Produse de înfrumusețare folosite de femei fac mai mult rău decât bine, având un conţinut mare de substanţe cancerigene.
În loc să te înfrumuseţeze, ingredientele as cunse în cosmetice te pot îmbolnăvi grav. Parabenii declanşează cancerul la sân, iar bronopolul duce la orbire. Nu doar produsele de make- up intră în categoria cosmeticelor "nesănătoase", ci şi cele de igienă, precum săpunul sau şamponul.
PARABENII – Sunt chimicale însoţite adesea de coloranţi sintetici, formând împreună o combinaţie periculoasă. În plus, studiile au dovedit că aceste chimicale se localizează în jurul grăsimii mamare şi pot declanşa cancerul la sân. "Parabenii sunt cu atât mai nocivi cu cât acţionează ca şi conservanţi", explică Ioana Chebac, medic dermatolog Bioderm Medical Center. 1,4-DIOXAN – Este o substanţă cancerigenă din componenţa cosmeticelor. Aproape 50% dintre produsele care conţin surfactanţi de etoxilaţi (capabili să cureţe impurităţile pielii) includ şi dioxan.
BRONOPOLUL - Folosit în mascara şi în produsele de îngrijire pentru copii, este toxic şi dă naştere alergiilor sau dermatitelor. Unele companii au încetat să-l folosească din cauza riscului de orbire. "Dispar rimelurile rezistente la apă, pentru că nu lasă loc genelor să respire. Glandele sunt, practic, sigilate, ceea ce duce la conjunctivite sau la căderea genelor" atrage atenţia dermatologul Ioana Chebac.
ISOPROPYL (SD-40) – Produs dintr-un derivat al petrolului, este iritant şi poate distruge stratul protector al pielii. "Isopropylul, ca şi alţi derivaţi ai petrolului, provoacă iritaţii profunde. Noi îl folosim pentru a îndepărta placa de psoriazis, provocând o iritaţie, dar întreg procesul e atent supravegheat", mai spune medicul dermatolog.
PEROXIDUL DE BENZOYL - este una dintre substanţele folosite în tratamentul acneei. În unele ţări este interzisă, fiind considerată toxică dacă este inhalată. Cele mai sigure produse de înfrumuseţare sunt dermato-cosmeticele care se găsesc în farmacii 33 de substanţe dăunătoare
- Rujul conţine Fuxină, un colorant care poate provoca diverse forme de alergii. "Buzele capătă un aspect uscat şi dezvoltă cojiţe care, neglijate şi expuse în mod repetat la soare, pot duce la cancerul de buze", arată dermatologul Ioana Chebac.
- Rimelul trebuie folosit cu măsură şi numai din rândul celor dermato-cosmetice. "Aceste produse se găsesc numai în farmacii", explică specialistul.