Liderii PD Medias invart afaceri cu miros de gaz de stat

Asociatul lui Marcel Piteiu, fost director Romgaz si proaspat deputat PD, a derulat contracte de aproape 26 de milioane de euro cu Romgaz.

Firmele partenerului de afaceri al directorului Directiei de Exploatare a Romgaz SA, deputatul PD-L Marcel Piteiu, au castigat licitatii in valoare de aproape 88 milioane RON (aproape 26 milioane euro) la Romgaz SA, in perioada 2001-2007. Omul de afaceri Mircea Muresan si deputatul Piteiu detin impreuna firma Matep SRL.

Marcel Piteiu a devenit deputat PD de Sibiu pe 19 decembrie 2007 si-si incheie mandatul la Romgaz pe 15 ianuarie 2008. Mircea Muresan si Marcel Piteiu detin impreuna firma Matep SRL. Piteiu a devenit deputat PD de Sibiu pe 19 decembrie 2007 si isi va incheia mandatul la Romgaz pe 15 ianuarie 2008. El a ocupat locul de deputat lasat liber in 2005 de Florin Muntean, care a demisionat pentru a ajunge sef la Transgaz SA.

EVZ continua seria dezvaluirilor despre legaturile de afaceri, de rudenie si cele politice care graviteaza in jurul a doua companii strategice de stat: Romgaz SA si Transgaz SA, aflate in subordinea Ministerului Economiei si Finantelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contract pentru partener

Marcel Piteiu a fost numit director adjunct al Romgaz SA in 2005, cand Alianta Dreptate si Adevar a preluat puterea. Tot din acel an, valoarea contractelor obtinute de firmele lui Mircea Muresan s-a triplat comparativ cu perioada 2001-2004.

„Sa stiti ca am fost verificat temeinic de catre Corpul de Control al ministrului Codrut Seres si nu a fost descoperit nimic ilegal in toata activitatea mea”, a precizat Marcel Piteiu legat de mandatul sau la Romgaz.

Allstar Prod SRL, Aliat SRL si Mures Benz Oil SRL, cele trei firme controlate de omul de afaceri Mircea Muresan, partenerul de afaceri al lui Piteiu, au castigat 61 de licitatii publice organizate de Romgaz SA in perioada 2001-2007.

Allstar Prod a livrat echipamente grele pentru sonde in valoare de 61 de milioane de lei noi. Cele mai mari contracte au fost de 15 milioane de lei noi in 2006 si 19 milioane de lei noi in 2004. Muri Benz Oil a castigat doar la o singura licitiatie, in 2006, 14,7 milioane lei noi. Firma lui Mircea Muresan a fost singurul ofertant la aceasta licitatie.

Cea de-a treia firma, Aliat SRL, este distribuitor de masini. Romgaz a cumparat de la Aliat SRL, prin licitatie, masini in valoare de 15 milioane RON: 34 de masini de teren, autovidanje, 41 de autoutilitare, un autocar, plus servicii de intretinere.

„M-am ferit ca de dracu’!”

Deputatul Marcel Piteiu si Mircea Muresan detin fiecare 50% din partile sociale ale companiei Matep SRL. Piteiu considera ca asocierea nu i-a adus partenerului sau de afaceri niciun avantaj la licitatiile Romgaz.

„La firma Matep Targu-Mures sunt cu Mircea Muresan, 50% cu 50%”, recunoaste Piteiu. Dar este asigurat: „Puteti verifica, pentru ca m-am si ferit de asta intotdeauna. Firma Matep niciodata nu a avut contracte cu Romgaz. Noi suntem prieteni, prieteni buni, dar n-are nimic una cu alta”, ne-a declarat acesta.

Piteiu sustine ca nu a detinut atributii pe linia de achizitii publice: „Licitatiile la care a participat domnul Muresan au fost total afara de mine, nu am fost in comisia de licitatie, nu am fost cel care a decis. Conform legii, nu este nicio problema”.

Intrebat cum explica boomul economic al firmelor asociatului sau dupa numirea sa in functia de director adjunct al Romgaz, acesta sustine ca totul a fost legal: „Au fost licitatii! Nu este nimic incorect. Eu va spun ca m-am ferit ca dracu’ de tamaie de chestiile astea, ca sa nu am probleme. Deci: eu nu ascund faptul ca sunt prieten cu Mircea Muresan, afacerile lui sunt afacerile lui, noi avem o firma impreuna de 2-3 ani care nu a lucrat pentru Romgaz. Da’ chiar deloc, ca m-am ferit! Cum credeti ca s-ar putea interveni intr-o licitatie? Daca erau incredintari directe, era altceva! Nu am avut atributii pe linia de achizitii publice: nu am participat la licitatii, nu am intocmit caiete de sarcini, nu am semnat contracte pentru ca nu era datoria mea asta!”.

„Sunt prieten cu domnul Piteiu”

Mircea Muresan sustine ca afacerile cu Romgaz nu sunt asa de avantajoase cum par. „Poate s-au adunat 26 de milioane de euro in acesti ani, spune Muresan, dar nu am incasat toti acesti bani. Va dau un exemplu: am avut un contract de 100 de miliarde de lei vechi. Am castigat, dar ulterior nu s-au mai facut decat 50 de miliarde lei vechi. La un alt contract de 60 de miliarde de lei vechi nu am incasat inca banii. Noi castigam doar 10a din licitatiile de la Romgaz.”

Despre firma Matep, Muresan vorbeste deschis: „Sunt prieten cu domnul Piteiu, am facut acea firma impreuna sa facem biodiesel, ca era la moda intr-o perioada. N-am avut nici eu, nici el timp sa ne ocupam, asa ca n-a mai iesit nimic”. Datele de la Registrul Comertului arata ca afacerea functioneaza cu profit. Matep SRL a avut un profit brut de 3,2 miliarde ROL in 2003, 3 miliarde ROL in 2004, 297.000 RON in 2005 si 335.000 RON in 2006.

GAZAR-MILIONAR

Piteiu - actionar la firmele lui Calburean

Desi abia intrat in parlament, deputatul Marcel Piteiu candideaza la un loc fruntas pe lista celor mai avuti parlamentari. Deputatul Marcel Piteiu detine actiuni la cele mai importante companii ale milionarului Gheorghe Calburean, Dafora SA si Condmag SA, ambele listate la Bursa. Cele doua companii sunt cliente traditionale ale Romgaz SA. Numai Dafora a obtinut contracte de peste 90 de milioane de euro intre anii 2001-2007.

Piteiu ne-a declarat ca a cumparat actiunile de pe Bursa la sfarsitul anului 2006 sau inceputul lui 2007. De ce tocmai la societatile milionarului Calburean? „Companiile mi s-au parut atractive. La Dafora, cunoscandu-i rezultatele financiare, lucrand cu noi, Romgazul, de atata timp... Acestea sunt motivele”, sustine Piteiu.

Deputatul PD-L recunoaste insa ca a investit cu incredere in Dafora SA aproape 300.000 de lei si la Condmag SA aproape 80.000 de lei si din motive personale. „Il cunosc pe domnul Calburean de vreo 25 de ani, de cand lucram impreuna la Romgaz”, ne-a declarat Piteiu. Piteiu a mai cumparat de pe Bursa actiuni in valoare de 58.000 lei si la Prospectiuni SA, detinuta de Ovidiu Tender, companie care lucreaza cu Romgaz SA. Piteiu mai are actiuni la inca doua firme: Meditera SRL Cluj-Napoca si Multisoft Medias.

Masini scumpe, case si terenuri

Declaratia de avere a deputatului PD Marcel Piteiu consemneaza o avere impresionanta. Lista bunurilor cuprinde: doua case in Medias, o casa de vacanta la Sovata, trei apartamente, dintre care unul in Bucuresti (obtinut prin schimb de locuinta), un Mercedes de teren si un Chrysler, cumparate in 2005, si un Mercedes Clasa C, achizitionat in 2007, doua ATV-uri si o remorca, achizitionate in 2006.

Cel mai mic imobil este un apartament cu o suprafata de 80 mp, iar cel mai mare are o suprafata de 516 metri patrati, fiind o casa din Medias. Marcel Piteiu mai detine si suprafate intinse de teren in Medias si la Bazna. Terenurile din Medias achizitionate sau mostenite intre anii 2002-2006 insumeaza 27.500 metri patrati. La Bazna, Piteiu mai are 25.000 metri patrati, plus 510 la Sovata, unde are si o casa de vacanta.

Salariul de la Romgaz al lui Piteiu a fost, in 2007, de 106.000 lei. De la Consiliul Local Medias, unde era consilier din partea PD, a primit 5.000 lei, iar de la un consiliu de administratie de la Petrogas SA - 3.600 de euro.

Dividendele incasate de la firme i-au mai adus, anul trecut, 360.000 de lei. In 2007, Piteiu a facut un credit bancar de 58.000 de euro. Deputatul Piteiu a reusit sa puna de-o parte in conturile mai multor banci 340.000 de lei si 233.000 de euro.

POZITIE

„A verificat si Corpul de Control”

Jakob Alexa, directorul Romgaz, are cunostinta de legaturile de afaceri dintre fostul sau subaltern si unul dintre clientii Romgaz. Jakob spune insa ca licitatiile la care au participat si au castigat firmele lui Muresan au fost corecte. „Am verificat. Nu s-a incalcat legea.” Jakob spune insa ca el nu poate verifica personal caietele de sarcini si ca firmele lui Muresan chiar vin cu oferte foarte bune.

"VEDETI-VA DE TREABA, TOTUL E LEGAL!"

Un sfert de milion de euro pentru un fost deputat PD

Firma lui Florin Muntean, fost director al Transgaz si fost deputat PD, a castigat o licitatie de un sfert de milion de euro organizata de compania de stat chiar in timp ce el era director general.

Muntean a condus Transgaz din 2005 pana in 2007 si a fost „remaniat” odata cu retragerea PD-ului de la guvernare. Acesta ocupa o influenta pozitie in organizatia locala a Partidului Democrat, fiind seful Biroului Politic al filialei.

Florin Muntean a avizat un contract intre firma sa, BAT SA, si Transgaz in timp ce era directorul companiei de stat. Valoarea totala a contractului ar putea atinge 750.00 de euro in urmatorii ani si poate fi prelungit fara licitatie.

In luna martie 2006, prin licitatie, compania Transgaz SA a acordat un contract de transport in valoare de 900.000 RON firmei BAT SA. Licitatia da dreptul firmei castigatoare sa-si prelungeasca fara licitatie contractul pentru urmatorii ani. In mod curent, licitatiile pentru astfel de servicii sunt repetate anual deoarece competitia dintre firme duce, de cele mai multe ori, la obtinerea unor preturi mai mici.

„Natura si cantitatea serviciilor care se vor presta de catre ofertantul castigator: servicii de transport tehnologic de persoane si marfuri pentru anul 2006, cu posibilitatea negocierii cu o singura sursa pentru urmatorii doi ani”, specifica documentele aflate in posesia noastra.

Muntean considera ca nu e conflict de interese: „Nu e nicio problema cu legea. Eu nu aveam voie sa fiu administrator la firma mea, actionar da. A fost o licitatie, totul a fost corect. Vedeti-va de treaba, totul e legal!”

Cititi si:

Afaceri de familie la Romgaz: ginerele vinde, socrul cumpara

Sediul Romgaz, supraevaluat cu 2,2 milioane de euro

Baronii gazelor