Limită de vârstă pentru folosirea telefoanelor mobile. O propunere ce va stârni dezbateri aprinse

Sursa foto: Facebook

Telefoanele mobile sunt considerate un real pericol pentru sănătatea mintală. Conform specialiștilor, tinerii sunt cei mai expuși în fața acestui fenomen de neoprit în ultimii ani. Din acest motiv, OMS ia în calcul interzicerea acestora în anumite condiții.

OMS ia în calcul interzicerea telefoanelor mobile

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă privind efectele pe care tehnologia le are asupra psihicului uman. Reprezentanții OMS au făcut referire la utilizarea telefoanelor mobile în rândul tinerilor.

Astfel, agenția vrea să le interzică în anumite condiții. O astfel de inițiativă controversată este susținută de Natasha Azzopardi Muscat, director de politici și sisteme  de sănătate în cadrul OMS Europa.

Nu ar mai putea fi folosite în anumite locații

Smartphone-urile pot afecta psihicul tinerilor, iar din acest motiv ar putea fi interzise un anumite locații.

„Poate că trebuie să ne gândim unde este potrivit să folosim dispozitivele digitale și poate este, de asemenea, timpul să începem să ne gândim la locurile în care anumite dispozitive digitale nu ar trebui să fie utilizate”, a explicat Natasha Azzopardi Muscat.

Telefoane. Sursa foto: Pixabay

Mai mult, reprezentanta OMS a comparat fenomenul cu cel al fumatului, menționând că ar trebui luate măsuri similare.

Limită de vârstă pentru utilizarea telefoanelor mobile

Concret, măsurile propuse de OMS ar fi aplicate în funcție de limita de vârstă a utilizatorilor din generația tânără. De altfel, OMS a publicat și un studiu în acest sens. În analiză, realizatorii fac referire și la rețelele de socializare și la jocurile video, care pot crea dependență și pot duce la comportamente problematice, arată Capital

„Ca orice altceva, puteți utiliza aceste instrumente bine și eficient. Dar trebuie să fim atenți, pentru că avem o parte din populație care raportează o utilizare problematică și știm că acest lucru poate ajunge, în cele din urmă, să le afecteze rezultatele educaționale, sănătatea mintală, productivitatea pe piața muncii”, a mai spus Azzopardi.

În România, tinerii au obligația să respecte restricții privind folosirea smartphone-urilor la nivelul unităților școlare.