai târziu ministrul britanic al afacerilor externe William Hague a negat că ar avea această intenţie. Discurs de la balcon?

Un purtător de cuvânt al WikiLeaks s-a arătat ieri extrem de discret, "din motive de securitate", în legătură cu modul în care Julian Assange îşi va face astăzi prima apariţie publică din martie, după ce s-a refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra din 19 iunie. Se pare totuşi că Assange va putea vorbi de la balcon fără să rişte astfel să fie arestat.

Autorităţile britanice susţin că azilul acordat lui Assange nu schimbă cu"'nimic" hotărârea Londrei de a-l extrăda în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale.