Fenomen bizar în Marea Neagră. Biologii au luat primele măsuri

Litoralul românesc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Fenomen rar pe litoralul românesc. Culoarea apei Mării Negre a devenit roșie, peste noapte. Biologii au intervenit, luând probe pentru a afla ce substanță ar fi contribuit la colorarea apei. De altfel, specialiștii au o primă ipoteză în acest sens.

Fenomen bizar pe litoralul românesc. Apa Mării Negre a devenit roșiatică, iar prima ipoteză luată în calcul de specialiști este cea a prezenței unei argile. De altfel, biologii au ridicat mai multe probe pentru a stabili dacă acesta este motivul apariției fenomenului.

Spectacol pe litoralul românesc. Marea Neagră a devenit roșie

Cercetătorii din cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au început verificările în acest sens. Mai multe probe luate din apă vor arăta dacă o anumită substanță a dus la această schimbare.

Marea Neagră. Sursa foto: Arhiva EVZ

Prima ipoteză legată de fenomenul care are loc în prezent pe litoralul românesc este legata de prezența unei argile roșiatice în apă. Deocamdată nu există detalii clare legate de proveniența acesteia.

Este exclusă varianta poluării

Conform biologilor, apa Mării Negre este colorată pe anumite porțiuni, fapt care duce la excluderea posibilității poluării.

„Pe toată coasta până în Mamaia sunt o grămadă de porțiuni, deci nu cred că este poluare. Zonele sunt mult prea mari și nu sunt hidrocarburi.  Marea Neagră are câteodată și o culoare mai deosebită, roșiatică și de regulă este o explozie algală. De data asta, în condițiile de temperaturi foarte scăzute este puțin probabil să avem de-a face cu o astfel de dezvoltare.”, a precizat biologul Adrian Bîlbă.

Marea Neagră. Sursă: Forțele Navale

Fenomenul bizar de pe litoralul românesc, cauzat de lucrările de extindere a plajelor

Specialiștii iau în calcul mai multe variante legate de apariția acestui fenomen neobișnuit la Marea Neagră. Una dintre ipoteze are legătură cu lucrările de extindere plajelor. În urma săpăturilor, un sentiment argilos s-ar fi depus pe anumite porțiuni, spun biologii.

„În urma lucrărilor de extindere costieră, de extindere a plajelor s-a depus un sediment argilos, iar această argilă roșie generează o colorare, o oarecare modificare a aspectului coloristic al mării, fără să aibă vreo implicare deosebite

Această argilă poate bloca circulația unor sisteme biologice și poate chiar colmata anumite zone de dezvoltare pe fundul mării ale algelor, ale altor animale acvatice", a adăugat specialistul.

Conform biologilor, prezența acestei argile ar putea grav ecosistemul marin.