Evenimentul Zilei > Social > Locuri de muncă în sănătate
Locuri de muncă în sănătate

Locuri de muncă în sănătate

În condiţiile crizei de forţă de muncă din domeniul Sănătăţii, oferta de joburi în sectorul medical- farmaceutic, la nivel naţional, este din ce în ce mai bogată. Practic, nu există spital din ţară care să nu aibă nevoie de cadre sanitare.

În condiţiile unei crize de forţe de muncă în domeniul sănătăţii, oferta de locuri de muncă în sectorul medical/farmacie, la nivel naţional, este din ce în ce mai bogată.

Pe site-ul de recrutare ejobs.ro sunt 412 posturi disponibile pentru medicină umană/veterinară, iar pentru medicină alternativă/ reflexoterapie – 48. Pe myjob.ro figurează 313 joburi în acest sector, pe bestjobs.ro, la secţiunea sănătate, sunt postate 479 slujbe, iar pe site-ul locuridemunca.ro – 156.

Judeţe fără niciun cardiolog


Practic, toate oraşele din ţară se confruntă cu o lipsă mare de cadre sanitare, prea multe alegând să profeseze peste hotare. „România are doar jumătate din numărul de medici necesar. Sunt judeţe în care nu există niciun cardiolog şi niciun endocrinolog. În Botoşani, de exemplu, nu există niciun cardiolog. Avem 98 de localităţi fără medici de familie“, spune medicul Aurora Dragomirişteanu, coordonatorul studiului „Migraţia medicilor“, prezentat recent la Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România.

Cei mai mulţi au plecat
din Bucureşti, Iaşi şi Timiş

Foarte mulţi medici au ales să renunţe la joburile din România din cauza salariilor prea mici pe care le primeau aici. Dacă în România un medic, după ce termină rezidenţiatul, primeşte 270 de euro, în Belgia poate ajunge şi la 5.000 de euro. Potrivit studiului „Migraţia medicilor“, aproximativ 4% din totalul medicilor au preferat să plece la lucru în străinătate în 2007. Cea mai mare migraţie externă s-a înregistrat anul trecut la Bucureşti (494 de medici), Iaşi (256) şi Timiş (131).

„Pentru a ajunge medic eşti nevoit să faci şase ani de facultate şi între cinci şi şapte ani de rezidenţiat, iar după ce termini eşti plătit foarte prost“, spune chirurgul Jean Popescu, preşedintele Colegiului Medicilor Dâmboviţa. Un medic rezident, în primul an, câştigă 200 de euro pe lună. Când îl termină, are un venit de 270 de euro lunar. „Diferenţele de salarizare dintre noi şi alte ţări sunt uriaşe. De exemplu, un medic specializat în medicina de urgenţă a primit o ofertă să plece în Franţa pentru 7.000 de euro“, afirmă Jean Popescu.

200 posturi
pentru farmacişti

Potrivit unui clasament întocmit de site-ul de recrutare myjob. ro, cele mai căutate slujbe de către angajatorii din domeniul sănătăţii sunt farmacist, manager de spital sau clinică, medic, asistent, kinetoterapeut. „În ceea ce priveşte remuneraţia, salariul mediu în domeniul farmacie este de 5.000 de lei, în funcţie de experienţa în job“, scrie myjob.ro.

„Sunt aproximativ 200 de posturi de farmacist scoase la concurs, în general pentru farmaciile de spital sau pentru cele publice. Salariul unui începător poate să fie de 500-700 de lei“, spune Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România. Pe locul doi în topul efectuat de site-ul de recrutare este slujba de „manager de spital“, care presupune supravegherea întregii activităţi a respectivei instituţii. Pentru un asfel de job, este necesar un master în management sau administraţie.

„Salariul minim al unui manager de spital este de 3.000 de lei, la care se adaugă diverse sporuri. În plus, remuneraţia unui job de manager de spital depinde şi de mărimea instituţiei. Cu cât administrarea este mai complexă din cauza numărului mare de paturi, cu atât salariul creşte“, mai scrie myjob.ro. În topul celor mai căutate cinci joburi din domeniul medical/farmacie, pe locul trei se află jobul de medic, iar pe urmă toarele două – cel de asistent şi cel de kinetoterapeut.

OFERTE

> Asistentă medicală Bucureşti, Brotac Medical Center. Salariu: 1.000 de lei.
Tel: 0722.387.173

> Medic generalist
– Bucureşti, Oxxygene Med. Salariu: 1.400 de lei.
Tel: 0745.422.603

> Farmacist
– Cluj-Napoca, Farmacia Clematis. Salariu:
1.800 de lei.
Tel: 0744.393.699

> Farmacistă
Piatra-Neamţ, Farmavit. Salariu: 2.500 de lei.
Tel: 0722.341.459

> Medic stomatolog
– Tulcea, Dentaur. Salariu: 1.000 de euro.
Tel: 0240.516.446

Mai multe joburi găseşti la http://www.sanador.ro/ro/ posturi-disponibile. CV poţi să trimiţi şi la Centrul medical Unirea, la e-mail jobs@cmu.ro, sau la office@medicalcity.ro (pentru clinica Medical City), la recrutare@medlife.ro (pentru clinica Medlife), la hrromania2@pfizer.com (pentru compania farmaceutică Pfizer) şi la resurse_umane@ranbaxy.com (pentru Terapia Ranbaxy).