Liviu Dragnea s-a dezlănțuit împotriva președintelui Klaus Iohannis după eșecul de la Consiliul JAI de săptămâna trecută. Fostul lider PSD nu este deranjat. neapărat, de eșecul înregistrat în privința aderării la Schengen cât pentru faptul că președintele a cerut ca orice diferend cu Austria să fie rezolvat pe cale diplomatică, iar nu prin acțiuni radicale.
Ajuns la marginea scenei politice, după ce a fost dat afară de fostul său prieten, Codrin Ștefănescu, din Alianța pentru Patrie, Liviu Dragnea nu putea rămâne nesimțitor la eșecul în cazul aderării la Spațiul Schengen. Pe fostul lider al PSD nu l-a deranjat atât votul dat în Consiliul JAI, mai ales că este unul dintre politicienii responsabili pentru eșecurile din trecut, ci atitudilea lui Klaus Iohannis.
În opinia lui Liviu Dragnea, președintele trebuia să îndemne la un boicot total împotriva Austriei, iar nu să ceară rezolvarea problemelor pe cale diplomatică.
„De o ipocrizie și slugărnicie fără margini, Iohannis a deschis gura. Dar nu ca să le spună românilor că au dreptate să fie mâhniți. Nu. Ci ca să-i asigure pe stapânii lui că țara pe care o conduce va sta în continuare cu capul plecat și va accepta să fie furată și umilită în continuare. Cât tupeu să ai încât să interzici românilor chiar și dreptul de a se supăra?!?”, a arătat fostul politician PSD.
Deși s-a aflat în cercurile cele mai înalte ale puterii politice, Liviu Dragnea dă vina pe ceialți pentru ceea ce s-a întâmplat, pentru punctul în care a ajuns România.
„Tu, Klaus, Guvernul, Parlamentul și stăpânii voștri i-ați mințit, i-ați umilit, i-ați îngenuncheat, i-ați jefuit, le-ați distrus viitorul copiilor, le-ați luat și ultima brumă de speranță și vrei să vă și aplaude pentru asta? Să vă fie rușine!”, a spus Liviu Dragnea, într-o postare pe Facebook.
Klaus Iohannis, optimist în cazul Schengen
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, după discuțiile pe care le-a purtat în Consiliul European că aderarea României la Spațiul Schengen va avea loc, cel mai probabil, anul viitor, în 2023. El a precizat că pentru aceasta este nevoie ca obiecțiile ridicate de Austria și Olanda să-și găsească o soluție la nivel european.
„Concluzia mea este simplă: toți actorii au înțeles că aici avem o problemă care trebuie rezolvată. Impresia mea este că toți au înțeles și sunt destul de optimist că cea mai bună variantă este ca în cursul anului 2023 să fie încheiat procesul cu un rezultat pozitiv pentru România și Bulgaria”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele a respins orice acțiune organizată de boicot împotriva Austriei, subliniind că orice diferend cu acest stat va fi rezolvat pe cale diplomatică.
„În realitate avem două probleme: Atitudinea Austriei, care este rezervată acum însă înainte a votat împotrivă. Votul Olandei a fost mixt, pentru România a fost da, iar pentru Bulgaria a fost jumătate nu. Acestea sunt chestiunile care trebuie tratate și rezolvate. Acest moment poate fi tratat într-o singură cheie, cu diplomație. Orice altceva este exclus. Am auzit în ultimele zile opinii, sfaturi. Nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului român. Așa ceva este exclus”, a declarat Klaus Iohannis, miercuri.