Lipsă acută a testelor COVID în școli. Plângeri de la elevi, profesori și părinți

Sursa foto: Arhiva EVZ

Directorii școlilor din Capitală se plâng că nu au cu ce să îi testeze pe elevii simptomatici sau pe aceia care se întorc în a opta zi din izolare. Sute de elevi nu pot reveni la şcoală tocmai pentru că nu-s testaţi. Ministrul Sănătăţii pare depășit de situație.

Acum, asistenţii medicali din şcoli au ajuns să meargă cu sacoşa, pe rând, la depozitele DSP ca să prindă teste.

După opt zile de izolare, sute de elevi s-au întors la şcoală în Capitală. Cum legea îi obligă să se testeze, s-au prezentat la cabinetul şcolar. Doar că au plecat aşa cum au venit.

Atât părinții cât și profesorii se întreabă, pe bună dreptate cum poţi să începi şcoala, cum poţi să dai un ordin comun în condiţiile în care nu ai testele.

În Capitală se înregistrează un val de viroze respiratorii după revenirea copiilor în grădinițe și școli. Camerele de gardă ale spitalelor de pediatrie sunt pline, se așteaptă ore întregi.

România a eşuat la capitolul testare în şcoli

Reprezentanţii şcolilor din Capitală au fost chemaţi la depozitul DSP din Policlinica Vitan, ca să ridice testele de care au nevoie. Ideal ar fi, spun ei, bineînţeles, că ar trebui să existe un stoc în fiecare unitate de învăţământ ca să nu ajungă la caratul cu sacoşa în fiecare săptămână de la spital la şcoala.

De cealaltă parte, Direcţia de Sănătate Publică spune că a furnizat aproape 13 mii de teste antigen şi că ele ar trebui să fie suficiente. Conflictul a ajuns şi la urechile ministrului interminar al Sănătăţii care promite, la rândul lui, că va rezolva problema.

„Vineri am dispus o analiză la nivelul Ministerului Sănătății împreună cu DSP și pot să va spun că astăzi voi semna ordinul de distribuire a noi teste către DSP-uri pentru școli, spune Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii.

Până acum, România a eşuat la capitolul testare în şcoli. Anul trecut au fost achiziţionate peste un milion de teste antigen, dar nici cinci la sută dintre ele nu au fost folosite. Aşa că au fost retrase. Acum, când e nevoie, nu mai sunt de găsit. Iar şcolile trebuie să facă săptămânal solicitări pentru un nou necesar, scrie observatornews.ro