Liviu Dragnea: Salut iniţiativa UNPR de realizare a unei discuţii pe tema Codului fiscal

Liviu Dragnea: Salut iniţiativa UNPR de realizare a unei discuţii pe tema Codului fiscal

Preşedintele interimar al Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, salută iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea liderului formaţiunii, Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal şi confirmă prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune.

"În ultima conferinţă de presă am făcut apel la întreaga clasă politică pentru trecerea la o politică axată pe problemele reale ale României, pe identificarea priorităţilor şi renunţarea la politica de conflicte personale şi demagogie. Constat că primele reacţii sunt încurajatoare, deja câţiva actori politici semnificativi îndemnând la dialog pe tema Codului Fiscal. În acest sens, salut iniţiativa venită din partea UNPR, prin vocea preşedintelui acestei formaţiuni politice, Gabriel Oprea, de realizare a unei discuţii între partidele parlamentare pe tema Codului fiscal, confirmând astfel prezenţa ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, din partea PSD, la această acţiune", precizează Liviu Dragnea, într-un comunicat.

El remarcă, "cu satisfacţie", că PNL invită PSD şi partidele din arcul guvernamental la dezbateri pe temele cele mai importante ale dezvoltării României.

"Am exprimat întotdeauna necesitatea instituţionalizării dialogului politic în toate situaţiile în care opoziţia poate aduce un aport de idei sau sprijin politic unor proiecte care transcend interesul politic imediat al partidelor. Pentru PSD, UNPR şi ALDE dezbaterea celor mai importante teme ale guvernării a fost o practică politică ce a dus la o strategie de guvernare eficientă şi stabilă. Temele macrostabilităţii economice a României sau funcţionării şi modernizării statului s-au aflat într-o continuă dezbatere sau negociere între trei partide care acoperă un spectru ideologic foarte larg, de la stânga, trecând prin centru stânga, până la dreapta", subliniază Dragnea.

În opinia sa, "este binevenită o nouă căutare a consensului, după ce vechiul consens parlamentar pe această temă stabilit între coaliţia de guvernare şi PNL s-a spulberat, îndeosebi din cauza lipsei de comunicare între PNL şi Preşedinţie". "Dincolo de acestea, primim cu deschidere noua cerere de dialog pe această temă iniţiată de PNL. Astfel, vom onora şi această invitaţie tot prin ministrul Finanţelor Publice, care va fi însoţit, la ambele întâlniri, de o echipă de specialişti din cadrul MFP pentru a prezenta o refundamentare a Codului fiscal pornind de la cererile preşedintelui Klaus Iohannis sau ale altor organizaţii sau instituţii care s-au pronunţat în spaţiul public", precizează preşedintele interimar al social-democraţilor.

Liviu Dragnea arată că, ulterior acestor discuţii cu caracter tehnic, va exista "toată disponibilitatea" de analiză a posibilelor "soluţii politice în cadrul unei întâlniri între conducerile partidelor parlamentare, care să aibă loc înainte de începerea sesiunii extraordinare a Parlamentului României, elementele concrete privind data, ora şi locaţia urmând a fi stabilite de comun acord".

"În ceea ce priveşte cererea PNL de a discuta, la o dată fixă, marile teme ale stabilităţii şi devenirii României, considerăm că acestea nu sunt teme de vacanţă, ci merită din partea clasei politice un dialog continuu, instituţionalizat. Stabilirea unor teme şi priorităţi pe termen lung nu se poate realiza printr-o singură întâlnire, ea trebuie să fie rezultatul unor dialoguri consistente şi continue între toate forţele politice. În interiorul coaliţiei de guvernare această dezbatere există, dă deja roade şi ne bucurăm că şi PNL vrea să se alăture acestui efort de dialog", declară Dragnea, în comunicatul citat.

El consideră că "de la începutul toamnei politice se poate stabili, de comun acord, agenda unor întâlniri permanente între toate partidele parlamentare şi neparlamentare pe temele dezvoltării economice României, funcţionării statului de drept, dezvoltării echilibrate şi durabile a ţării în plan teritorial şi realizarea unor strategii eficiente de eliminare a decalajelor".

"Credem că este necesar dialogul şi pe alte teme: modernizarea instituţională, descentralizarea administrativă eficientă, sprijinirea românilor din diaspora pentru păstrarea identităţii şi exercitarea integrală a drepturilor conferite de cetăţenia română, realizarea unei infrastructuri adecvate şi dezvoltarea agriculturii, strategii de dezvoltare a comunităţilor rurale, realizarea unui model de funcţionare eficientă a comunicării şi de armonizare a circuitului administrativ între Parlament, Guvern şi Preşedinţie, modernizarea sistemului medical şi educaţional, politici prin care România să devină un actor cu pondere mai mare în deciziile politice de la nivel european şi mondial şi multe altele", apreciază liderul interimar al PSD.

El precizează că "pentru realizarea acestor propuneri" s-a consultat cu premierul Victor Ponta şi cu partenerii de guvernare.

"Suntem deschişi la instituţionalizarea unui asemenea dialog şi aşteptăm PNL, dar şi alte partide, să se alăture acestui efort de reflecţie la care deocamdată participă doar PSD, UNPR şi ALDE", mai spune Liviu Dragnea.