Hong Kong este o parte inseparabilă a Chinei și orice formă de secesiune va fi zdrobită, a amenințat media oficială chineză după ce demonstranții s-au adunat în fața consulatului Statelor Unite pentru a cere ajutor în procesul de apărare a democrației.

Cotidianul China Daily a scris că ar avea dovezi că în spatele protestelor pentru democrație din Hong Kong se află forțe străine și i-a avertizat pe protestatari să se oprească din a pune la încercare răbdarea guvernului central.

Oficialii chinezi acuză că există forțe străine care încearcă să lovească în China creînd haos în Hong Kong, după ce o lege care prevedea posibilitatea extrădării către justiția continentală controlată de puterea comunistă de la Beijing a provocat proteste masive în orașul insular.

Furia contra proiectului de lege a dus la proteste masive, urmate de o represiune dură din partea guvernului comunist al Chinei. Oamenii din Hong Kong, care a redevenit parte a Chinei din 1997, în formula „o țară, două sisteme”, își doresc mai multă democrație.

După multe luni de proteste, premierul local Carrie Lam a anunțat că a renunțat la proiectul privitor la extrădare, ca parte a concesiilor făcute cu scopul de a pune capăt protestelor.

„Hong Kong este o parte inseparabilă a Chinei, iar pe acest lucru nimeni nu trebuie să încerce să-l schimbe, nici demonstranții și nici forțele străine implicate în jocuri murdare, a scris China Daily într-un editorial.

„Demonstrațiile din Hong Kong nu sunt doar despre drepturi sau democrație. Ele sunt rezultatul interferențelor străine. Să nu cumva să credeți că reținerea guvernului este slăbiciune; să fie clar: orice încercare de secesiune va fi zdrobită”, se mai afirma în editorial.

În alt comentariu, agenția de stat a Chinei comuniste, Xinhua, afirma că domnia legii trebuie să se aplice și, dacă actuala situație continuă, Hong Kong va trebui să plătească un preț mai mare și mai greu.

Te-ar putea interesa și: