Liga Arabă vrea forțe de menținere a păcii în Siria

Liga Arabă vrea forțe de menținere a păcii în Siria

Liga Arabă va oferi sprijin politic şi material opoziţiei siriene şi va cere Consiliului de Securitate formarea unei forţe comune ONU-arabe de menținere a păcii, potrivit comunicatului final al unei reuniuni a miniştrilor de externe care a avut loc astăzi la Cairo, informează AFP.

Organizaţia panarabă a anunţat totodată că va face apel la membri ei să rupă relaţiile diplomatice cu Damascul. Liga va deschide canale de comunicare cu opoziţia siriană şi îi va furniza orice formă de sprijin politic şi material, se arată în comunicatul final al reuniunii.

Liga a pus capăt misiunii sale de observatori în Siria şi a decis să 'ceară Consiliului de Securitate să adopte o rezoluţie pentru formarea unei forţe comune de menţinere a păcii ONU-arabă pentru a supraveghea aplicarea încetării focului', notează textul.

Liga Arabă reaminteşte că menţine sancţiunile economice împotriva Siriei şi reiterează 'încetarea relaţiilor comerciale cu regimul sirian, cu excepţia celor care îi afectează direct pe cetăţenii sirieni'.

Miniştrii au salutat în final propunerea Tunisiei de a organiza pe teritoriul său 'o conferinţă a prietenilor Siriei', pe 24 februarie. Regimul de la Damasc a respins ferm concluziile reuniunii de astăzi de la Cairo, potrivit unei surse de la Damasc, citate de BBC. Ambasadorul sirian în Egipt a declarat, la rândul său, că rezoluția de astăzi reflectă „isteria acestor guverne” după ce nu au reușit să obțină sprijinul Consiliului de Securitate săptămâna trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News