Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au cheltuit aproape 1,6 milioane de lei, anul trecut şi în primul trimestru al acestui an, pe deplasări în ţară şi străinătate. Banii risipiţi de liderii sindicali au fost decontaţi din contul Companiei Naţionale a Huilei, in contextul în care CNH continuă să fie cel mai mare datornic la bugetul de stat.
Liderii minerilor au putut să-şi deconteze absolut toate cheltuielile, de la salarii şi deplasări până la cursuri de limbi străine, facturi telefonice sau momeală de pescuit, în baza unei prevederi din contractul colectiv de muncă. Conform acesteia, din bugetul CNH s-a constituit un fond din salarii, în cuantum de 5,8 la mie. Din acesta, liderii din cadrul Ligii Sindicatelor Miniere au cheltuit în anul 2008 nu mai puţin de 969.135 de lei, în timp ce anul acesta, până în luna aprilie, au folosit 1.154.525 de lei.
Cei mai mulţi bani, potrivit documentelor oficiale, au fost utilizaţi de sindicalişti anul trecut pentru activităţi sportive - peste 380.000 de lei, în timp ce salariile au depăşit 280.000 de lei. Totodată, întreţinerea maşinilor liderilor a costat aproape 19.000 de lei, iar facturile telefonice puţin peste 8.000 de lei.
Anul acesta, pe primele patru luni din fondul pus la dispoziţie de Compania Huilei sindicatelor miniere, cei mai mulţi bani au intrat în salarii, respectiv 90.849 de lei şi în activităţi sportive, peste 15.000 lei.
A cheltuit 15.000 de lei, dar a obţinut o diplomă Sume importante au fost cheltuite de sindicalişti şi cu deplasările în ţară şi străinătate. Spre exemplu preşedintele LSMVJ, Zoltan Lacataş, a cheltuit în Franţa, la nişte discuţii organizate de Agenţia Naţională de Ameliorare a Condiţiilor de Muncă, 1.987,45 de lei, în timp ce în Spania, alţi 11.658,17 lei. Şi fostul vicepreşedinte al LSMVJ, Marian Holban, a făcut o deplasare în interes de serviciu în valoare de 15.016,69 lei, la Sankt Petersburg, de unde susţine că s-a întors cu o diplomă.
Preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere, Zoltan Lacataş, recunoaşte că a fost în câteva deplasări dar consideră că suma cheltuită este nereală. „Nu este adevărată suma aceasta. Au fost câteva deplasări dar nu au costat atât. Cred că se încearcă distragerea atenţiei de la problemele grave cu care se confruntă CNH”, declară Lacataş.
Potrivit preşedintelui LSMVJ, aceste deconturi ale sindicatelor sunt o reacţie venită din partea directorului general al CNH şi al preşedintelui Consiliului de Administraţie, după ce i-a acuzat de „cel mai prost management din istoria companiei”. „Mineritul din Valea Jiului este într-un mare impas. Se încearcă programe de restructurare şi închiderea unor mine. Unii urmăresc să pună mâna lucrările de închidere şi ecologizare şi încearcă să distragă atenţia de la situaţia din CNH”, a declarat Lacataş.
Urmărit penal pentru deconturi Nu este pentru prima dată când liderii de sindicat sunt acuzaţi de deconturi exagerate. Fostul preşedinte al LSMVJ, Vasile Ioan Savu, deputat în perioada 2000-2004, a fost în atenţia organelor de urmărire penală în 2004, după ce ar fi încasat deconturi de mii de dolari nejustificat, din deplasările pe care le-au efectuat în străinătate, în delegaţii oficiale.
Vasile Savu a mai fost acuzat la vremea respectivă şi că ar fi intermediat un contract de peste 4 miliarde de lei legat de serviciul de spălătorie de la unităţile miniere.