Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Probleme mari pentru Liviu Dragnea și PSD! Ponta declanșează un cutremur pe scena politică! Momentul răzbunării! Editorial de Anca Andrei
Probleme mari pentru Liviu Dragnea și PSD! Ponta declanșează un cutremur pe scena politică! Momentul răzbunării! Editorial de Anca Andrei

Probleme mari pentru Liviu Dragnea și PSD! Ponta declanșează un cutremur pe scena politică! Momentul răzbunării! Editorial de Anca Andrei

Liviu Dragnea a reușit să facă față cu brio avalanșelor care au venit peste el, una după alta. Deși poziția lui în PSD pare una de forță în aceste momente, scaunul lui este permanent amenințat, din interior sau din exterior.

Unul dintre adversarii cei mai de temut este chiar Victor Ponta. Deși formațiunea acestuia, Pro România, este una nouă și încă are dificultăți în ceea ce privește organizarea, atacurile frontale, care pot veni din această zonă către liderul social democraților, pot fi năucitoare.

Victor Ponta era la un pas să devină președinte, dar a pierdut în fața lui Klaus Iohannis, din cauza unei strategii devastatatoare concepută chiar de Liviu Dragnea. Ulterior, acesta din urmă a avut grijă să-l îngroape pe fostul candidat la prezidențiale și să-i ia locul. Acum a sosit momentul răzbunării. De remarcat că în toată această perioadă în care a deținut toate frâiele puterii, Dragnea nu a reușit să devină vector de imagine pentru propriul partid, deși toată comunicarea a fost concentrată pe el. Adversarul său mai tânăr se bucură în continuare de simpatia publicului de stânga și se detașează prin charismă, dar nu se poate impune din cauza lipsei de notorietate și credibilitate a partidului pe care îl reprezintă. Electoratul de stânga, în general votează disciplinat, însă mereu cu “învingătorii”, mai exact cu PSD. Se orientează mult mai puțin spre personaje, fiind centrați mai mereu pe partide.

În această perioadă, Victor Ponta face eforturi de a aduce alături de el nume importante, care să dea greutate partidului, încă extrem de firav pe scena politică, și să reușească astfel să convingă și alți social-democrați, nemulțumiți de Liviu Dragnea, să i se alăture.

O lovitură importantă a fost cooptarea în echipa lui de consilieri a lui Silviu Predoiu, general SIE cu patru stele, fost șef al instituției, până în luna august. Este de notorietate faptul că politicienii, din toate eșaloanele, sunt extrem de sensibili când vine vorba de serviciile de informații. Mai toți sunt impresionați de prezența în zonă a unui depozitar al secretelor.

„Da, am doi consilieri. Unul este domnul Ioan Rus, consilier pe dezvoltare economică, iar celălalt este Silviu Predoiu, consiler pe siguranţă naţională”, a confirmat fostul premier pentru Capital. Planul pe termen lung a lui Victor Ponta pare a fi atragerea unui număr cât mai mare de social democrați în Pro România și îndepărtarea de la butoane a lui Liviu Dragnea. Este foarte probabil ca partidul pe care îl conduce să meargă singur la alegerile europarlamentare, iar în viitor acesta să formeze fie o alianță cu PSD, fie o absorbție totală, însă pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie ca mai întâi Liviu Dragnea să fie scos din joc. Și momentan pe acest lucru se insistă.

Luni seara, Victor Ponta, însoţit de fostul ministru, Sorin Cîmpeanu, a participat la recepţia organizată de Emiratele Arabe Unite, cu ocazia împlinirii a 47 de ani de la federalizarea celor şase state şi proclamarea independenţei faţă de Marea Britanie. Liderul Pro România a discutat câteva minute cu ambasadorul SUA, Hans Klemm, dar şi cu multe alte personalităţi prezente la eveniment.

De remarcat că a evitat contactul cu fosţii colegi de partid prezenţi la recepţie, printre care Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, vicepremierul Viorel Ștefan, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a venit însoţit, ca de fiecare dată de secretarul de stat, Marieta Safta, ministrul Agriculturii Petre Daea şi ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu.

Victor Ponta nu a evitat, însă, şi contactul cu reporterii Capital. Întrebat şi cum stă în sondaje partidul său, acesta a replicat zâmbind că „Dacă ne luăm după domnul Pieleanu nici nu existăm”. De asemenea, Victor Ponta l-a indicat pe Sorin Cîmpeanu ca posibil candidat la prezidenţiale din partea Pro România, cotat deja cu mari şanse de câteva personalităţi prezente la recepţie, care chiar au promis că l-ar vota dacă întradevăr s-ar înscrie în lupta pentru cea mai importantă funcţie în stat.

Și numele Corinei Creţu este vehiculat ca posibili candidat la alegerile prezidenţiale din partea Pro România. Totuşi, dacă nu va primi un loc eligibil din partea PSD pentru alegerile europarlamentare, este foarte posibil să deschidă lista pentru formaţiunea lui Victor Ponta.

Cooptarea în echipa Pro România a reputatului general Silviu Predoiu, dar şi cea a Corinei Creţu ar putea reprezenta un adevărat dezastru pentru Liviu Dragnea, pe termen lung. Ambele personalităţi par avea în posesie arme cu care să-i dinamiteze serios imaginea şi-aşa şifonată a preşedintelui PSD.

 

Publicat in categoriile: Opinii EVZ
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: