Locurile cu taxă, excluse din facultăţile de stat. VEZI cum te afectează
- Marian Păv ăla şc
- 25 iunie 2011, 10:26
Camera Deputaţilor a aprobat tacit un proiect de modificare a Legii Educaţiei prin care centrele universitare de stat nu vor mai înmatricula studenţi pe locuri cu taxă.
Pentru ca legea să se aplice, mai trebuie să primească votul Senatului şi apoi să fie promulgată de Preşedinţie.
Iniţiatorii acestui proiect, care, în opinia rectorilor de la instituţiile de stat ar aduce în faliment învăţământul superior public, sunt deputatul Cătălin Croitoru şi senatorul Petru Filip.
Proiectul a fost depus în Camera Deputaţilor în 9 mai, iar până pe 15 iunie a primit avizele comisiilor de specialitate. "Nu au introdus acest proiect pe ordinea de zi, pentru că. probabil, au considerat că nu este important. Dar aşa s-a ajuns să fie aprobat în mod tacit de Camera Deputaţilor", ne-a declarat Gheorghe Roşca, rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) din Bucureşti.
"Prostituţie universitară"
Rectorul de la ASE critică dur acest proiect. "Dacă va trece şi de Senat, intrăm în prostituţie universitară, pentru că în acest moment universităţile particulare nu sunt la fel de valoroase ca cele de la stat. Probabil sunt alte interese", a fost declaraţia lui Gheorghe Roşca.
În schimb, unul dintre iniţiatori consideră că doar aşa se poate face reformă în mediul universitar. "Universităţile de stat primesc finanţare publică de 1.200 de euro, în medie, pentru fiecare student de la buget. În schimb, pentru un student de la taxă iau 500 de euro. Asta înseamnă că iau din banii de la stat pentru a susţine studenţii cu taxă. Ei sunt privaţi pe banii statului", a explicat Cătălin Croitoru.
Faptul că iniţiatorii legi sunt salariaţi ai unor universităţi particulare, naşte şi o serie de suspiciuni privind interesele din spatele proiectului. Cătălin Croitoru este lector universitar la Universitatea Creştină "Dimitrie Cantemir" Bucureşti.
La rândul său, Petru Filip încasează bani de la Universitatea Agora din Oradea şi de la Universitatea “Dimitrie Cantemir".
"Putem să prefacem că totul este în ordine"
"Ar trebui să-mi fie ruşine că lucrez la privat? Asta este o mentalitate comunistă. Pentru că vin din privat, ştiu care sunt problemele. Dacă vrem un învăţământ universitar particular de calitate trebuie schimbat actualul sistem. Dacă vrem să păstrăm salariile imense din facultăţile de stat ale rectorilor, putem să ne prefacem că totul este în ordine", a mai declarat Croitoru.