În galop înapoi spre traiul și ideologiile de tip comunist. Fără căldură și lumină din cauza prețurilor ticăloase la energie, cu restricții dureroase la consum datorate inflației isterice, cu drepturi și libertăți amputate dar cu o revărsare de ideologii neomarxiste pe capul oamenilor precum încălzirea climatică, reducerea poluării, cancel culture și political correctness.
În esență, sărăcire și prostire. Asta este realitatea din România.
Spectrul ideologiilor noului comunism globalist al mileniului trei s-a insinuat parșiv în toate statele democratice în ultimii ani. Implicit și în România.
Criza facturilor la energie generată de așa-zisa luptă împotriva încălzirii climatice s-a prăvălit peste țări de anul trecut. Și pe zi ce trece, rade tot. Vieți și economii.
Scapă cine poate. Țările responsabile au găsit soluții de protecție pentru locuitorii și economiile lor.
În România, în loc de soluții, politicienii ne servesc doar minciuni sfidătoare și circ. Mult circ propagandistic. De ce? Pentru că politicienii sunt preocupați doar de pregătirea terenului pentru cele patru rânduri de alegeri din anul 2024: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.
Agenda publică a rămas în paranteze. Ca de obicei.
Și uite așa, din toamna anului 2021 ne-am întors la traiul din comunism: fără căldură și cu o lumină chioară în toată locuința. De-au ajuns familiile să se înghesuie într-o singură cameră, în jurul unui bec și a unui calorifer dezmorțit, pentru a-și drămui consumul de energie.
Responsabili ai vieții mizere la care sunt împinși și românii și economia sunt toți politicienii. Toți! Fie ei de la Putere sau de la Opoziție.
Ultimul circ politic degradant pe subiectul crizei facturilor la energie a fost oferit publicului cu cinci zile în urmă, în Parlament.
Verosul ministru al Energiei, Virgil Popescu de la PNL a fost înghiontit de scandalagiul George Simion, șeful AUR. Popescu revărsa de la microfonul Parlamentului noi justificări nerușinate privind prețul facturilor la energie care a răpus oameni, familii, firme, școli, spitale, instituții, economie.
Avid de atenție cu orice preț și nepăsător la subiectul de fond, criza facturilor, șeful AUR s-a dat iar în spectacol. S-a repezit în gâtul celui mai blamat politician al țării, ministrul Popescu de la Energie.
“Ești un hoț!” a țipat Simion la Popescu. “Ești un prost!” a țipat și Popescu la Simion. Și uite așa au “rezolvat” criza facturilor cei doi ipochimeni politici de toată jena. Unul de la Putere și altul de la Opoziție.
Unde se afla interesul politicienilor pentru public, în tot acest circ parlamentar? Nicăieri.
Când în noiembrie și decembrie au explodat facturile în toată România, politicienii ori au fugit ca iepurii din fața răspunderii, ori au început să se acuze la grămadă, în goana de a-și face imagine politică. Rezultatul: ei cu circul, noi cu plata.
Împricinatul Popescu de la Energie i-a acuzat de explozia nerușinată a facturilor doar pe furnizorii de energie. În schimb i-a protejat ostentativ pe producători, în proporție de aproape 90%, companii de stat.
Alți politruci, altă opțiune: le-au plâns de milă furnizorilor pe care i-au prezentat publicului ca fiind victime ale producătorilor.
Ce-au înțeles românii? Că politicienii și instituțiile abilitate în acest domeniu, ANRE, Protecția Consumatorului, Consiliul Concurenței, s-au transformat în lobby-ști interesați ai actorilor de pe piața de energie: producătorii și furnizorii.
Cine a câștigat masiv în urma măcelului socio-economic produs de criza facturilor? Statul! Statul girat de politicieni. Statul care-i plătește pe politicieni și din banii noștri.
De s-au aliniat toți să apere statul de furia românilor, de la guvernanți și șefi politici în frunte cu Florin Cîțu și Marcel Ciolacu până la liderii USR, vașnici susținători ai politicii brutale de liberalizare a pieței energiei impusă de la Bruxelles.
Și totuși, cine îi apără pe consumatori, fie ei casnici sau economici? Bunul Dumnezeu. Atât.
Pentru că statul și-a anunțat sentința ieri, 10 februarie. Rămâne cum a stabilit: “Facturile la energie vor fi mai mari decât erau obişnuiţi oamenii deoarece aceasta este evoluţia pieţei şi nu pentru că furnizorii vor să îi fure” conform declarației lui Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).
Mai contează starea nației? Sunt tot mai mulți primari care depășiți de facturile uriașe la energie iau măsuri disperate: orașe întregi trăiesc în beznă pentru că s-a renunțat la iluminatul public, școli închise din cauză că îngheață copiii în bănci și pacienți chinuiți de frig în spitale, care-și aduc de acasă plăpumi și pături să se încălzească.
Și cum o nenorocire nu vine niciodată singură, ieri, Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat că anul trecut, în România s-au născut cei mai puțini copii din ultima sută de ani!
Regresul demografic din țară este un proces constant de ani de zile dar a ajuns azi la cote dramatice. Interesează asta pe cineva din clasa politică?
Sigur, nu!
PSD e preocupat doar de populismele specifice cu care amăgește crud de 32 de ani publicul în vârstă și pe cel nevoiaș și pune frâne investițiilor. Și asta în timp ce ministrul pesedist de Finanțe, acest Robin Hood de gang pe nume Adrian Câciu anunță măriri de taxe și impozite cu care vrea să-i articuleze pe românii din clasa mijlocie.
Liberalii parcă trăiesc în Honolulu. Complet dezinteresați de agenda publică dar și de soarta propriului partid își văd doar de interesele personale. Topoganul electoral care i-a găsit azi la 16% cu trend descendent, nu le produce nici o panică. Se leagănă cu iluzia că PNL nu are cum să dispară deși PNȚCD, un partid mult mai mare și mai consolidat decât cel liberal s-a făcut praf în anul 2000, deși a dominat scena politică din anii ’90 alături de actualul PSD.
USR este la un pas de disoluție. După ce s-au răfuit cu PNL de când au fost lansați în politică de fosta grupare Coldea din SRI, liderii USR se bat acum între ei: aripa USR cu aripa PLUS, falanga Barna cu grămăjoara Cioloș și tot așa. Planul lor de a-i înlătura pe liberali de pe scenă și de a lua locul a devenit tare comic.
AUR a crescut în doi ani de la 10% la 20% doar din cauza crizelor police și economice care frământă societatea. AUR e o expresie a României în criză. Cu cât guvernările sunt mai debile cu atât AUR se va umfla mai mult.
Criza facturilor la energie nu e singura problemă a României. Dar e cea mai canceroasă, la ora actuală.
De la clasa politică nu va veni nici cea mai mică soluție de rezolvare a ei. Deși există alternative. Politrucii români sunt prea lași să le aplice de teamă să nu supere agenda globalistă Green Deal.
Doar publicul român, prin presiunea pe care o poate pune pe politicieni, ar putea să-și salveze soarta.
Ce va alege publicul? Întoarcerea la viața sordidă din anii comunismului? Sau se va impune în fața unei clase politice ruinată de aroganță, indolență și prostie?