Evenimentul Zilei > Politica > Liviu Dragnea trage PSD spre Israel
Liviu Dragnea trage PSD spre Israel

Liviu Dragnea trage PSD spre Israel

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, şi-a împins partidul într-o legătură specială cu Israelul. În febra campaniilor electorale pentru alegerile locale şi parlamentare din 2016, alegeri de care atârna soarta liderului PSD în politică, Dragnea şi-a făcut timp să participe la sindrofii evreieşti şi să meargă în Ţara Sfîntă şi a fost chiar decorat. Liderul PSD decolează mâine iar spre Tel Aviv, de data aceasta într-o deplasare parlamentară de trei zile. EVZ vă prezintă povestea relaţiei strânse pe care Liviu Dragnea şi-a construit-o cu Israelul

Aventura lui Liviu Dragnea în compania israelienilor a fost prefaţată de un eveniment atipic petrecut în toamna anului 2015 pe scena politică. În 7 octombrie, deputatul Dragnea depune în Parlament, ca unic iniţiator, „Legea privind promovarea demnității umane și toleranță față de diferențele de grup”. Era prima sa „operă personală” în 3 ani de zile în calitate de parlamentar.În timp ce PSD fierbea în lipsa unui lider, Dragnea era îngrijorat că nu sunt suficiente garanţii pentru toleranţă în România. El a cerut sancţionarea prin lege a „defăimării” unei persoane pe temeiul apartenenţei sale la un grup social. Pentru că legea a provocat un scandal public, ea zace şi azi în sertarele Parlamentului.Primul contact

După ce a susţinut legea defăimării, proaspăt ales preşedinte al PSD, Liviu Dragnea îşi începe anul electoral 2016 printr-o vizită oficială în Israel. Pe 19 ianuarie decolează cu el alte 5 persoane: viitorul primar general al Capitalei, Gabriela Firea, şeful comisiei de control a SRI din Parlament, Georgian Pop, preşedintele grupului parlamentar de prietenie cu Israel, Gabriel Vlase, viitorul primar al Sectorului 5, Daniel Florea, şi Silviu Vexler, consilierul personal al deputatului evreilor, Aurel Vainer. Cei 6 drumeţi stau patru zile în Ţara Sfîntă. Dragnea se întâlneşte cu peste 10 lideri politici, miniştri şi autorităţi israeliene. În seara zilei de 20 ianuarie 2016, şeful PSD ajunge în premierului Netanyahu. După amabilităţi despre buna colaborare dintre cele două popoare, cei doi au trecut la afaceri. Dragnea i-a propus lui Netanyahu ca Israelul „să devina parte în proiectele naționale din România” pe infrastructură. Premierul israelian i-a promis şefului PSD „sprijin” pentru realizarea Planului Naţional Cadastral.Decorarea

Nici nu se întoarce bine în ţară, că trei zile mai târziu, Liviu Dragnea ia avionul spre Bruxelles, la Congresul Evreiesc European, unde primeşte „Compasul Ierusalimului”, cea mai înaltă distincţie acordată de către forul evreiesc. Dragnea devine în 26 ianuarie 2016 primul român care primeşte decoraţia. „Meritul meu este mic, meritul României e mare”, spune el.

Peste două luni, printre lan sările candidaţilor PSD la alegerile locale, Dragnea participă, în 16 martie, la Marea Sinagogă din Bucureşti, la un eveniment al comunităţii evreieşti din România, intitulat „Graduation Day”, unde se întreţine cu Rafael Shaffer, rabinul-șef al Sinagogii.

Superstar

La 1 iulie 2016, Liviu Dragnea participă la recepţia organizată de Ambasada Israelului în România cu ocazia aniversării a 68 de ani de independenţă. Israelienii l-au aşezat pe Dragnea în primul rând, în centru, un gest rezervat în diplomaţie celor mai importante personalităţi. Într-un articol apărut în revista Qmagazine, reporterul aflat la faţa locului descrie ce a văzut acolo:

„(…) Liderul PSD părea să fie epicentrul politic de atracție. Domni și doamne, cu trecut sau sperând la viitor, făceau coadă să îi prezinte omagiile sau să îi dea cartea de vizită personală”. Dragnea a fost vedeta deşi în sală se mai aflau ambasadorul SUA Hans Klemm şi şeful MAE, Lazăr Comănescu.

La 7 noiembrie 2016, ambasadorul israelian la Bucureşti, Tamar Samash, care l-a chemat pe Dragnea la recepţie, primeşte titlul de „Cetățean de onoare” al Municipiului Iaşi, condus de proaspătul primar PSD Mihai Chirica.

Pelerinaj discret

În 3-4 septembrie 2016, în timp ce se pregătea să ajungă prim-ministru, Liviu Dragnea pleacă iar în Israel. De data aceasta, fără alai oficial. Îşi pune pe Facebook poze de la Biserica Nativităţii din Betleem, ridicată deasupra ieslei în care s-a născut Iisus. „Am avut ocazia să vizitez acest loc sfânt și să fotografiez câteva lucruri speciale”, a spus el. PSD era în plină pregătire pentru alegerile parlamentare.

Consultanţă fericită

O echipă de consultanţi israelieni a ajutat, apoi, PSD-ul, să câştige alegerile parlamentare şi să facă Guvernul. Experţii evrei au sfătuit PSD-ul să aibă un mesaj „patriotic”, potrivit publicaţiei israeliene „Jerusalem Post”. Consultanţii care i-au ajutat pe social-democraţi au lucrat în trecut cu unii dintre politicienii cu care Dragnea se întâlnise în acel an în Israel.

Amicii se reunesc

Dragnea pleacă mâine iar în Israel, într-o vizită de trei zile, de data aceasta pe banii statului, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Liderul PSD va fi însoţit de vechii camarazi Georgian Pop şi Silviu Vexler, ales între timp deputat al evreilor. Dragnea speră să bifeze o nouă întâlnire cu „Bibi” Netanyahu.

Gabriela Firea, atentă cu evreii

Proaspăt uns primar general al Capitalei, Gabriela Firea (PSD) a susţinut, în primele patru luni de mandat, proiecte pentru comunitatea israelienilor. Consiliul General al Capitalei controlat de PSD a aprobat proiecte precum alocarea unui spațiu central în Capitală pentru realizarea Muzeului Holocaustului şi Istoriei Evreilor, sau inaugurarea unui spațiu public cu numele marelui om de cultură Elie Wiesel. În plus, primăria condusă de Firea susține financiar, prin alocarea sumei de 50.000 euro, Festivalul de Teatru Idiş. Cu aceste dovezi de prietenie în CV, Gabriela Firea face o vizită oficială în Israel, la începutul lunii noiembrie 2016, alături de 7 angajaţi din primărie şi discută cu primarii din Tel Aviv și Ierusalim despre un „parteneriat în domeniul sănătății și al situațiilor de urgență”.Ministru via Tel Aviv

Ajuns la guvernare, PSD a propulsat-o pe fosta ambasadoare a României în Israel, Andreea Păstârnac, în funcţia de ministru pentru Românii de Pretutindeni.

Contestată de o parte din comunitatea românească din Israel, Păstârnac este apărată de Dragnea. Liderul PSD invocă în sprijinul ei trecerea pe care o are la guvernul israelian. „Este foarte apreciată și în mediul diplomatic, și în comunitatea de acolo. De asemenea – cred că e important – e apreciată de către premierul Israelului și de către guvernul israelian”, a explicat Liviu Dragnea alegerea făcută.

PSD i-a rezervat Israelului un loc special şi în programul de guvernare adoptat în Parlament. Astfel, un „obiectiv important” al Guvernului Grindeanu este „aprofundarea relaţiei strategice cu Israel”. „Va fi valorizată în continuare relaţia specială cu comunitatea cetăţenilor israelieni de origine română, ca punte de legătură privilegiată între cele două ţări”, mai prevede programul de guvernare al PSD.

Rise Project: Un milion de euro, lipsă în declarațiile de avere ale lui Dragnea. ANI: Banii lichizi nu se declară

Rise Project a publicat, ieri, o nouă investigaţie despre afacerile liderului PSD, Liviu Dragnea. Jurnaliştii au scris că Dragnea a încasat nu mai puţin de un milion de euro din „vânzarea a şase proprietăţi amplasate la mare, la munte” şi în Turnu Măgurele, bani care nu s-au mai regăsit în declaraţiile de avere ale sale. În replică, ANI confirmă că legea nu impune declararea banilor lichizi. Bogdan Stan, președintele ANI, admite și el existența unei hibe legislative cât timp formularul nu obligă declarantul să treacă sumele de bani cash. Stan mai spune că ANI verifică totuși sumele de bani cash deținute de demnitari sau funcționari, întrebându- i. Cel care a cumpărat proprietăţile vândute de Dragnea a fost Costel Comana, un afacerist care a păgubit statul cu sute de milioane de euro și apoi s-a sinucis întrun avion, în drum spre Costa Rica. În 2009, pe vremea când era șeful CJ Teleorman, Dragnea i-a vândut lui Comana trei proprietăți din Turnu Măgurele, plus alte trei proprietăți deținute de familia Dragnea la munte și la mare. Comana îi plătește primii bani lui Dragnea în 2007, când încheie un pre-contract pentru cele șase proprietăți. Atunci, liderul PSD a notat, în declarația de avere, că a încasat 3 milioane de lei. Banii nu s-au mai regăsit în următoarea declarație de avere. Situația se repetă doi ani mai târziu. În 20 octombrie 2009, cei doi finalizează tranzacția, iar Comana îi achită tranșa finală: 1,9 milioane lei.


FOTO: Hanul Diligenței a fost vândut de Dragnea în 2009, tot lui Comana la pachet cu celelalte două terenuri din Turnu Măgurele FOTO: RISE PROJECT