Stațiunea monantă Muntele Mic și domeniul schiabil cu același nume se află la o altitudine de 1545 de metri și este cunoscută și drept ”Perla Banatului”. Această stațiune se găsește între Munții Țarcu, Munții Godeanu și Munții Retezat și sunt cinci parții de schi.
Stațiunea Muntele Mic atrage turiștii ca un magnet
Domeniile schiabile de aici au un grad de dificultate mediu și o lungime cuprinsa intre 1.200 de metri și 12.000 de metri. Această stațiune este ideală atât pentru turiștii pasionați de sporturile de iarnă, cât și pentru cei care vor să se relaxeze cu familia.
Prima cabană din staţiune a fost construită în 1930 şi poartă numele de Cabana Vânătorilor de Munte. După 6 ani, staţiunea a fost inaugarată, fiind gazda a peste 1500 de oameni, veniţi din diferite părţi ale Banatului. Staţiunea a început să se modernizeze în 1972, acesta fiind anul când s-a construit primul telescaun.
Aici este foarte multă zăpadă
Iarna, zăpada pe muntele Mic este de un metru şi durează de cele mai multe ori peste 6 luni, din noiembrie până la început de mai. Aici se găsesc multe cazări interesate, printre care și hotelul Felix, pensiunile Nordica, Alpin şi Clara și cabanele montane Cabana Cerbu şi Cabana Brădişor.
În ultimii ani, staţiunea a devenit atractivă pentru practicarea atât a turismului alb prin concursul de schi „Cupa Muntele Mic”, cât şi prin turismului activ şi sportiv pe trasee noi de enduro şi ATV-uri. Mulți turiști care vin în această stațiune vizitează Schitul „Sfântul Ilie” şi Crucea Albă de la cota 1670 m, ca Monument al Eroilor Bănăţeni în lupta pentru reîntregirea neamului.
Cum se poate ajunge pe Muntele Mic
Din Caransebeş, pe drumul judeţean DJ 608A se trece prin localităţile Zerveşti, Turnu Ruieni şi Borlova, parcurgându-se o distanţă de 37,5 km, din care 25 km până la staţia de telescaun, şi încă 12,5 km pe un drum nou, asfaltat în anul 2006. Pe timpul iernii accesul este numai până la Staţia telescaunului, după care se urcă pe munte cu telescaunul, pe cel mai lung traseu din România, de 3360 m, şi cu o diferenţă de nivel de 758 m.
Din Poiana Mărului, de la drumul judeţean DJ 683, accesul este posibil numai vara pe un drum forestier de 12 km, apoi încă 4 km pe poteci marcate.