Evenimentul Zilei > Economie > LISTA NEAGRĂ a firmelor care pot SCĂPA de DATORII. Sumele sunt AMEȚITOARE
LISTA NEAGRĂ a firmelor care pot SCĂPA de DATORII. Sumele sunt AMEȚITOARE

LISTA NEAGRĂ a firmelor care pot SCĂPA de DATORII. Sumele sunt AMEȚITOARE

Ministrul Finanţelor a dat românilor numeroase asigurări că amnistia fiscală este gândită ca un mecanism de deblocare a unei părţi din economie, precizând că legea nu va viza persoanele fizice, ci doar companiile de stat cu datorii istorice. Şi asta cu atât mai mult cu cât din datoriile totale de 100 de miliarde lei către stat, doar 17 miliarde pot fi recuperate.

Potrivit ultimelor date publicate de ANAF, 2.696 companii de stat şi 155.102 societăţi private nu plătiseră contribuţiile obligatorii pentru pensii, sănătate şi şomaj. Datoriile totale erau de 18,4 miliarde de lei, dintre care circa jumătate proveneau din restanţele companiilor de stat.

Pe primul loc al marilor datornici se află CN a Huilei, care are o restanţă de 3,7 miliarde lei, urmată de SC pentru Închidere şi Conservarea Minelor – tot o firmă de stat – care are datorii de „numai” 941,9 de milioane de lei, pe locul trei aflându-se SN CFR SA, cu datorii de 601,6 milioane lei.

Următoarele cinci locuri sunt ocupate, în ordinea mărimii datoriilor, de CE Huneoara – 431,3 milioane lei; SN a Cărbunelui – 301,7 milioane lei; Romaero – 183,84 milioane lei; Moldomin – 159 milioane lei şi Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) – 142 milioane lei.

Până la aceeaşi dată, PSD Bucureşti înregistra o datorie la bugetul asigurărilor sociale de 100.000 lei. Potrivit datelor ANAF, 78.879 lei reprezintă restanţe la bugetul asigurărilor sociale de stat, 27.441 lei la bugetul asigurărilor de sănătate şi 2.439 lei la şomaj, notează B1TV

Potrivit ANAF, din totalul societăţilor care aveau restanţe la buget în toamna anului trecut, 7.237 se află în insolvenţă.