Lista de cumpărături pentru botez. Ce nu trebuie să uite părinții și nașii copilului

Botez. Sursa foto: A1.ro

Mai multe lucruri trebuie să se regăsească pe lista de cumpărături pentru botez. Atât părinții, cât și nașii, sunt nevoiți să cumpere mai multe obiecte pentru marele eveniment și să respecte o serie de tradiții.

Atât părinții, cât și nașii au responsabilități pentru botez. Ei trebuie să strângă cât mai multe informații despre diversele obiceiuri și tradiții, mai ales cei care își doresc un botez tradițional pentru copilul lor. De pe lista de cumpărături pentru botez nu trebuie să lipsească:

Să aibă cumpărat un rând de hăinuțe, cu care va fi îmbrăcat copilașul înainte de botez Să aibă certificatul de naștere al copilului și actele de identitate ale lor Să ia un cadou simbolic nașilor (este opțional, unele familii țin cont de acest lucru, altele nu) Să cumpere bomboane pentru servit în biserică Pentru a doua zi trebuie să pregătească un prosop și săpun pentru că mamă să spele nașă după băiță și încă un prosop pentru cea care da copilul, adică "moașa" După ce se termină băița opresc câte ceva din cădiță (petale de flori) pe care îi păstrați într-o cutiuță alături de firicelele de păr de la botez

Lista nașilor de cumpărături pentru botez

Să cumpere copilașului un trusou pentru botez Să cumpere lumânarea pentru botez Să cumpere o sticlă de vin pentru împărtășanie și o sticlă de ulei Să plătească taxele Bisericești Să cumpere un cadou pentru bebeluș Să cumpere o iconiță ce va fi sfințită de preot, și pe care i-o va dărui copilului

Ce conține trusoul copilului pentru botez

Din trusoul copilului pentru botez nu trebuie să lipsească:

Pânza de mir sau pânza în care este înfășurat cel mic după ce a fost scufundat, este o bucată de pânză albă, neprelucrată, tradițional.

Sticluța de mir este un recipient în care se păstrează mirul de la botez. Cel mic va fi uns de 3 ori: pe frunte, pe piept și la încheieturile mâinilor și picioarelor. Acest gest semnifică bogăția darurilor primite de la bebeluș.

Fașă albă, albastră sau roz - (1m)

Prosopul pentru bebeluș- cu capișon sau fără, este brodat cu diferite motive (fluturași, mașinuțe, buburuze sau detalii elegante).

Prosopul preotului și săpunul, în formă de copil, sunt păstrate de preot. El se va spăla, simbolic, înainte de botez, pentru a arăta purificarea și va lua copilul în brațe.

Cutia în care se păstrează trusoul, deși este un accesoriu relativ modern, înlocuiește lada de zestre. În ea este păstrat trusoul, iar apoi, poate fi folosit ca un obiect ce stochează amintirile cu cel mic.

Cutiuță și foarfecă pentru șuvița de păr

Tradiții de botez pentru părinți și nași

Înainte de plecarea spre biserică, nașa ia bebelușul în brațe și spune: „Duc un păgân ca să aduc un creștin. La întoarcere, zice: „Am dus un păgân și am adus un creștin”. Dacă sunt doi nași la botez, amândoi țin pruncul, pe rând: unul în timpul citirii rugăciunilor și până după rostirea formulei de botez, celălalt , în timpul Tainei Sfântului Mir.Pânza de mir trebuie folosită și după botez. Din uleiul sfințit se pune, câte o picătură, la fiecare băiță. Dacă sunt mai mulți copii care se botează în aceeași apă sfințită se consideră frați de botez. Dacă este vorba despre băieți și fețe, aceștia nu se pot căsători între ei.

Sursa: Arhiva EVZ

Organizarea botezului la restaurant

rezervare restaurant cu suficient timp înainte; stabilire meniu, băutură tort și prăjituri rezervare echipă foto-video; rezervare formație sau DJ; rezervare aranjamente florale sau decor restaurant; invitații plicuri bani; meniuri; mărturii; Ursitoare, potrivit A1.