Limba maghiară a ciobit alianța de guvernare PSD - UDMR

Limba maghiară a ciobit alianța de guvernare PSD - UDMR

Majoritatea de guvernământ PSD-ALDE din comisiile juridice, de administrație publică și drepturile omului din Camera Deputaților a respins, ieri, într-un ropot de aplauze, proiectul UDMR privind introducerea unui prag de 10% pentru folosirea limbii materne în administrația publică.

Maghiarii au criticat imediat gestul politic al aliaților. „Am impresia că mulţi dintre colegi au venit cu nişte concepte dinainte pregătite, fără să cunoască textul exact al legii. (...) În mod evident este o decizie surprinzătoare”, a spus deputatul UDMR Marton Arpad, după vot. El a asigurat că partidul său va rămâne „pe baricade” și urmează o discuție pe această temă între liderii UDMR și PSD, Kelemen Hunor și Liviu Dragnea. Întrebat dacă acest vot pune în pericol protocolul parlamentar UDMR – PSD - ALDE, el a zis că va exista o „analiză”. 

Surpriză

Un moment care a stârnit în ședința de ieri ropote de aplauze timp de câteva secunde a fost anunțul grupului minorităților naționale că nici el nu susține legea UDMR pentru că „este neconstituțională” și drepturile existente acordate de statul român sunt suficiente. „Considerăm că România ne-a acordat, nouă, minoritarilor, destule drepturi şi noi suntem mulţumiţi de ceea ce ne-a oferit statul român”, a zis Mariana Popescu, reprezentantul macedonenilor în Parlament.

„Nem” de la PSD

Grupul parlamentar al PSD din Camera Deputaților a răsucit cuțitul în rană și a publicat ieri un comunicat de presă în care spune că a blocat proiectul UDMR pentru că România este „un etalon” pentru toleranța față de minorități: „Drepturile minorităților sunt respectate în țara noastră, atât în educație, cât și în administrație, prin urmare, considerăm că modificarea legislației în acest domeniu nu este nici oportună, nici necesară”. Proiectul UDMR merge la vot final în plenul Camerei Deputaţilor, forul decizional fiind Senatul.

 

Ne puteți urmări și pe Google News