Şeful statului le-a transmis greilor din PDL să le facă loc tinerilor şi să nu-şi promoveze "prietenii". În mai puţin de o oră cât a stat sâmbătă cu PDL-iştii din toată ţara la Clubul Diplomaţilor, preşedintele Traian Băsescu le-a răsturnat complet planurile exact când împărţirea funcţiilor era în toi, în discuţiile cu PSD.
„Sunt câţiva de ani buni la conducerea partidului care n-au făcut mare lucru“, „Trebuie să faceţi loc tinerilor“, „Renunţaţi la oamenii de casă în funcţii publice. E valabil, inclusiv pentru judeţe“, „Nu uitaţi că e criză“ au fost, potrivit unor surse din PDL, doar câteva dintre mesajele care au lăsat partidul descumpă nit în faţa marii împărţeli.
În discuţiile private cu o parte dintre PDL-işti, Băsescu ar fi dat şi numele indezirabilor. Pe lista celor pe care şeful statului nu i-ar mai susţine se află, susţin sursele citate, Radu Berceanu - după eşecul de la locale -, Adriean Videanu - pentru refuzul de a candida atât la Primăria Capitalei, cât şi la parlamentare -, dar şi Vasile Blaga - pentru rateul din iunie, la Bucureşti. Băsescu, pentru ruperea ministerului lui Blaga
Numele vizate sunt, în mare parte, cele care, în ultimele zile, au fost avansate, în discuţiile cu PSD, ca variante pentru mai multe ministere. Celor trei grei din PDL li s-ar adăuga „prietenii lor“ în rândul cărora Băsescu a fost însă rezervat cu nominalizările. Ca plan de rezervă, o parte dintre liderii democrat- liberali iau în calcul varianta şefiei unei comisii parlamentare.
În plus, chiar dacă Vasile Blaga s-a luptat în ultimele zile să păstreze întreg Ministerul Administraţ iei şi Internelor, democratliberalii au aflat că opţiunea şefului statului ar fi separarea celor două domenii. În opinia sa, una dintre soluţii ar fi alipirea Administraţiei la Ministerul Dezvoltării Regionale. Râvnită de PSD, Administraţ ia a fost disputată din nou la negocierile de sâmbătă seara dintre cele două partide. Fără a fi definitiv tranşată problema, s-a convenit totuşi ca ultimele retuşuri pe programul de guvernare în domeniu să le facă PSD-istul Liviu Dragnea, urmând ca Blaga să aibă ultimul cuvânt pe partea de Interne. Dan Nica, ministrul lui Căşuneanu
Lista indezirabililor - pe care intră toţi aleşii locali - nu conţine însă doar nume din PDL. Democrat-liberalii au primit din nou Ministerul Justiţiei pentru un independent agreat de ambele partide, dar mai ales de Băsescu. Astfel, din cursă a ieşit Victor Ponta (PSD), în cărţi fiind însă Corneliu Bârsan. Un nou blocaj a apărut la Finanţe. În discuţiile de sâmbătă, PSD a revendicat ca nenegociabile şi a primit Finanţele, la pachet cu Transporturile, cedând în schimb fără pretenţii Apărarea şi Internele în favoarea PDL. Finanţistul agreat de ambele părţi, Mihai Tănăsescu, ar fi transmis însă un refuz ferm de a renunţa la actualul post la FMI, situaţie în care a fost avansat ca variantă Dan Nica. Fostul deţinător al portofoliului Comunicaţiilor în perioada Năstase este cel la care Băsescu s-a referit săptămâna trecută în discuţiile cu partidele când le-a spus că are informaţii „că un drumar din Moldova (Costel Căşuneanu - n.r.) vrea să-şi pună ministru la Transporturi“. Irinel Popescu, acceptat
Băsescu are însă şi o serie de agreaţi. Primul pe listă, Cristian Diaconescu, dorit în principal pentru Externe, cu atât mai mult cu cât propriul partid îi dă semne de respingere. În această variantă, locul lui Titus Corlăţean ar fi văzut mai degrabă la Relaţia cu Parlamentul. PC-istul acceptat în viitorul guvern ar fi Irinel Popescu, la Sănătate.
De asemenea, o nouă intrare pe lista celor apreciaţi ar fi liderul PSD Ilfov Gabriel Oprea. Între PDL-iştii care şi-au păstrat încrederea la Cotroceni se numără Gheorghe Pogea, Mircea Miclea, Mihai Stănişoară, dar şi Sever Voinescu. Noul guvern va avea 19 ministere, la care se adaugă patru funcţii de ministru delegat. AVERTISMENT Băsescu: v-aţi putea căuta alt prezidenţiabil
Dincolo de muştruluială, Băsescu i-a luat pe nepregătite pe PDL-işti cu încă un anunţ: dacă nu „se trezesc“, pot să înceapă să-şi caute un alt candidat la preşedinţie pentru 2009. În contextul crizei, şeful statului i-a avertizat pe democrat- liberali că de performanţa lor va depinde şi succesul său. Or, în condiţiile în care partidul va stagna, ca până acum, şi nu va promova oameni noi, nu este dispus să-şi asume riscul unui eşec. Avertismentele şi criticile prezidenţiale au fost luate însă de Emil Boc ca „lucruri bune“. „Ne-a spus că nu e timp pentru bucurie şi de şampanie, ci pentru muncă şi responsabilitate“, a rezumat liderul PDL discursul critic de 45 de minute al lui Băsescu, încheiat fără a da mâna sau a schimba amabilităţi cu „greii“.
CAMERA DEPUTAŢILOR Anastase, în cărţi
Criticile lui Băsescu au dat peste cap şi listele scurte care începuseră să se contureze pentru funcţiile de vârf de la Camera Deputaţilor. Numele cel mai intens vehiculat după alegeri, cel al vicepreşedintelui Ioan Oltean, a fost dat la o parte pentru a fi analizate mai atent variantele Daniel Buda - apropiat al lui Emil Boc - sau Roberta Anastase - susţinută de Traian Băsescu, în cazul în care nu se va regăsi pe lista noului guvern.