"Evenimentul Zilei" a intrat în posesia unei liste care cuprinde salariile şefilor de la Nokia România. În timp ce salariile muncitorilor de la Nokia abia dacă depăşesc suma de 700 de lei, veniturile directorilor companiei sunt astronomice. Un clasament cu salariile încasate de directorii Nokia România SRL, firmă care administrează fabrica de telefoane mobile de la Jucu, arată că aceştia încasau salarii cuprinse 10.001 lei şi 58.041 lei.
Cel mai mare salariu din Nokia România SRL îl are Răzvan Marian Petrescu, Country Manager, Nokia România. Salariul acestuia pe luna august a fost de 58.041 lei.
Următorul salariu din top este cel primit de Sidor Cristian Ovidiu, directorul de vânzări din cadrul Nokia România, 49.573 lei.
Al treilea din topul salariilor Nokia România este cel încasat de Anca Sorina Pintea, director pentru clienţi şi calitatea produselor, care a primit în luna august un salariu de 48.955 lei.
Directorul fabricii de la Jucu, Florin Silviu Tulcan, este remunerat cu un salariu mult mai modest care se ridică la suma de 22.165 lei, în timp ce adjunctul acestuia, Cornelia Elena Sângerozan, primeşte lunar 10.347 lei.
Nokia, mumă pentru unii, ciumă pentru alţii La Jucu lucrează 1.956 de angajaţi. Dintre aceştia, 52 de persoane aveau salarii de peste 10.000 de lei. Alte 100 de persoane au salarii cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei. Clasamentul continuă cu alţi 100 de angakaţi care primeau salarii între 3.000 şi 5.000 de lei.
Grosul salariilor sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei. În august, pe statele de plată ale Nokia România, 1.200 de angajaţi au obţinut între 1.000 de lei şi 2.000 de lei. Alţi 254 de angajaţi încasează lunar salarii mai mici de 1.000 de lei. În total, fondul de salarii pe luna august pentru Nokia România a fost de 4.5 milioane de lei.
Muncitor de la Nokia: abia dacă încasam 670 de lei
La aflarea veştii despre aceste salarii, angajaţii de la Nokia au avut o supriză de proporţii. Bogdan Coleriu, cel mai vocal dintre angajaţii fabricii Nokia de la Jucu, spune că pe luna august abia dacă a încasat 670 de lei. "Am avut trei zile fără salariu şi am luat 670 de lei. Ce mai pot zice când aflu că directorul de fabrică are de aproape 20 de ori salariul meu? Lumea se aştepta să se închidă fabrica pentru că cei din staff au anunţat că se va închide fabrica. În ultima vreme producţia a fost scăzută, dar a fost de lucru", spune Bogdan.
Explicaţii pentru închiderea fabricii de la Jucu
Preşedintele Nokia, Stephen Elop, a declarat miercuri la Jucu că decizia închiderii fabricii are raţiuni de ordin economic. "Motivul fundamental este schimbarea de producţie a telefoanelor, ce se întâmplă în industria noastră este că oamenii încep să cumpere smartphone-uri în locul telefoanelor normale. Oamenii îşi cumpărau aceste telefoane normale ca prim telefon, dar această situaţie s-a schimbat. Cel mai important lucru la care se gândeşte şi Nokia şi îl recunoate toată industia telefoniei mobile este rata cu care se schimba orientările, spre smartphone-uri. Schimbările sunt foarte rapide, iar rolul meu e ca Nokia să se mişte mai repede decât piaţa", a comentat Elop. Citiţi şi:
- Nokia luase decizia de a închide fabrica de la Jucu încă din luna februarie. Plus de ce a scăpat fabrica din Ungaria
- Cum a ajuns Nokia de pe culmile succesului la închidere de fabrici
- "Blestemul Nokia". Anotimpul rece "îngheaţă" fabricile celui mai mare producător de telefoane mobile din Europa
- Crin Antonescu: Închiderea afacerii de la Jucu, un semnal grav pentru investitori
- Ce se va întâmpla la Jucu după ce pleacă Nokia