Cartea „Hidden Hand” a provocat un scandal uriaș în presa din Marea Britanie încercând să expună rețelele de influență pe care Beijingul le folosește pentru a manevra deciziile luate de guvernul de la Londra. În centrul dezvăluirilor se află 48 Group Club, o organizație discretă, cu sediul central la Londra, care adună lideri politici și bogați oameni de afaceri. Cartea susține că sub aparența unor activități onorabile se ascunde o  rețea „prin care Beijingul influențează elitele Marii Britanii”.

Lordul Heseltine, fost vicepremier și unul dintre fondatorii clubului, susține că această organizație oferă doar o rețea de sprijin pentru oamenii de afaceri implicați în comerțul cu China. Autorii cărții Hidden Hand sunt, însă, de părere că  întâlnirea dintre președintele clubului, Stephen Perry, și președintele chinez Xi dezvăluie importanța clubului în eforturile Chinei de a-și exercita influența în Marea Britanie.

La întâlnirea respectivă, Perry a lăudat viziunea lui Xi „asupra unei comunități cu un viitor comun pentru umanitate”, relatează The Times. De altfel,  Perry a fost singurul britanic dintre cei zece străini care au primit Medalia pentru reformă și prietenie a Chinei în 2018, după cum a notat ziarul China Daily.


Spionajul Chinei contra UE! Cum s-au deghizat spionii regimului comunist de la Beijing

Aplicația care a pus pe jar SUA. China o folosește pentru spionaj?! Scandal internațional


După publicarea cărții, clubul și-a închis  site-ul web, dar jurnaliștii britanici au descoperit o  versiune arhivată care datează din decembrie anul trecut. Așa au aflat că printre membrii clubului se află foști parlamentari, oameni de afaceri influenți și personalități cunoscute  din mediul academic și media. Unii dintre aceștia nu recunosc, însă, nicio legătură cu organizația. E și cazul fostului ministru Jack Straw.

Închiderea site-ului nu înseamnă, însă, că 48 Group Club recunoaște acuzațiile. Dimpotrivă, Consiliul de Administrație a luat măsuri legale împotriva autorilor cărții, afirmând că acest club „nu este în niciun sens un vehicul pentru Beijing”.De altfel, președintele Stephen Perry a lansat o acțiune legală pentru a opri publicarea cărții în Marea Britanie și Canada, a recunoscut Clive Hamilton, co-autorul cărții Hidden Hand.

Până la lămurirea situației, trebuie spus că semnale de alarmă cu privire la încercarea Chinei de a căpăta influență în Marea Britanie au mai fost. Un raport publicat de Royal United Services Institute (Rusi), un think-tank specializat în apărare și securitate, afirmă  că ar fi „naiv” și iresponsabil să se creadă că Republica Populară China nu va exploata oportunitățile de a influența Regatul Unit dacă va avea această șansă.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE