Live Text. Maia Sandu a câștigat un nou mandat. Alegerile, validate. S-au afișat rezultatele finale. Update

Live Text. Maia Sandu a câștigat un nou mandat. Alegerile, validate. S-au afișat rezultatele finale. UpdateMaia Sandu şi Alexandr Stoianoglo. Sursa foto: N4.md

Update 16:30. Este oficial, Maia Sandu a câștigat alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică în Republica Moldova cu 55,33% din totalul voturilor alegătorilor, potrivit rezultatelor finale comunicate de Comisia Electorală Centrală (CEC).

Autoritatea electorală a finalizat numărarea voturilor din cele 2.219 secţii de votare constituite atât în ţară, cât şi în străinătate. Rezultatele arată că Maia Sandu a întrunit voturile a 929.964 de alegători (55,33%).

Contracandidatul său, socialistul Alexandr Stoianoglo, a fost votat în turul al doilea de 750.644 de persoane (44,67%).

Candidatul socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, s-a impus în rândul votanţilor interni cu 51,33%, însă Maia Sandu a câştigat alegerile ca urmare a votului din diasporă, unde a obţinut 82.83% .

Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova a fost de 54,34%, în condiţiile în care la urne s-au prezentat 1.699.945 alegători. Dintre aceştia, 1.680.608 şi-au exprimat valabil voturile.

Update 10:00 - Alegerile au fost validate

Actuala președintă a Republicii Moldova a câștigat un nou mandat. Comisia Electorală Centrală (CEC) a țării a validat alegerile.

De asemenea, CEC a prezentat secțiile de vot din diaspora une s-a votat cel mai mult. Pe primul loc a figurat Moscova, în timp ce capitala României, București, s-a plasat doar pe poziția a treia după numărul de voturi exprimate.

Rezultate - ora 05:00. Au fost procesate 99,14% din procesele verbale

Până la ora 5 dimineața au fost procesate 2.200 de procese verbale, reprezentând 99.14% din totalul de 2.219.
- Maia Sandu: 55.09% (916.684)
- Alexandr Stoianoglo: 44.91% (747.271)

Rezultate - ora 03.00. Au fost procesate 98.87% din procesele verbale

-Maia Sandu: 55.03% (913.982)

-Alexandr Stoianoglo: 44.97% (747.003)

Rezultate - ora 02.30. Au fost procesate 98.83% din procesele verbale

-Maia Sandu: 54.97%

-Alexandr Stoianoglo: 45.03%

Rezultate - ora 01.12

-Maia Sandu: 54.70%

-Alexandr Stoianoglo: 45.30%

Ora 00, 37. Maia Sandu, discursul învingătorului

Imediat după ce l-a devansat pe Alexandr Stoianoglo Maia, iar rezultatul numărării voturilor arăta că a câștigat un nou mandat, Maia Sandu a făcut o declarație, în care a transmis mulțumiri celor care au votat-o și în special moldovenilor care trăiesc în diaspora:

„Azi, dragi moldoveni, ați oferit o lecție de democrație demnă de cărțile de istorie. Ați salvat Moldova. Am dovedit că uniți reușim să învingem pe cei care voiau să ne îngenuncheze. Astăzi ați arătat că noi suntem Moldova, cu bune și cu rele, cu etnii care-și poartă grijă, cu multe nevoi, cu istorii zbuciumate, dar peste toate acestea ați arătat că Moldova este o familie.

Lucru de care aveam nevoie cu toții ca să devenim mai buni în ceea ce facem, de la actul de guvernare până la ultima sămânță pe care o sădim în pământul nostru. Diapsora, ești uimitoare! Diapsora noastră ne-a mai dat astăzi o lecție din care fiecare dintre noi trebuie să tragem învățăminte. Moldovenii noștri, departe, au arătat din nou că Moldova bate în păiepturile lor la fel de puternic ca în piepturile noastre cei de aici, de acasă”, a transmis Maia Sandu.

Maia Sandu: Moldova a fost sub un atac fără precedent

Mia Sandu a vorbit și despre uriașa presiune pusă de Rusia prin intermediul grupurilor care au încercat să destabilizeze Republica Moldova: „Chișinăul a dat de o mobilizare extraordinară! Tinerii au impresionat, o mobilizare istorică la vot – în total peste 1,6 milioane de oameni au mers la secțiile de votare. Vreau să știți că am auzit toate vocile, inclusiv cele de critică. vreau să vă mulțumesc că am trecut peste supărări și nemulțumiri ca să ne protejăm țara.

Moldova a fost sub un atac fără precedent pentru istoria întregii Europe. Bani murdari, cumpărare ilegală de voturi, implicarea în procesele electorale a unor forțe ostile din afara țării și a unor grupări criminale, minciuni, inducerea urii și a fricii în societatea noastră. Poporul nostru s-a unit, iar libertatea și cetățenii au câștigat. Pacea și speranța într-o viața mai bună au învins. Ați arătat că nimic nu poate sta în calea puterii poporului care alege să-și spună cuvântul prin vot.

Azi, Moldova a învins datorită fiecăruia celor care au mers la vot, celor care au făcut îndemnuri la vot. Dragi cetățeni, indiferent cum ați votat, indiferent pentru cine ați votat, vă mulțumesc, v-am auzit vocea. Indiferent de opțiunea de vot noi toți ne dorim să trăim în pace, bunăînțelegere și să avem o viața mai bună. Vă asigur că acesta este obiectivul meu de bază pentru următorii ani”.

Reacțiile liderilor politici. Emmanuel Macron: "Franţa va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european"

Preşedintele francez Emmanuel Macron a felicitat-o duminică pe Maia Sandu pentru "realegerea ei în fruntea Moldovei" şi şi-a exprimat bucuria pentru faptul că "democraţia a triumfat asupra tuturor ingerinţelor şi tuturor manevrelor". În timp ce preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova şi-a revendicat victoria la finalul turului doi de scrutin împotriva contracandidatului ei Alexandr Stoianoglo, fost procuror susţinut de socialiştii proruşi, preşedintele francez a scris pe platforma de socializare X că "Franţa va continua să fie alături de Moldova pe drumul său european".

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: ”Este nevoie de o forţă rară pentru a depăşi provocările cu care v-aţi confruntat în aceste alegeri. Sunt bucuroasă să lucrez în continuare cu dumneavoastră pentru un viitor european pentru Moldova şi poporul său".

Marcel Ciolacu, premierul României: „Felicit din toată inima poporul moldovean şi o felicit şi pe Maia Sandu pentru o victorie uriaşă! Moldovenii din întreaga lume au scris azi istorie. Şi-au reconfirmat în faţa întregii lumi nu doar curajul, ci şi încrederea deplină în viitorul lor european! S-au luptat cu determinare contra unui mecanism infernal pus la punct de Rusia, care a încercat să submineze masiv democraţia prin cumpărarea voturilor la scară largă”.

'Victorie pentru Maia, victorie pentru Europa! Femeia asta a învins Rusia. Este o încurajare extraordinară pentru toţi cei care cred că da, binele poate învinge atunci când ne mobilizăm. Un rezultat istoric pentru Republica Moldova, pentru România şi întreaga Europă'', a scris Fritz duminică seara pe Facebook.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz: ”Victorie pentru Maia, victorie pentru Europa! Femeia asta a învins Rusia. Este o încurajare extraordinară pentru toţi cei care cred că da, binele poate învinge atunci când ne mobilizăm. Un rezultat istoric pentru Republica Moldova, pentru România şi întreaga Europă”.

4 noiembrie. Rezultate - ora 00.10

-Maia Sandu: 52.77%

-Alexandr Stoianoglo: 447.23%

3 noiembrie. Rezultate - ora 23.30

-Maia Sandu: 51.26%

-Alexandr Stoianoglo: 48.74%

Rezultate parțiale, ora 23.15. Maia Sandu îl devansează pe Alexandr Stoianoglo

-Maia Sandu: 50.41%

-Alexandr Stoianoglo: 49.55%

Rezultate parțiale, 23.00

-Alexandr Stoianoglo: 50,23%

-Maia Sandu: 49,77%

Rezultate parțiale, 22.30

-Alexandr Stoianoglo: 49.03%

-Maia Sandu: 48.93%

 Primele rezultate parțiale, ora 22.00:

Alexandr Stoianoglo: 51,98%,

Maia Sandu: 48,02%.

Alegeri în Republica Moldova. Urnele s-au închis

Update 12. Urnele s-au închis în Republuca Moldova. Până la ora 21:00 au votat 1,683 milioane de alegători, ceea ce reprezintă 54%. Acum două săptămâni, în cadrul primului tur, până la ora 21:00 au votat 1,546 milioane de cetăţeni.

Update 11. Până la ora 19.00, prezența la vot a trecut de 52,30%, înregistrându-se o rată de participare de peste 1  606 000 de alegători. Pentru comparație, în primul tur de scrutin, pe 20 octombrie 2024, până la ora 19:00, a fost înregistrată o rată de participare de 48,7%.

Citiți și: Forțele putiniste, atac fără precedent asupra procesului electoral. O nouă alertă cu bombă pe podul Rîbnița-Rezina

Update 10. La 21.00 se vor închide secțiile de vot și la 22.00 CEC va avea un briefing.

Update 10. Aproximativ 1 150 000 de cetățeni s-au prezentat la urnele de vot până la ora 15.00, ceea ce reprezintă circa 40% din alegători.  În diaspora, până la ora 15.00 au votat peste 180.000 de persoane. Procesul de alegeri a preşedintelui R. Moldova decurge cu incidente.

Poliţia din R. Moldova a înregistrat 52 de încălcări în procesul electoral, până la ora 13:30.Potrivit datelor oferite de oamenii legii, au fost fixate 4 cazuri de afişaj electoral neautorizat: Chişinău-2, Edineţ-1, Soroca-1. Cazuri de agitaţie electorală au fost înregistrate 10: Chişinău-5, Anenii Noi-1, Floreşti-1, Hînceşti-1, Sîngerei-1, Ungheni-1.

Citiți și: Pașol na turbinca, ciortî! Îndemnul moldovenilor pentru Stoianoiglo&Co

Update 9. Până la ora 13:00, au votat peste 850 mii de cetățeni, ceea ce reprezintă o prezență de circa 30%. În turul I de scrutin, până la această oră, a fost înregistrată o rată de participare de circa 685 de mii de alegători.

Update 8. Turul II al alegerilor prezidențiale poate fi considerat valabil. CEC: „La urne s-au prezentat peste 20 la sută din numărul celor înscriși în listele electorale. Codul Electoral prevede că, în al doilea tur, scrutinul e declarat valabil dacă la el participă cel puțin o cincime (1/5) din numărul de persoane înscrise în listele electorale”.

Citiți și: Maia Sandu la urnele de vot: Hoții vor să ne cumpere votul și țara, dar puterea oamenilor este infinit mai mare

Update 7. De două ori mai mulți alegători la urne. Până la ora 11.30, peste 550.000 de alegători (apr. 20%) s-au prezentat la urnele de vot. Prezența este mai mare în comparație cu turul I, atunci când aproximativ 230.000 de alegători au votat până la ora 11:00.

Update 6. Sunt cozi mari în Rusia: Moldova votează. Coadă de 200 de metri la secțiile din Rusia. Suspiciuni de transport organizat și în Turcia

Update 5. Alexandr Stoianoglo, contracandidatul Maiei Sandu, a votat: Candidatul socialiștilor, la urnele de vot. Alexandr Stoianoglo susține că nu este „omul Kremlinului”

Update 4. Până la ora 10:00, și-au exercitat dreptul la vot 291.153 de alegători, ceea ce reprezintă 10,58%. În turul I de scrutin, la această oră, aveam înregistrată o rată de participare puțin peste 7%.

Update 3. Până la ora 09:30,  au votat 7,72% dintre alegători, ceea ce reprezintă peste 212.000 de persoane. Dintre acestea, în Republica Moldova s-au prezentat la urne peste 190 de mii de alegători, iar în diaspora peste 23 de mii de cetăţeni cu drept de vot ai Republicii Moldova.

Update 2. Până la ora 8.00 au votat în jur de 140.000 de cetățeni, potrivit cec.md. În diaspora s-au format deja cozi.

Update 1. Secțiile de vot s-au deschis la ora 7.00. A început votul pentru al doilea tur de scrutin.

Citiți și: Planul Rusiei pentru perturbarea alegerilor din Republica Moldova. Chișinăul a notificat mai multe ambasade

Republica Moldova își alege președintele

Cetățenii cu drept de vot ai Republicii Moldova aleg duminică, 3 noiembrie, șeful statului. În al doilea tur, votanţii au două opţiuni – preşedinta în exerciţiu Maia Sandu şi fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

Actualul lider de la Chişinău, Maia Sandu, a obţinut în primul tur 42,49% din voturi. Iar Stoianoglo a fost votat de 25,95% dintre alegători.

Maia Sandu

Sursa foto: Facebook/ Maia Sandu

La urne sunt invitaţi peste 3 mln 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, incluși în Registrul de Stat al Alegătorilor. Secţiile de votare au fost deschise la ora 07:00 şi vor fi închise la 21:00.

Pentru alegerile prezidenţiale au fost constituite 2.221 secţii de votare, dintre care 234 vor fi deschise în străinătate.

Din cele 1.957 secţii deschise pe teritoriul Republicii Moldova, cele mai multe, respectiv 306, sunt în municipiul Chişinău. În localităţile din Transnistria au fost deschise 30 de secţii de votare.

Dintre cele 234 de secţii din străinătate, cele mai multe vor fi deschise în Italia (60), Germania (26), Franţa (20), Marea Britanie (17) şi România (16). În Federaţia Rusă vor funcţiona doar două secţii de votare.

Alegeri prezidenţiale în Republica Moldova

Pentru ca scrutinul să fie validat, urmează ca la urne să se prezinte cel puţin 25 %din cetăţenii cu drept de vot. Este desemnat câştigător candidatul care va acumula cele mai multe sufragii.

Acesta este al treilea scrutin prezidenţial în Republica Moldova când şeful statului este ales de către cetăşeni. În perioada 2000-2012, preşedintele ţării era ales de Parlament, cu voturile a cel puţin 61 din 101 deputaţi.

Turul doi de scrutin se desfăşoară pe fundalul unor tensiuni majore în societatea dintre Nistru şi Prut, după ce autorităţile de la Chişinău au declarat că alegerile din primul tur au fost fraudate masiv printr-o schemă pusă la cale de serviciile secrete ruseşti şi aplicată de către fostul deputat condamnat la 15 ani de închisoare, Ilan Şor.