Comisia juridică a Senatului a admis, miercuri după-amiază, cu votul PSD-iştilor, un amendament prin care se graţiază persoanele
condamnate pentru luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Vestea a scos instantaneu în stradă, în faţa Guvernului, peste o mie de protestatari. 

Premierul Sorin Grindeanu a anunţat că nu susţine demersul juriştilor PSD din Parlament. Cel mai vehement a fost, însă, preşedintele partidului, Liviu Dragnea. „Dezaprob categoric votul (…) nu susţin graţierea infracţiunilor de corupţie”, a spus el.
Joi dimineaţă, senatorii jurişti s-au întâlnit din nou pentru a da un vot final pe legea graţierii.

De această dată, PSD-iştii s-au abţinut de la vot şi graţierea faptelor de corupţie a fost anulată. 

Părerile din baie

Preşedintele Comisiei Juridice, Şerban Nicolae, care este şi liderul senatorilor PSD, s-a poziţionat împotriva lui Dragnea. „Unii au o opinie, alţii au altă opinie. Nu e vorba de conflict. Nu înţeleg de ce vi se pare că totul ar trebui să fie o chestie militărească pe bază de ordin”, a spus el. 

Liderul PSD a anunţat că partidul se va întâlni cât mai rapid, în formulă lărgită, pentru a lua o decizie politică finală privind varianta graţierii pe care PSD o va susţine în Parlament şi că decizia va trebui să fie respectată obligatoriu de toţi parlamentarii PSD. „Păreri personale putem avea fiecare dintre noi în baie sau în alte locuri”, a zis el.

La şedinţa cu pricina, Liviu Dragnea îşi va pune mandatul pe masă. „Nu sunt de acord cu povestea cu baia. Eu în baie fac baie. Părerile personale mi le exprim oricând și oriunde pentru că eu cred în libertatea de exprimare”, a reacţionat Şerban Nicolae.

Risc de scindare

Senatorii PSD ar putea decide, săptămâna viitoare, în plen, să ignore ordinul lui Liviu Dragnea şi să meargă pe mâna lui Şerban Nicolae. O decizie se va discuta în Parlament la grupul PSD din Senat şi deznodământul ar putea produce o ruptură politică de proporţii în partid. 

Liderul senatorilor PSD a spus că nu renunţă la ideile sale. „Nu susţin amendamente care nu au şanse să treacă. Îmi păstrez opinia, nu mă tem de nu ştiu ce reacţii pentru că, din punctul meu de vedere, este profund toxic să condamni pe cineva pentru opiniile sale sau să îl excluzi din societate pentru opiniile sale”, a spus acesta.

Ponta: „O tragedie sinistră”

După ce senatorii PSD au bătut în retragere în faţa lui Liviu Dragnea, fostul premier Victor Ponta a cerut demisia lui Şerban Nicolae. „Ce a fost ieri a fost o comedie proastă – ce a fost azi e o tragedie sinistră! Faptul că Şerban Nicolae încă nu şi-a dat demisia afectează grav şi imaginea PSD, şi respectul pe care el personal încă îl mai avea din partea colegilor”, a scris Ponta pe Facebook.

În replică, Şerban Nicolae a spus că el respectă dreptul la opinie, „chiar şi al opiniilor proaste”.