Vizita premierului Ludovic Orban la Bruxelles, acolo unde se întâlnește cu cei mai importanți lideri ai Uniunii Europene dar și lideri NATO, este cea mai consistentă din ultimele decenii pentru un șef al Guvernului României.

Pasul uriaș făcut de Executivul de la București i se datorează președintele partidului, care a câștigat toate alegerile de când conduce Partidul Național Liberal, susține Cristi Barbu, secretar general adjunct al Guvernului.

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, liderul PNL consideră că prezența premierului Ludovic Orban la Bruxelles face ca România să nu mai fie tratată ca un stat marginal. În opinia secretarului general adjunct al PNL, „România post Dragnea respiră din nou, redevine acel stat respectat, iar Guvernul României stă din nou la loc de cinste la masa deciziilor”.

Cristi Barbu a dezvăluit că Ludovic Orban are programate întâlniri de lucru cu președintele Comisiei Europene, cu președintele Consiliului European, cu președintele Parlamentului European, cu președintele PPE și cu cu cei mai importanți comisari europeni.

„Au trecut ani buni de când un prim-ministru al României nu a mai avut o vizită atât de consistentă la Bruxelles.
În epoca Dragnea eram o țară cu un Guvern indezirabil cu care nimeni nu voia să se întâlnească, să se asocieze și toate întâlnirile care aveau loc erau pentru a ne mustra pentru derapajele repetate privind statul de drept sau normele europene privind economia.

Astăzi, lucrurile s-au schimbat. România nu mai este tratată ca un stat marginal, Guvernul de la București este primit de către toți înalții oficiali europeni și este privit cu multă încredere și optimism. Ludovic Orban are programate întâlniri de lucru cu președintele Comisiei Europene, cu președintele Consiliului European, cu președintele Parlamentului European, cu președintele PPE cu cei mai importanți comisarii europeni, iar grupul PPE, cel care conduce practic Uniunea Europeană, îl va primi așa cum se cuvine pe președintele partidului care a câștigat toate alegerile de când conduce Partidul Național Liberal. România post Dragnea respiră din nou, redevine acel stat respectat, iar Guvernul României stă din nou la loc de cinste la masa deciziilor”, scrie Cristi Barbu, pe pagina sa de Facebook.

Întâlniri cruciale la Bruxelles

Premierul Ludovic Orban a început, marți, o vizită de lucru la Bruxelles la sediul instituţiilor europene, respectiv al NATO, fiind prima deplasare externă pe care o face în calitate de şef al Executivului. El se va întâlni cu liderii europeni, dar și cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

„Prim-ministrul Ludovic Orban se va afla, în perioada 7-9 ianuarie 2020, în vizită de lucru la Bruxelles, unde se va întâlni cu oficiali europeni și NATO. Astfel, în prima zi a vizitei, premierul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu Charles Michel, președintele Consiliului European, urmată de o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene, respectiv, cu Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii pentru retragerea Regatului Unit din UE, cu Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate și extindere, cu Frans Timmermans, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, precum și cu Johannes Hann, comisar european pentru buget și resurse umane”, a comunicat Guvernul României.

Executivul informează că, în cea de-a doua zi a vizitei la Bruxelles, prim-ministrul Ludovic Orban se va afla la Parlamentul European, unde va avea o întrevedere bilaterală cu David Sassoli, președintele Parlamentului European, urmată de o conferință comună de presă. Totodată, premierul român va semna în cartea de onoare a Parlamentului European și va participa la reuniunea grupului PPE din Parlamentul European.

„Tot în cursul zilei de 8 ianuarie, șeful Executivului român va avea întâlniri cu lideri politici din Parlamentul European, respectiv cu Manfred Weber, președintele grupului PPE, precum și cu lideri ai altor grupurilor parlamentare. De asemenea, premierul Ludovic Orban va avea, la sediul Comisiei Europene, întrevederi bilaterale cu Margrethe Vestager și Valdis Dombrovskis, vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene, precum și cu Adina Vălean, comisar european pentru transport. Programul include și o întâlnire cu europarlamentarii români, care va avea loc la sediul Reprezentanței Permanente a României la UE”, se mai arată în comunicat.

Joi, 9 ianuarie, prim-ministrul Ludovic Orban va avea o întrevedere bilaterală cu Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, cei doi oficiali urmând să susțină declarații comune de presă.

„Vizita la Bruxelles include, totodată, întrevederi ale prim-ministrului Ludovic Orban cu Donald Tusk, președintele Partidului Popular European, și Antonio Lopez Isturiz, secretarul general al Partidului Popular European, la sediul PPE. Tot în cursul zilei de joi, 9 ianuarie, premierul va avea o întrevedere cu Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, urmată de o conferință de presă susținută de cei doi oficiali, și va participa la un dejun informal cu Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO. Programul la Bruxelles se va încheia cu vizita delegaței române la NATO. Din delegația care îl va însoți pe premierul Ludovic Orban la Bruxelles fac parte Bogdan Aurescu, ministrul afacerilor externe, Cosmin Onisii, Cristina Buzașu și Andi Manciu, consilieri de stat ai prim-ministrului”, mai informează Guvernul.