Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici, Octav Bjoza, a dat o replică dură PSD-ului după postarea de pe pagina oficială de Facebook a partidului, în care situația condamnaților de corupție în ultimii ani ar fi fost similară cu întemnițarea de către comuniști a oponenților politici.

„Orice asemănare din zilele noastre cu cei de atunci este o dovadă ori a ignoranței, ori de rea credință. Atunci, noi am fost bătuți, torturați, înlănțuiți, înfometați și lipsiți de minime condiții de igienă și asistență medicală. A face o paralelă între viața de penitenciar de azi și cea de atunci, este o jignire grosolană adusă la adresa noastră. În vara lui 1959, de referință pentru temnițele comuniste, a fost anul cu cea mai mare densitate și mortalitate din istoria penitenciarului Gherla. Eram șapte deținuți la două patru metalice. Eram patru deținuți pe metrul pătrat, nu un deținut la patru metri pătrați. Această categorie socială a foștilor deținuți politici, greu de digerat de mai toți cei care s-au perindat la putere în ultimii 30 de ani, a fost și a rămas umilită prin așa-zisele reparații care ni s-au făcut.”, a declarat Bjoza pentru G4media.ro.

Această replică a venit în contextul în care PSD a comparat condamnările completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție cu procesele politice dinainte de 1989, susținând o încălcare flagrantă a drepturilor omului.

„Apreciem faptul că reprezentanţii Comisiei Europene s-au exprimat faţă de eventualitatea unei OUG privind completele ilegale de la Înalta Curte. Amintim însă că abuzurile împotriva drepturilor omului nu pot fi trecute cu vederea în niciun stat european. La fel cum condamnările politice de dinainte de 1989 nu au putut fi ignorate şi au fost abolite de România democratică, tot aşa nu putem rămâne indiferenţi când trei decenii mai târziu vedem că drepturile omului au fost din nou încălcate.”, conform comunicatului PSD.

Partidul consideră că în oricețară civilizată unde s-ar fi constatat asemenea abuzuri „cei condamnaţi ar fi fost imediat exoneraţi.”

„Aceasta pentru că drepturile omului nu sunt opţionale, ci reprezintă coloana vertebrală a Uniunii Europene. Să ne amintim Legea 221/2009 privind condamnările politice din timpul regimului comunist, care spune că «toate efectele hotărârilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic (…) sunt înlăturate de drept» (Art. 2). Păstrând proporţiile, principiul este acelaşi: dreptul unor cetăţeni la un proces corect şi legal a fost încălcat, iar în 2009 statul român a dispus o justă reabilitare. Diferenţa e că atunci nimeni nu a contestat legea la Curtea Constituţională că ar acţiona retroactiv, nimeni nu a pârât România la Bruxelles că a fost atacată independenţa justiţiei şi statul de drept sau că se încalcă principiul separaţiilor puterilor în stat şi nimeni nu a obiectat că printr-o lege se intervenea asupra unor hotărâri judecătoreşti rămase definitive. Ce facem azi cu drepturile omului? Mai ţinem cont de ele sau le punem între paranteze?”, adaugă PSD în comunicatul oficial.

 

 

 

 

 

 

Te-ar putea interesa și: