Literatura religioasa, la mare cautare

Literatura religioasa, la mare cautare

Volumele din "Septuaginta" au fost vandute in 30.000 de exemplare.

Daca, inainte de 1989, cartile cu teme inspirate de religie circulau subversiv, erau un fel de manifest anticomunist, dupa Revolutie, piata de carte religioasa a cunoscut o crestere spectaculoasa, asa incat edituri importante au asimilat in programul lor titluri de referinta de „literatura religioasa”.

Studiile arata ca Romania e cea mai prolifica tara din Europa la capitolul carte si traducere religioasa. Pe piata noastra exista foarte multe traduceri de autori contemporani, indeosebi din greaca, cu titluri de carte duhovniceasca si catehetica. 

Una dintre lucrarile de referinta, „Septuaginta”, numele traducerii in limba greaca a Bibliei ebraice, efectuata la Alexandria, cu aproximativ trei secole inainte de Hristos, a inceput sa fie publicata de Polirom din 2004, in cadrul unui proiect al Colegiului Noua Europa, sub patronajul lui Andrei Plesu.

„Septuaginta”, volumele I-IV, are pana acum un tiraj total vandut de 30.000 exemplare, potrivit reprezentantilor editurii. Ultima carte din domeniu, lansata marti, la Patriarhie, se numeste „Martiri pentru Hristos din Romania, in perioada regimului comunist” si este rezultatul cercetarilor intreprinse de Bi-serica Ortodoxa Romana, Romano-Catolica si Evanghelica.

Colectii ale episcopiilor

Multe edituri specializate sunt adesea integrate unor retele de distributie specifice, din biserici, manastiri, librarii, retele ca Supergraph (Sophia) si Anastasia, explica parintele Iulian Nistea, de la Biserica „Sfintii Arhangheli Gavriil, Mihail si Rafael”, din Paris.

O categorie aparte o reprezinta editurile eparhiale (ale episcopiilor, arhiepiscopiilor, mitropoliilor), care detin un monopol natural la publicarea cartilor de cult. Exceptand editurile oficiale ale BOR (Institutul Biblic si editurile episcopiilor), una dintre primele edituri care s-a impus dupa Revolutie atat prin calitate, cat si prin oferta bogata de titluri a fost Bunavestire Galati, actuala Egumenita, prin titlurile din colectia „Cetatea crestina” si prin carti care prezinta viata si invatatura unor parinti cuviosi contemporani.

Editura Bizantina, infiintata de preotul Constantin Coman in 1994, este printre cele mai vechi si mai renumite edituri ortodoxe, fiind specializata mai ales in carte de teologie academica, pentru copii si tineret, carti duhovnicesti.

Editura Evanghelismos se remarca mai ales prin titluri cu rol catehetic de explicare a credintei si  prin carti care prezinta viata si invatatura unor cuviosi parinti contemporani.

Editurile mari si-au facut colectii specializate

„La acatiste si la brosuri cu sfaturi pioase stam bine, e o adevarata inflatie de titluri si autori. Stam insa foarte prost cu publicarea literaturii teologice autentice, lipsesc programele editoriale coerente, dar adevarul e ca ne lipsesc si specialistii care sa le realizeze”, spune Ioan-Florin Florescu, agent literar, coordonator al colectiei „Traditia Crestina”, Polirom, care a fost infiintata la sfarsitul anului 2005.

Colectia isi propune publicarea sistematica, in editii bilingve, a traditiei crestine esentiale, de la inceputurile ei pana la aparitia Reformei si constituirea unei noi „traditii”, cea moderna, potrivit lui Florescu. La Polirom au mai aparut cele trei volume bilingve de comentarii ale lui Origen la Geneza, Exodul si Leviticul, cu tiraj total vandut de 10.000 exemplare, sau „Traditia crestina” a lui Jaroslav Pelikan, in trei volume.

La Humanitas au aparut colectiile „Intelepciune si credinta”, coordonata de Anca Manolescu, „Religie”, ingrijita de preotul-paroh Vasile Raduca, cu integrala Filocaliilor, si seria de autor Mircea Eliade.

Editura Paralela 45 a infiintat, in 2002, sub coordonarea lui Vasile Andru, colectia „Sapientia”, care cuprinde printre titlurile de referinta „Marturisirile unui psihanalist” sau „Jurnal discontinuu cu Nicolae Steinhardt”.

Edituri de specialitate

 

Carti de induhovnicire

Editura Sophia, infiintata in 1996, are colectii de spiritualitate, patristica, iconografie, teologie.  Editurile oficiale ale BOR, Institutul Biblic, Editura Mitropoliei Olteniei, Editura Reintregirea - a Arhiepiscopiei de Alba-Iulia, Renasterea - a Arhiepiscopiei Clujului - au editat titluri de referinta din dogmatica.

La Editura Institutului Biblic si de Misiune (EIBM) al BOR (Bucuresti) este de remarcat colectia „Parinti si scriitori bisericesti” (PSB), la  Editura Renasterea (Cluj-Napoca) s-a publicat  „Biblia”, tradusa de  Bartolomeu Anania, la Editura Reintre-girea (Alba-Iulia) s-a infiintat colectia „Izvoare duhovnicesti” (Patericul, Sbornicul, Limonariul etc.), scrieri de-ale Parintelui Sofronie si de-ale parintelui Rafail Noica.

O alta categorie aparte este cea a editurilor manastirilor, cum ar fi: Sihastria (care a tiparit mult scrierile parintilor Cleopa Ilie si Ioanichie Balan), Rohia (care tipareste acum integrala Nicolae Steinhardt) sau Petru-Voda.

Editura Teognost (http://www.teognost.ro), initiata la Cluj de preotul Ioan Gansca, a publicat cele mai multe din cartile parintelui Teofil Paraian, precum si alte scrieri ale unor parinti contemporani, in special de-ale parintelui Arsenie Boca.

Trebuie amintite si Editura Bunavestire, Editura Christiana - a asociatiei filantropice medicale „Christiana” - si Editura Trinitas (Iasi).

Site-urile editurilor

 

Dintre editurile private, specializate in carte ortodoxa, cele mai cunoscute:

Editura Deisis (http://www.edituradeisis.ro), initiata de teologul diacon Ioan I. Ica jr.

Editura Anastasia (http://www.anastasia.ro), initiata de Sorin Dumitrescu

Editura Sophia (http://www.sophia.ro), nascuta din trustul de distributie de carte religioasa Supergraph, formeaza, impreuna cu Deisis si Egumenita, trioul cel mai prolific al publicatiilor de carte ortodoxa de azi

Editura Egumenita (http://www.egumenita.ro), initiata de Lucretia Voicu si condusa de directorul Vasile Danion

Editura Bizantina (http://www.editurabizantina.ro), initiata de Preotul Constantin Coman

www.librarie.net

 

Cea mai mare librarie on-line

Cea mai mare librarie on-line este www. librarie.net care ofera tot ce apare pe piata romaneasca, lucrand in colaborare cu cele mai mari depozite de carte din Bucuresti, inclusiv cu Supergraph, unicul depozit de carte exclusiv religioasa.

Librarie.net a pornit inca din 2001 ca anticariat si apoi a extins colaborarea cu edituri si depozite de carte, ajungand prin oferta bogata si calitatea serviciilor sa fie site-ul preferat al cumparatorilor on-line.

Un alt site de pe care consumatorii de carte religioasa se pot aproviziona este www.cartiortodoxe.ro, care impreuna cu www.librariasophia.ro sunt magazinele de desfacere on-line ale depozitului de carte Supergraph.

Site-ul www.ortodoxmedia.com are o sectiune de carte veche care, in curand, se va imbogati cu numeroase titluri din colectia Manastirii Stavropoleos in format PDF.

Printre cele mai de calitate titluri, recomandate de administratorii de la librarie.net, se numara: „Predici la sarbatori imparatesti si cuvantari de lauda la sfinti”, de Sf. Ioan Gura de Aur, editata de Institutul Biblic si de Misiune al BOR, „Buchet de cuvantari. Predici si meditatii”, de preotul Sofian Boghiu, aparuta la Institutul Biblic si de Misiune al BOR.

Alte site-uri de carti care ofera si carte religioasa sunt:

> www.raft.ro

> www.librariaonline.ro

> www.librariilehumanitas.ro

www.cartea-mea.ro

Cele mai cautate

 

1. Pravila alba. Sfaturi pentru cei casatoriti, Editura Agaton

2. Raspunsuri duhovnicesti ale Parintelui Ilarion Argatu la intrebarile credinciosilor, Editura Mila Crestina

3. Jurnalul fericirii - opera integrala, Editura Manastirii Rohia

4. Puterea duhovniceasca a deznadejdii, Editura Reintregirea

5. Ne vorbeste Parintele Cleopa, Editura Manastirii Sihastria.

La Editura Lucman, colectia „Marturie ortodoxa” a fost infiintata anul trecut, in care a aparut „Filocalia in texte alese”, vanduta in 3.000 de exemplare. La editura Polimark a aparut „Mormantul gol” de G. Baldensperger, in 3.000 de exemplare.

Ne puteți urmări și pe Google News