Planuri de primar. Liviu Negoita va candida pentrInca un mandat de primar la sectorul trei, unde va incerca sa construiasca spiritul comunitar.

Ioana Lupea: Ce aveti in plus fata de ceilalti primari, de sunteti considerat cel mai bun?
Liviu Negoita:
Nu stiu daca am neaparat ceva in plus. Este vorba despre o pasiune pentru administratia locala. Imi place extraordinar de mult ceea ce fac. Pot sa spun ca, de cand am preluat acest mandat, nu am avut o zi in care sa-mi spun „astazi nu am ce sa fac”.

I.L.: Cum se construieste legenda unui primar bun?
Numai prin munca.  Cand am venit la Primaria Sectorului 3, am gasit cea mai mare comunitate din Bucuresti, 400.000 de cetateni, adusa in genunchi de fostele administratii, oameni umiliti, care nMai credeaIn autoritatea primarului. Fel de fel de invartiti cu relatii prin primarie aveau amplasate diverse constructii neautorizate, doar cu girul verbal al celor care conduceau. Primaria apartinea unui grup restrans. Daca le demonstrezi oamenilor ca nu faci niciun fel de compromis in detrimentul lor, ii sochezi cu aceasta normalitate. In timp, ei dobandesc orgoliul ca apartin unei comunitati si incep sa te ajute ca primar. Cea mai mare satisfactie o am cand merg pe strada si cetatenii spun simplu „multumesc!”.

I.L.: V-a ajutat relatia cu Adriean Videanu?
Multi au afirmat ca am avut o relatie privilegiata cu Adriean Videanu, nasul meu. Fara sa ia in calcul faptul ca nimeni, niciodata, nu ar putea sa-ti aloce fonduri din bugetul Primariei Capitalei in mod preferential. Legal, nu se poate. Doua zone care au fost preluate de Primaria Capitalei – Olimpia si Centrul Istoric – sunt destul de in urma. Daca as fi avut privilegii din partea primarului general, ar fi trebuit ca aceste zone sa fie finalizate.

I.L.: Veti candida tot la sectorul 3, asa cum ati promis?
Da.

I.L.: De ce nu la Primaria Capitalei?
Pentru ca mai am ceva de facut. Mi-am propus sa le creez oamenilor din sectorul 3 sentimentul ca apartin de o comunitate care se poate apara.

Mircea Marian: Cine ar trebui sa candideze la Primaria Capitalei din partea PD-L?
Vom stabili pana pe 20 ianuarie.

M.M.: Dar, dumneavoastra personal, optati pentru Videanu sau pentru Blaga?
Domnul Videanu este un primar foarte bun. El a fost ales avertizand ca va interveni in infrastructura veche a Bucurestiului. Dar infrastructura nu poate fi refacuta asa, ca in „Samantha”, dai din nas si se repara peste noapte. Am avut insa o campanie de presa teribila.

M.M.: Nu credeti ca Traian Basescu are dreptate cand ii reproseaza ca nu comunica cu oamenii?
Pana la urma, cea mai buna comunicare cu cetatenii este activitatea pe care o desfasori. Eu n-am prea iesit in presa. Este adevarat, am stat foarte mult intre oameni, pe teren. Am ajuns in zone in care nu cred ca a ajuns vreodata un primar. Revenind la Adriean Videanu, pana la urma oamenii vor aprecia daca a facut bine ceea ce a facut.

M.M.: L-ati indemna sa mai candideze?
L-am indemnat si il mai indemn. Nu a facut nimic altceva decat sa incerce sa schimbe lucrurile in bine in acest oras.

M.M.: Cine, de la PD-L, il va bate pe Marian Vanghelie?
Eu cred ca la sectorul 5 nu-ti trebuie decat un om normal, daca si cetatenii vor iesi la vot. Vanghelie a fost ales, in 2004, cu o prezenta de 20% si ceva.

I.L.: Se intampla sa mergeti prin Bucuresti. Evaluati activitatea colegilor dv.?
Este firesc. Te uiti sa vezi ce s-a intamplat in alt sector, poate ca o fi mai curat, poate ca a facut ceva altfel. Multe dintre lucrurile pe care le-am facut in sectorul 3 le-am imprumutat din Europa. Am exasperat-o pe sotia mea in concedii, fac tot timpul poze la piatete, la trotuare, la parcuri, la stalpisori. Iar la intoarcere le pun in aplicare in sectorul 3.

M.M.: Dar, din cei patru primari ai Aliantei D.A., alesi in 2004, care este cel mai bun, care este cel mai rau?
Cred ca Poteras este cel mai bun.

M.M.: Si cel mai rau?
De regula, eu sunt prudent cu criticile.

I.L.: Dumneavoastra ce ati fi facut pentru Piata Sudului din sectorul 4?
Nu as fi dat inapoi 2.000 de miliarde, bani pe care Primaria Sectorului 4 nI-a folosit in 2007. Prin comparatie, la mine au fost nefolositi 23 de miliarde.

I.L.: Aveti o cariera administrativa, va doriti si o cariera politica?
Iubesc cariera administrativa, i-am dat de gust dupa opt ani de parlament. Imi doresc sa am si o cariera politica, doar daca se va folosi multa pasta de dinti in politica. E adevarat ca exista lupta politica oriunde, dar la noi a fost coborata intr-un subsol. Imi respect adversarul, nu-l atac la persoana, nu-i atac familia, defectele. Incerc sa-i „insanatosesc” pe oameni vorbindu-le despre ceea ce pot eu sa fac. Atata timp cat lucrurile astea nu se schimba, iti risti sanatatea si familia intrand intr-o lupta politica fara legatura cu civilitatea.

I.L.: Ce asteptati dv. de la cetatenii sectorului 3?
Eu nu pot sa fiu peste tot, desi am peste 30 de camere de luat vederi. Am nevoie de cetateni sa ia atitudine cand strada lor este sparta de cineva care nu are autorizatie, cand un arbore este taiat fara autorizatie. Avem nevoie ca oamenii sa se responsabilizeze, pentru ca, in definitiv, sectorul le apartine.

"DACA-AS FI PRIM-MINISTRU"

„Romania are nevoie de santier, oricat de tare ne deranjeaza cel din Bucuresti”

M.M.: Ar trebui schimbata impartirea Bucurestiului in sase sectoare?
Ar fi un deranj prea mare. Trebuie sa existe insa o lege unica de organizare a Bucurestiului, fie pe actualul amplasament, fie pe zona metropolitana.

M.M.: Politia nu ar trebui sa fie subordonata primariilor?
Ati vazut vreun oras din Europa civilizata in care primarul sa nu aiba politia la dispozitie?

M.M.: Guvernul a trecut, in octombrie, salubrizarea la sectoare. Aveati nevoie de aceasta ordonanta?
Si inainte de aparitia ordonantei, tot noi faceam curatenie in sectoare. Tinta ei a fost de a da prerogative in licitarea contractului domnului Chiliman, primarul sectorului 1. Acesta a politizat salubrizarea, spunand ca REBU ar fi o societate a PD si a stat vreo doua saptamani ingropat in gunoaie. Chiliman a vrut sa aduca alta societate, dar nu putea pana la aparitia ordonantei, fiindca licitatia se organiza la Capitala. Dar noi, primarii de sectoare, nu putem sa ne declaram independenta. Bucurestiul trebuie administrat ca un oras unic, primarii de sectoare vor trebui numiti de Consiliul General si revocati daca nu-si fac treaba.

I.L.: Este posibila amanarea alegerilor locale?
Este posibil, majoritatea poate schimba legea la fel cum a procedat in cazul euroalegerilor. Asa se intampla cand ai o clasa politica interesata doar de rezultatele electorale si nu de ce se intampla cu o tara careia i-ai ratat anii de dupa integrarea in UE. Daca as fi prim-ministru as avea trei-patru obiective. Infrastructura: atunci cand intri in tara prin Nadlac, Romania ti se pare o tara rurala. Al doilea obiectiv, turismul de calitate, ca sa aduc bani, si al treilea – educatia, cea mai importanta investitie in viitor. Sa trecem de la manele la un sistem norvegian, de exemplu, considerat cel mai performant din Europa. Nu vad niciun obiectiv atins. Ca prim-ministru, in fiecare saptamana te duci intr-o euroregiune, te intalnesti cu autoritatile locale si discuti pe prioritati. Nimeni nu-i intreaba pe prefect, pe presedintele consiliului judetean ce-au facut. Oamenii, intr-o viata scurta si chinuita, au nevoie sa vada ca s-a modernizat cinci drumuri, ca se intampla ceva. S-au ratat inca patru ani si pe ce? Pe decizii politice, pe cumetrii, pe prostii? Tara asta are nevoie de santier, oricat ar putea sa ne deranjeze santierul din Bucuresti.

I.L.: Credeti ca va urma o campanie negativa? Ar putea face PD-ul diferenta cu un mesaj pozitiv?
Daca ma intrebati pe mine, de cand sunt in politica nMi-am atacat niciodata un adversar cu chestiuni murdare. Nu am spus „alegeti-ma pe mine ca el este prost”, ci „alegeti-ma pe mine pentru ca sunt mai bun”. Radicalizarea luptei politice a dus si la radicalizarea electoratului. Parca a pus cineva in semintia asta a noastra o solutie de dezagregare.

I.L.: Traian Basescu nu a contribuit la aceasta radicalizare?
Traian Basescu a facut un lucru extraordinar de cand este presedinte, a tras valul de pe o clasa politica, care, altfel, sustinea toate marile proiecte ale Romaniei. Traversam o criza morala fabuloasa. Oricui va indrazni sa vorbeasca despre baroni, moguli sau oligarhi i se va gasi un cusur. Astfel incat sa se poata spune: „Nu vedeti ca si el are probleme?”. Si vom reusi sa ne desfiintam unii pe altii, fara sa facem un pas in directia insanatosirii morale.

M.M.: E o discutie in PD ca aveti prea multi primari la nivelul conducerii.
Suntem partidul primarilor si lucrul acesta ne onoreaza. Multi dintre ei vor fi realesi. Se fac tot felul de clasamente de oameni politici. Dar in aceasta tara nu se discuta despre singura categorie apropiata de oameni, despre primari. Ne aducem aminte de ei numai cand ne ingroapa zapada.

"Oamenii dobandesc orgoliul ca apartin unei comunitati si incep sa te ajute ca primar"

DIN OPOZITIE

„Mi-as dori ca prim-ministrul sa fie ales”

M.M.: Viitorul candidat al PD-L pentru functia de premier va fi domnul Stolojan. Cum vi se pare acest candidat?
Un om foarte serios, un candidat foarte bun, il apreciez.

I.L.: PD-L mai are si alti candidati la functia de prim-ministru?
Un candidat foarte bun de prim-ministru ar fi si Radu Berceanu. Candidati buni ar fi si Vasile Blaga si Adriean Videanu.

M.M.: In statut se prevede ca ar trebui sa aveti un guvern din umbra. De ce nu-l faceti?
Cred ca trebuie sa avem specialisti si sa-i aratam opiniei publice. Daca venim noi la putere, la Ministerul Transporturilor va fi domnul Popescu. EMi-as dori ca, la un moment dat, prim-ministrul sa fie ales prin vot universal, egal direct si secret.

M.M.: Preferati o republica parlamentara, nu una prezidentiala?
Nu cred ca lucrurile pot fi separate astfel. In aceasta tara o mare responsabilitate are primul-ministru, de el depinde cel mai mult ca lucrurile sa se miste, fie ca vorbim de sanatate, de educatie sau de infrastructura. Sunt foarte multi cetateni care cer aceste lucruri de la presedintele Romaniei, care nu le are in atributii. Daca un om este atat de important, sa nu-l mai negociem politic si sa-l alegem.

I.L. Anuntul fuziunii intre PD si PLD v-a surprins?
Nu. Aveam contacte, ne cunoastem foarte bine. Colegii de la PLD sunt oameni foarte valorosi.

M.M.: Dar cu cat timp inainte stiati despre anuntul fuziunii?
Discutam din primavara si nMai puteam sa o amanam. E nevoie de timp pentrImpunerea in constiinta publica a unei noi formatiuni.

M.M.: Nu va va costa voturi faptul ca ati renuntat la denumirea de partid democrat?
Nu cred, dar vom vedea.

M.M.: Dar cum este posibil ca, intr-un partid afiliat la PPE, sa ai si un curent liberal?
Pana la urma noi suntem crestini-democrati, suntem membri ai Partidului Popular European. Asta nInseamna ca este exclus ca in interiorul acestuia sa existe si un curent liberal. Este foarte bine, pentru ca noi ne dorim atragerea electoratului liberal din aceasta tara. Dar cred ca facem prea mare caz de doctrine. Uitati-va, eu fac administratie crestin-democrata, la sectorul 3, iar Vanghelie face social-democrata? Daca asta-i diferenta, mie imi convine. Ca sa justificam propriile noastre inabilitati, la un moment dat aducem discutia despre doctrine. Romania este mult prea saraca  pentru dezbateri destepte despre doctrine. Cand cei de la Gradinari, de la Fierbinti, vor avea canalizare si apa curenta, o sa-i intrebam „Dar ce parere aveti despre ideologie?”.

I.L.: Dar, pana la urma, fiecare doctrina are un set de valori, iar oamenii se recunosc in el. Nu e vorba numai despre canalizare si apa curenta.
Total de acord. Dar ce oameni politici le pun in aplicare? Uitati-va la tot spectrul politic si, cMici exceptii, ati putea sa faceti o confuzie totala in materie de ideologie. Avem nevoie de oameni valorosi, care atunci cand vorbesc despre o ideologie, chiar sa o cunoasca, sa creada in ea si sa o aplice.

M.M.: Spuneati ca oamenii sunt mai importanti decat ideologia, cum credeti ca o sa va intelegeti cu colegii proveniti din PLD?
Foarte bine, sunt oameni valorosi.

I.L.: Credeti ca oamenii vor recepta tandemul Basescu-Stolojan ca fiind ceva nou, o alternativa?
A fost o mare asteptare ca acest tandem sa se realizeze, sa fie vazut la lucru.

I.L.: Tandemul a fost la lucru: presedinte-consilier economic.
Vorbim de ceea ce ar insemna un prim-ministru, care sa faca echipa cu presedintele pe atributii clare. Aduceti-va aminte ca, pana la scoaterea de la guvernare a PD, erau dezbateri aproape in fiecare seara despre performantele ministrilor PD,  Hardau, Blaga, Anca Boagiu, Sulfina Barbu. Dupa plecarea noastra din guvern, ati mai vazut vreun ministru liberal intrebat cum functioneaza domeniul respectiv? Eu nu am mai vazut.

DESPRE POLITICA

„Oamenii politici umbla cu toporasul la jambiera sa dea la glezna adversarului”

M.M.: Nu puteti spune ca guvernul Tariceanu nu a luat multe scatoalce…
In tara asta ne ocupam de prea multe scatoalce. NMa intereseaza scatoalcele, vreau dezbateri pe teme. Am preluat initiativa pe votul uninominal a celor patrMilioane de cetateni care au zis „Da” la referendum. Ce se dezbatea la televizor? Oare ce se afla in spate, e un demers populist. Ne ocupam de lucruri de fatada fara sa ne intrebam daca tara are sau nu nevoie de votul uninominal. Oamenii politici umbla cu toporasul la jambiera sa dea la glezna adversarului. Pe mine m-a interesat ca, in sectorul 3, sa putem umbla desculti prin iarba, ca sa dam de putina normalitate. Veti vedea ca, in campania electorala, nu vor veni multi cu programe care sa convinga alegatorii ca ei sunt mai buni, ci cu atacuri murdare. Atacuri care ne-au otravit viata de 18 ani si ne fac sa nu ne mai fie drag sa traim aici. In Romania fierbe cazanul cu politica, dar cum treci de granita lumea este calma, relaxata. Va trebui sa facem ceva ca sa ne fie drag sa traim aici.

CE SPUNE DESPRE…BUCURESTIUL VECHI

„Trebuie sa se stabileasca nomenclatorul activitatilor care se pot desfasura intr-un centrIstoric”

M.M.: De ce este in urma Centrul Istoric?
Discutam de o zona incarcata cIstorie. Nu poti sa introduci apa, canalizare, fara sa tii cont de vestigiile pe care le gasesti acolo. Avem si o problema locativa foarte complicata, sunt foarte multe persoane, in jur de 2.000, care domiciliaza fara forme legale. Va trebui sa le evacuam. In niciun stat civilizat nu poti sa ocupi un monument istoric, precum Hanul Concordia, fostul Han Rosu, la care a tras AlexandrIoan Cuza in 1859. Nu poti sa faci protectie sociala in astfel de monumente istorice.

M.M.: Cui apartin cladirile?
70% din imobilele din zona au fost retrocedate, au proprietari. Circa 30a sunt in procedura de evaluare a dosarelor, iar in jur de 20a din fondul imobiliar va ramane la dispozitia municipalitatii. Exista un proiect de mutare a celor care au contracte de inchiriere sau chiar sunt proprietari. Proprietarii care doresc pot face un schimb cMunicipalitatea.

I.L.: Veti face in asa fel incat sa se pastreze integritatea cladirilor? S-au vazut multe „imbunatatiri” in Bucuresti?
Imbunatatiri care au uratit Capitala. Am vazut monumente istorice pe fatada carora a fost aplicata gresie, termopane, faianta. Este o crima. Proiectul este coordonat in totalitate la Capitala, dar prezervarea zonei este demersul cel mai important. Intentionam inclusiv refacerea Hanului Gabroveni, care fost incendiat.

I.L.: Vor fi constructii noi?
Constructiile noi vad ca ne-au cam distrus orasul. In zona respectiva nu poti sa construiesti, iar cei de la municipalitate trebuie sa fie foarte atenti.

I.L.: Ce activitati vor fi in centrul istoric?
Toate centrele istorice din marile orase devin zone turistice, pietonale, cu comert adecvat unui centrIstoric. Prin hotarare de consiliu general, trebuie sa se stabileasca nomenclatorul activitatilor care se pot desfasura
intr-un centrIstoric – consignatie, restaurant, sala de expozitii si asa mai departe.

M.M.: Cand veti termina in Centrul Istoric?
In 2008 ar putea fi gata centrul- pilot si apoi va mai dura probabil inca trei, patru ani.

TESTUL DE SINCERITATE

„Este indecent sa apari la TV si sa te lauzi ca ai facut un lucru normal”

I.L.: De ce nu apareti la televizor?
Eu mi-am dorit atunci cand am preluat Primaria Sectorului 3 sa schimb modul de a face politica, macar pe plan local. Vad foarte multi politicieni pe micile ecrane care ne impuie capul cIdei, cu retorici pretentioase. Mi-am dorit sa fac mai mult si sa tac. Ce sa fac, sa apar la televizor si sa-i spun omului ca am pus banci, ca avem peste 350 de locuri de joaca, ca i-am asfaltat strada, adica sa-l umilesc spunandu-i ca am facut un lucru normal pe care trebuia sa-l fac? Este indecent sa apari la TV si sa te lauzi ca ai facut un lucru normal.

I.L.: Aveti vreun model in politica?
Daca eu sunt astazi ceea ce sunt ii datorez lucrul acesta lui Traian Basescu.

I.L.: Vedeti in celelalte partide tipul de politician despre care ati vorbit?
Ma asteptam sa vad in generatia tanara. Dar constat ca sunt politicieni tineri care ii pun in umbra pe un Cozmanca sau pe un Miki Spaga. Ma astept de la un politician sa actioneze din buna-credinta, ori nu vad buna-credinta.

I.L.: Un exemplu?
Sunt multi politicieni mizerabili pentru ca nu au nimic sfant. Sunt multi care vor sa parvina neaparat, sa intre cu orice pret in atentia opiniei publice, care apeleaza la murdarii pentru a-si desfiinta adversarul. La un moment dat poti sa deschizi caloriferul si
sa-ti apara niste personaje pe care le tot vezi la televizor. Este cunoscut ca nulitatile sunt solidare si oamenii valorosi nu se prea implica.