Evenimentul Zilei > International > Lipsa românilor pune în pericol celebrul spumant Prosecco. Ce acuză viticultorii italieni
Lipsa românilor pune în pericol celebrul spumant Prosecco. Ce acuză viticultorii italieni

Lipsa românilor pune în pericol celebrul spumant Prosecco. Ce acuză viticultorii italieni

Apreciat în toată lumea, cunoscutul vin spumant Prosecco este în pericol din cauza pandemiei. După ce ministrul Sănătății din Italia a impus carantina pentru români și bulgari, viticultorii din Peninsulă au rămas fără forță de muncă. Românii fiind pionii principali.

 

Acum, patronatele din branșă solicită Guvernului soluții pentru ca muncitorii din Europa de Est să poată să ajunge și anul acesta la culesul strugurilor Glera, din care se face băutura.

Dacă şampania, născută în Franţa, este băutura succesului şi a sărbătorilor, prosecco a devenit spumantul petrecerilor fine de vară. Scesta din urmă provine din nordul Italiei, iar podgoriile sunt incluse în patrimoniul UNESCO. Însă puţină lume ştie că viile cu struguri pentru prosecco sunt îngrijite şi culese de români. Carantina impusă muncitorilor din România i-a bulversat pe producători.

Giuseppe Collatuzzo, vicepreședinte al Consorțiului Producătorilor de Prosecco din zona Conegliano – Valdobbiadene: „Strugurii trebuie culeși, nu rămân în vie, acolo, trebuie să devină prosecco. În cazul nostru, noi avem 92 milioane de sticle, adică 400 – 450 de mii de chintale, pentru această cantitate făcută în acestă zonă manual este nevoie de 4 – 5 mii de persoane, în afară de cei care sunt deja. Nici nu ne gândim că nu vom găsi o soluție, trebuie să găsim o soluție.”, a spus el citat de stirileProTV.ro.

Patronatele au cerut guvernului din peninsulă să găsească urgent o soluție: fie un culoar verde, fie o carantină activă.

Giulio Berola, președintele Asociaţiei Confindustria România: Știm bine că din forța de muncă calificată din sectorul agricol din toată Europa provine din Europa de Est aproape 76% chiar din România. Este necesar ca guvernele să găsească soluții definitive, stabile, permanente, care pot fi chiar adaptate în funcție de gravitatea epidemiei.

Culesul strugurilor Glera, din care se face Presecco, începe peste o lună. Guvernul italian monitorizează situația din România și, în funcție de numărul cazurilor înregistrate, va lua o decizie, scrie gazetaromanesca.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.