Lista celor care au susținut Barnevernet în scandalul Bodnariu

Televiziunea britanică BBC a publicat un amplu documentar despre scandalul care a învăluit Instituția pentru Protecția Copilului din Norvegia(Barnevernet) după ce un expert al acesteia a fost arestat și condamnat la doar 22 de luni de închisoare pentru posesia de pornografie infantilă.

 Jurnaliștii BBC au intervievat mai multe victime ale Barnevernet, arătând cum autoritățile norvegiene încearcă să mușamalizeze faptul că un personaj cu asemenea apucături deviante a decis asupra despărțirii a sute de copii de familiile lor, conform activenews.ro.

Barnevernet a devenit cunoscută în România din cauza cazului familiei Bodnariu. Acum trei ani, în țară exploda cazul acestei familii, care acuza că Barnevernet i-a luat abuziv toți cei cinci copii (inclusiv unul în vârstă de câteva luni) pe motiv de violență și îndoctrinare religioasă.

La vremea respectivă, asociațiile care apără familia, dar și toate cultele religioase, au luat act de acest caz și s-au solidarizat cu familia Bodnariu. În schimb, au existat atunci și destule voci - în special din rândul mass-media dar și din societatea civilă de serviciu, care au luat apărarea Barnevernet și a Norvegiei, în ciuda evidenței,  dar din convingerea că tot ce-i străin e minunat. Între timp, familia Bodnariu și-a primit copiii înapoi în justiție. Reamintim că prin aceeași situație a trecut și familia Nan, care a câștigat și ea copiii înapoi.

Recent, senatorul Titus Corlățean făcea o afirmație de o gravitate foarte mare. Acesta a spus, în cadrul unei emisiuni televizate, că în jurul Barnevernet s-a creat o adevărată rețea de organizații și interese, în care se învârt sume de ordinul sutelor de mii de euro și aceștia au nevoia ca instituția „să producă” cazuri precum al familiei Bodnariu sau al familiei Nan, pentru a nu pierde finanțările.

Azi, când adevărul despre Barnevernet și despre înfiorătoarea industrie a pedofiliei din Norvegia, a ajuns până și-n cea mai liberală presă din Occident, ActiveNews vă prezintă o scurtă listă a celor care au preferat idolatria față de realitate.

1. Lucian Mîndruță - Digi FM

Acesta spunea că „Norvegia e o țară luminată, care caută binele tuturor la nivel de lege și organizare a societății. In vreme ce cultele care pun accent pe indoctrinarea copiilor… ei bine, nu sunt un mare fan. Eu cred ca părintii nu au dreptul sa ceara copiilor sa creadă in ceva. Pot sa le de anumite directii morale, dar nu ii pot obliga la credință si nici la toceala dogmatica…

Nu mai zic de bătaie. Bataia nu e acceptabila nici in Norvegia si nici in România. Si cei care se poziționează de partea celor cu bătaia, oricât de părinti ar fi, sunt, după mine, vinovați de abuz prin ricoșeu.” Sursa 2. Cristian Pantazi  - Hotnews/G4Media Fostul (actualul?) șef al Hotnews a scris un articol despre cazul Bodnariu ca „exemplu de ciocnire a civilizațiilor” Cu alte cuvinte,  ar fi vorba „despre diferențele culturale privind educația si creșterea copiilor în țările de Europa de est, Asia si Africa vs. statele occidentale”. Sursa 3. Alina Mungiu Pippidi - Societatea Academică Română/România Curată 

Mămica „societății civile” din România a susținut - nici mai mult, nici mai puțin că în spatele protestelor a sute de mii de oameni din țară și străinătate ar sta Rusia lui Putin!  Mungiu cerea intervenția serviciilor secrete în acest caz. Sursa .

Pe siteul România Curată au mai fost și alte articole care susțineau Norvegia, dar nu au fost semnate. Nu este de mirare, dat fiind faptul că asociațiile doamnei Mungiu au primit sute de mii de euro din partea Norvegiei în ultimii ani, așa cum ActiveNews arăta aici.         

4. Mirela Oprea - Republica.ro

Publicația condusă de Florin Negruțiu și Claudiu Pândaru (ambii Digi 24) a dus o campanie evidentă în favoarea Barnevernet și a Norvegiei, în acest sens remarcându-se psiholoaga Mirela Oprea. Aceasta a scris două articole, dintre care în unul cerea apariția și a unui Barnevernet românesc! Sursa: aici și aici. 

5. Simona Tache - Blogăr/ Dilema Veche

Simona Tache a scris, referitor la cazul Bodnariu, un articol vehement, în care afirma printre altele: „părerea mea, în urma lecturii, e că autoritățile norvegiene n-au făcut decât să acționeze conform legii. Mie, până una alta, statul norvegian nu îmi pare deloc dement și iresponsabil”. Sursa

6. Mălin Bot - activist  Pe vremea când era jurnalist, Bot a scris un editorial pentru Evz în care insinua că susținătorii familiei Bodnariu sunt cumva de partea celor ce „și-au obișnuit publicul cu proteste de stradă împotriva Justiției și a deciziilor ei”. Bot încheia astfel: „Unii mai spun că, în principiu, copilul nu trebuie luat de lângă părinți și că familia stie întotdeauna mai bine decât statul ce e mai bine pentru un copil. Suntem siguri că e un principiu infailibil?” Sursa 7. Moise Guran - Biziday/Europa FM Într-o intervenție de la Digi 24, Guran a spus printre altele, că discuția este dusă într-o zonă „cu tentă anti-occidentală” și că este o diversiune de la adevăratele probleme care ar trebui discutate. Sursa. Tot Guran a susținut la Europa FM că familia Bodnariu este asemenea infamilor violatori din Vaslui. Sursa

8. Cristian Pârvulescu - profesor/activist Tot la Digi 24, Cristian Pârvulescu a susținut că „Încrederea în autoritățile norvegiene trebuie să funcționeze”, deoarece „Norvegia este un stat de drept”. Sursa 9. Iulian Bulai - deputat USR Într-o intervenție la Pro TV, deputatul USR a spus că Norvegia „este un paradis pentru copii” și „cel mai bun loc pentru a fi mamă”. Sursa . Acesta a scris și pe republica.ro un articol ce insinua că acuzațiile părinților precum Marius și Ruth Bodnariu ar fi conspiraționiste. Sursa 10. Cristian Tudor Popescu - Digi 24 „I-am văzut pe niște distinși parlamentari plecând într-un fel de poteră internațională în Norvegia ca să facă anchete sociale (…) Rar am văzut o combinație de prostie cu ipocrizie mai mare. e treabă avem noi cu niște cetățeni norvegieni care se supun legilor din Norvegia? Domnii parlamentari, pe banii noștri, se duc câine surd la vânătoare. Nu au nici cea mai mică îndreptățire să întrebe acolo. E o problemă a statului norvegian cu cetățenii ei”, a comentat Cristian Tudor Popescu. În opinia lui Popescu, parlamentarii români ar trebui să meargă în satele din România, unde „copiii, mulți dintre ei, valorează mai puțin decât o vacă, sunt bătuți, sunt și batjocoriți, fără ca vreo autoritate pentru protecția copilului să ia vreo măsură”. „Am mai multă încredere în autoritățile din Norvegia decât în cele din România. Nu avem a ne băga în această poveste, să ne vedem, dacă se poate, de bârnele din ochii noștri”, a adăugat CTP.