Lira s-a depreciat iar faţă de leu. Exportatorii cer despăgubiri, invocând situaţie de FORŢĂ MAJORĂ

Lira s-a depreciat iar faţă de leu. Exportatorii cer despăgubiri, invocând situaţie de FORŢĂ MAJORĂ

Lira a continuat deprecierea faţă de leu, BNR anunţând pentru astăzi un curs oficial de 5,4295 ron pentru moneda britanică, faţă de 5,9 lei/GBP cât era pe 21 iunie. „Deprecierea lirei afectează firme cu foarte mulţi angajaţi. Trebuie rapid considerată o situaţie de forţă majoră, ca până la lămurirea situaţiei, contractele în derulare să fie despăgubite”, a declarat astăzi Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Serviciilor Private din România.

El a adăugat, în cadrul unei conferinţe pe tema Brexitului organizată de ziarul Bursa, că trebuie găsit un instrument ca exportatorii români să fie compensaţi pentru aceste pierderi de curs generate de o situaţie neprevăzută în contractele comerciale, pentru că la marjele de profit cu care lucrează textiliştii, de pildă, pierderile vor fi foarte mari şi pot duce la faliment. 

Mihai Ionescu, preşedintele Asociaţiei Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR), a declarat că firmele româneşti care au contracte în derulare de export în Marea Britanie înregistrează pierderi uriaşe acum.

„Lucian Croitoru, de la BNR, a previzionat o posibilă cădere a lirei de 15% faţă de leu. Asta înseamnă că vom pierde în fiecare zi din exporturi 1,5 milioane euro. Nu e o cifră care să ne facă insensibili”, a afirmat Ionescu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, trei sectoare deţin peste 70% din exporturile în UK: construcţia de maşini şi piese auto, echipamente industriale şi confecţii, iar pentru aceste firme o depreciere a lirei de 15% înseamnă foarte mult. 

Eximbank să „pună banii la bătaie!”

Preşedintele ANEIR a mai spus că în contractele comerciale nu există instrumente pentru risc politic, cum ar fi Brexitul. Astfel, trebuie găsit un instrument ca exportatorii români să fie compensaţi pentru aceste pierderi de curs generate de o situaţie neprevăzută în contractele comerciale, pentru că la marjele de profit cu care lucrează textiliştii, de pildă, pierderile vor fi foarte mari şi pot duce la faliment..

„Eximbank oferă garanţii pentru stabilitatea cursului. Să nu mai stea pe zeci de milioane profit, să pună banii la bătaie”, a sugerat acesta.