Evenimentul Zilei > Politica > Lista miniștrilor care riscă remanierea anunțată de Dăncilă. Culisele războiului din PSD
Lista miniștrilor care riscă remanierea anunțată de Dăncilă. Culisele războiului din PSD

Lista miniștrilor care riscă remanierea anunțată de Dăncilă. Culisele războiului din PSD

Congresul PSD de pe 29 iunie va tranșa problema mult invocatei remanieri guvernamentale. Potrivit surselor „Evenimentului zilei”, tabăra Gabriela Firea-Paul StănescuMarcel Ciolacu solicită debarcarea miniștrilor Carmen Dan (Interne) și Petre Daea (Agricultură), dorind demararea unor epurări cu adresă a tuturor dragniștilor din eșaloanele secunde ale Executivului.

Aceleași surse susțin că Firea ar vrea și capul Ecaterinei Andronescu, fiindcă senatoarea e considerată trădătoare, pe motiv ca a acceptat portofoliul Educației de la Dragnea, în schimbul susținerii mazilirii primăriței Capitalei de la șefia PSD București.

Dedesubturile unor reglări de conturi

Însă dorințele Gabrielei Firea nu comportă un răsunet prea mare la Palatul Victoria, întrucât rivala ei pe line de partid, Viorica Dăncilă, care și-a anunțat candidatura la șefia PSD, este exponenta facțiunii rivale, care e condusă de tandemul Marian Oprișan-Niculae Bădălău. Va fi interesant ce atitudine vor adopta baronii Oprișan și Bădălău în raport cu Răzvan Cuc, ministrul impus de Dragnea la cârma Transporturilor, în condițiile în care cei doi s-au opus cu vehemență acestei mișcări și l-au criticat în repetate rânduri pe Cuc. Viitoarele remanieri vor fi direct proporționale cu aritmetica reglărilor interne de conturi.

Discurs de șefă

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, marţi seara, că în luna iulie va face o evaluare a fiecărui minister şi în funcţie de rezultate „vom putea vorbi de remanierea unui ministru sau nu”. Întrebată, la un post de televiziune, despre o remaniere a Guvernului, premierul Viorica Dăncilă a declarat că o evaluare pe fiecare minister va fi făcută în perioada următoare. „Ca să vorbim de o remaniere, trebuie să venim cu o evaluare a definirii programului de guvernare pe fiecare minister în parte. Se împlinesc şase luni din acest an, voi face o evaluare pe fiecare minister în parte. În funcţie de obiectivele îndeplinite din programul de guvernare putem vorbi de remanierea unui ministru sau nu. Eu nu cred că remanierea se poate face vorbind de oameni. Cred că dincolo de oameni trebuie să evaluăm munca lor, implicarea lor şi ceea ce au realizat ca să putem vorbi despre o abordare corectă faţă de colegii miniştri. După ce vom face această evaluare sunt convinsă că decizia o vom lua în cadrul Comitetului Executiv Naţional, voi asculta punctul de vedere al tuturor colegilor preşedinţi de organizaţie şi bineînţeles pe urmă vom vedea cum vom proceda în perioada următoare”, a declarat Dăncilă

Comunicarea, țapul ispășitor

Întrebată unde a greşit guvernul în epoca Dragnea, Dăncilă a declarat că a lipsit comunicarea. „Consider că ne-am axat foarte mult pe îndeplinirea măsurilor guvernamentale şi ne-am axat mai puţin pe comunicare. Cred că acesta a fost şi motivul pentru care am înregistrat un rezultat nedorit la alegerile europarlamentare. Ne-am axat pe un anumit subiect, am vorbit despre acel subiect, mă refer la justiţie, şi nu am comunicat îndeajuns pe ce am făcut. Sunt convinsă că un pensionar vede pe fluturaş că i-a crescut pensia, un salariat vede că i-a crescut salariul, dar pe lângă acestea au fost mult mai multe măsuri, dar pe care nu le-am comunicat suficient”, a declarat premierul. Viorica Dăncilă a precizat că evaluarea ministerelor va fi făcută în luna iulie, după congresul PSD