Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal

Sursă foto: Unsplash

România este plină de locuri superbe, unele chiar rare în lume sau în Europa. La fel este și locul unde crește nufărul termal. Atât în România, cât și pe întregul continent european, nufărul termal poate fi întâlnit într-un singur loc. Care este locul în care poate fi găsit nufărul termal în România și cum a apărut acesta?

Loc unic în România. Singurul lac unde crește nufărul termal

La doar câțiva kilometri de Oradea, în stațiunea Băile 1 Mai, se găsește Rezervația Naturală „Lacul cu Nuferi – Pârăul Pețea”, un adevărat refugiu al biodiversității. Acesta reprezintă singurul loc din România, dar și din Europa, unde poate fi admirată floarea unui nufăr termal.

Originar din regiunea Nilului, lotusul termal (Nymphaea lotus L. var. Thermalis) a găsit în această apă termala un mediu prielnic pentru a evolua. Se presupune că semințele sale au fost aduse fie de turci, fie de păsările migratoare.

În anul 1931, ca rezultat al demersurilor profesorului Alexandru Borza, nufărul termal a fost oficial recunoscut ca monument al naturii. Un an mai târziu, în 1932, lacul termal Peţa și speciile sale endemice au fost incluse în regim de protecție, obținând statutul de rezervație naturală.

Încă două specii din rezervație sunt protejate prin lege și au fost plasate în acvarii de protecție. Acestea sunt melcul Melanopsis parreyssi și peștișorul Scardinius racovitzai, cunoscut și sub numele de roșioara termală, care pot fi încă admirate în acest loc unic.

Sursă foto: Unsplash

Locul unde crește nufărul termal, pe cale de dispariție

Din nefericire, habitatul acvatic termal este pe cale de dispariție din cauza supraexploatării apei termale în scopuri balneare în cele două stațiuni din comuna Sânmartin, respectiv Băile Felix și Băile 1 Mai. Nufărul termal a dispărut definitiv o dată ce Lacul Pețea a secat în 2011.

„În prezent, lacul are sub 2% din suprafaţa iniţială şi 3% din volumul obişnuit”, spune Radu Huza, geolog la MŢC, pentru Agerpres.

Floarea, salvată de un cercetăror român

Vestea bună este că nufărul termal a fost salvat de cercetătorul de la Universitatea din Oradea, Cristian Blidar. El a reușit, pe cont propriu, să cultive această specie in vitro. Nufărul poate fi admirat la câțiva kilometri distanță de lac, într-un loc special amenajat la Băile Felix.

„Această rezervaţie trebuie să rămână sub controlul strict al Ministerului şi al Agenţiei de Mediu. Ei au pârghiile necesare de la nivel central şi au puterea prin minister să impună nişte măsuri, dacă se va ajunge la renunţarea la custodie”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC, cu ani în urmă.