Moscova a folosit barajul ca „armă de război”, spune ministrul german de externe Baerbock. Daunele aduse barajului Nova Kakhovka din Ucraina, care a declanșat inundații masive în regiunea Herson, ar putea fi considerată drept crimă de război, au declarat marți liderii UE și ucraineni, citați de Politico.
„Distrugerea barajului Kakhovka a pus astăzi în pericol mii de civili și provoacă daune grave asupra mediului”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul unei conferințe de presă la summitul București Nouă (B9) din Slovacia. „Acesta este un act scandalos, care demonstrează, încă o dată, brutalitatea războiului Rusiei împotriva Ucrainei”.
El a adăugat că distrugerea barajului a demonstrat că războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin asupra Ucrainei „este total inacceptabil și reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional”. Cancelarul german Olaf Scholz a spus că a văzut atacul ca pe o „nouă dimensiune” a războiului Rusiei. Deși a evitat să spună în mod explicit că forțele Kremlinului au distrus barajul, el a declarat că atacul „se potrivește cu modul în care Putin duce acest război”.
Scholz a spus că Rusia a înregistrat „ prea multe eșecuri” pe parcursul războiului și „ de fiecare dată a considerat că trebuie luate măsuri mult mai aspre împotriva Ucrainei”. Distrugerea barajului „se alătură multor altor crime pe care le-am văzut în Ucraina, care au fost relatate chiar de soldații ruși”, a continuat Scholz.
Baraj folosit ca armă
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a susținut această poziție, spunând că Rusia folosește barajul, care este situat în vecinătatea centralei nucleare Zaporojie, ca „armă de război”, punând multe vieți în pericol. „Există un singur responsabil pentru acest dezastru ecologic: războiul criminal de agresiune al Rusiei asupra Ucrainei”, a spus Baerbock.
Într-o declarație comună, șeful diplomației UE, Josep Borrell, și comisarul blocului pentru managementul crizelor, Janez Lenarčič, au declarat că Rusia „își continuă pariul nuclear nesăbuit” cu un „act disperat”. „Reprezintă o nouă dimensiune a atrocităților rusești și poate constitui o încălcare a dreptului internațional, în special a dreptului internațional umanitar”, se arată în declarație.Ministrul de externe al Regatului Unit James Cleverly a numit atacul asupra barajului „un act dezgustător”, adăugând: „Atacarea intenționată a infrastructurii exclusiv civile este o crimă de război”.
Marți dimineața devreme, oficialii ucraineni au declarat că Rusia a bombardat barajul din epoca sovietică, care trece peste râul Nipro al Ucrainei într-o parte a regiunii Herson ocupată de trupele ruse, deversând cantități enorme de apă, inundând satele din jur. Barajul furnizează apă și peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Barajul servește ca una dintre cele trei treceri majore de-a lungul Niprului. Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, a declarat că distrugerea barajului a fost „probabil cel mai mare dezastru ecologic al Europei din ultimele decenii”, adăugând că acest lucru ar putea constitui o „crimă de război odioasă”.