Evenimentul Zilei > Politica > Liviu Dragnea, capturat în PSD
Liviu Dragnea, capturat în PSD

Liviu Dragnea, capturat în PSD

Liderul social-democraților ia în calcul să renunțe la șefia partidului după locale. Baronii au alte planuri. Aceștia nu sunt pregătiți să ducă o bătălie internă pentru prima funcție în PSD

Lideri judeţeni şi centrali ai PSD i-au cerut lui Liviu Dragnea să nu declanşeze o luptă internă în partid după alegerile locale. Preşedintele PSD nu exclude o demisie dacă PSD ar obţine un rezultat slab în alegerile locale şi dacă social-democraţii ar găsi un nou lider astfel încât partidul să nu se „sfâşie” între două runde de alegeri, au relatat surse social-democrate pentru EVZ.


De altfel, Liviu Dragnea a declarat, la finalul BPN al PSD din 25 aprilie, că este „puţin probabil” ca după alegerile locale din 5 iunie să îşi mai dorească să mai fie liderul partidului.

Surse PSD au declarat însă pentru EVZ că Liviu Dragnea va convoca, cel mai probabil, o şedinţă lărgită a partidului după alegerile locale, în care ar putea anunţa că este gata să se retragă de la şefia PSD şi va cere un vot de încredere al partidului. Liderii PSD se aşteaptă la un scor electoral de peste 35% în alegerile locale.

Ieri, aflat la Slatina, Dragnea a declarat că „deocamdată” se bucură de susținerea partidului.

„Nu poţi să faci asta”

Vicepreşedintele PSD, Mihai Tudose, a declarat pentru EVZ că scenariul retragerii lui Dragnea după alegerile locale nu este agreat în partid. „Am comentat şi noi ştirea (retragerii lui Dragnea, n.red.) şi i-am spus: «Nu poţi să faci asta, chiar nu poţi, avem alte preocupări după alegerile locale ». Mie îmi arde casa şi eu resetez canalele de la televizor?”, a spus vicepreşedintele PSD.

„Nu văd niciun motiv în acest moment ca PSD, trecând de locale şi mergând spre parlamentare, să treacă prin momente de bulversare şi luptă internă”, a declarat pentru EVZ și preşedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. „Dragnea a avut şi are susţinere totală şi nu de la noi, preşedinţii de organizaţii, ci de la oamenii de la baza partidului. Toţi militanţii PSD îl susţin la ora aceasta. Eu vă spun ce zic toţi oamenii din PSD”, a declarat liderul PSD Olt, Paul Stănescu, pentru EVZ.

Victor Ponta, agent electoral

Victor Ponta şi Liviu Dragnea s-au afişat ieri împreună, într-o conferinţă de presă la Slatina, într-una din rarele apariţii ale celor doi după ce Ponta a demisionat din Guvern. Fostul premier a anunţat că, la invitaţia lui Dragnea, va merge în teritoriu, la acţiunile electorale ale partidului, să sprijine candidaţii PSD la alegerile locale şi parlamentare. Surse din conducerea PSD au explicat pentru EVZ că Ponta îl întrece pe Dragnea în popularitatea pe care o are în rândul alegătorilor PSD, acesta fiind motivul pentru tot mai multe voci din partid au cerut ca Ponta să fie „recuperat” în campaniile electorale. Relaţiile dintre Ponta şi Dragnea se răciseră după 16 noiembrie 2015, atunci când Dragnea nu l-a chemat pe Ponta la prezentarea bilanţului Guvernului PSD.


FOTO; Victor PontaZgonea, greu de demis

Liviu Dragnea a declarat, ieri, că PSD va continua săptămâna viitoare procedura de revocare a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, dar nu a dorit să „vânture” nume de înlocuitor, până când funcţia nu va deveni vacantă. Victor Ponta a acceptat să preia scaunul. Zgonea începe să devină greu de revocat pentru PSD, după ce acesta a găsit o „chichiţă” procedurală. Regulamentul deputaţilor prevede că preşedintele poate să fie schimbat doar la cererea partidului din care acesta face parte, însă Zgonea era deja exclus din PSD în momentul în care partidul a demarat procedura de revocare a sa din fruntea Camerei. El susţine că fiind deputat independent, PSD nu-i mai poate retrage acum sprijinul.