Legea care permite vânzarea locuinţelor ANL a fost promulgată luni de preşedintele Traian Băsescu şi va intra în vigoare în câteva zile, după publicarea în Monitorul Oficial.

Potrivit noii legi, chiriaşii ANL se pot transforma în proprietari cu condiţia să nu aibă vreo altă locuinţă şi, în acelaşi timp, venitul mediu pe membru de familie să nu depăşească, la data vânzării, cu 100% salariul mediu brut pe economie. Noii proprietari îşi vor asuma, totodată, obligaţia de a nu înstrăina locuinţa cinci ani de la data achiziţiei.

Preţul va fi stabilit de administraţia locală, după analiza unui evaluator autorizat, dar nu va putea fi mai mic decât valoarea de inventar a locuinţei respective. Eventualele îmbunătăţiri făcute de chiriaş nu vor fi luate în calcul la momentul evaluării.

Până acum, lista privilegiaţilor care şi-au putut cumpăra vile construite de ANL pe terenuri de la stat a inclus mai ales miniştri, secretari de stat, consilieri parlamentari sau procurori.

Potrivit dezvăluirilor făcute de „Cotidianul“ în cursul anului trecut, în cartierele bucureştene de vile ANL au devenit proprietari, printre alţii, Mihai Voicu, ministrul PNL pentru relaţia cu parlamentul, Emanoil Neguţ, şeful Autorităţii de Control a guvernului, Alexandru Athanasiu, fost ministru PSD, dar şi mama lui Miron Mitrea.