Lipă: "Mă pregătesc pentru Olimpiada de la Londra"

Elisabeta Lipă nu are nevoie de o prezentare amănunţită. A participat la şase Olimpiade, obţinând cinci medalii de aur, două de argint şi una de bronz. În anul 2000, Federaţia Internaţională de Canotaj a declarat-o pe Lipă cea mai bună canotoare din lume.

După Atena, „Uţa” a lăsat să se înţeleagă că se gândeşte să concureze şi la Beijing, dar a renunţat la această idee fiindcă autorităţile nu şi-au onorat o promisiune veche, amenajarea unei piste olimpice.

EVZ: Ce şanse avem la medalii la canotaj?

Elisabeta Lipă: Nu trebuie să plecăm bătuţi din start. După trei ediţii cu aur, ne propunem tot aur şi la Beijing. Ambele echipaje româneşti sunt campioane olimpice.

Va fi mai greu la Beijing decât la celelalte ediţii ale Olimpiadei?

Va fi aceeaşi diferenţă de fus orar ca la Atlanta sau la Sydney. Fetele ştiu ce le aşteaptă. Avantajul nostru este că nu ne poate fura nimeni la canotaj. N-are cine să te împiedice pe traseu.

Medaliaţi olimpici la care nu se aşteaptă nimeni

Putem câştiga titluri olimpice şi la celelalte discipline?

Orice ar fi o să avem medalii de aur şi la alte sporturi. O să ia aurul cei de la care nu se aşteaptă nimeni că vor face ceva la Olimpiadă.

Până la urmă, ai renunţat să concurezi în China. De ce?

Am refuzat să fiu în echipa de canotaj la Olimpiadă pentru că nu avem pistă olimpică. Am fost şi la Bogdan Olteanu la Camera Deputaţilor, în urmă cu trei ani. Ni s-a dat un milion de euro, dar nu s-a rezolvat nimic, fiindcă Primăria comunei unde trebuia să fie amenajată pista a împroprietărit oamenii peste noapte.

Te gândeşti la Jocurile Olimpice de la Londra?

Acum, merg la Beijing în calitate de fan, dar mă voi pregăti pentru Olimpiada de la Londra. M-am odihnit destul. Poate se face până atunci pista olimpică. Oricum, sportul n-a început cu mine şi nici nu s-a terminat cu mine.

Elisabeta Lipă

Data naşterii: 26 octombrie 1964

Palmares: Jocurile Olimpice - aur la Los Angeles 1984, Barcelona 1992, Atlanta 1996, Sydney 2000 şi Atena 2004, argint şi bronz la Seul 1998, vicecampioană la Barcelona 1992, Mondiale - o medalie de aur, 8 de argint şi 3 de bronz.

Distincţii: Medalia „Thoms Keller” acordată de Federaţia Internaţională de Canotaj, „Colanul de Aur” al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Prima sportivă înaintată de Ministerul Administraţiei şi Internelor la gradul de chestor (echivalentul gradului de general). Declarată în anul 2000 cea mai bună canotoare din lume în secolul al XX-lea de cătrer federaţia internaţională.