Evenimentul Zilei > Economie > Licitație CONTROVERSATĂ. Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri noi, CAF fiind favorită
Licitație CONTROVERSATĂ. Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri noi, CAF fiind favorită

Licitație CONTROVERSATĂ. Metrorex vrea să cumpere 51 de trenuri noi, CAF fiind favorită

Contractul pentru achiziționarea noilor garnituri este de 350 de milioane de euro, iar deschiderea ofertelor ar trebui să aibă loc pe 25 august. O serie de participanți la licitație acuză Metrorex că a întocmit punctajul din caietul de sarcini de o asemenea manieră încât câștigătorul să fie compania spaniolă CAF.

Potrivit criteriilor de evaluare a firmelor participante la licitație, 120 de puncte se acordă pentru preț, iar alte 80 de puncte pentru criteriile tehnice, relatează ziarul Adevărul.

O serie de participanți acuză că aceste criterii tehnice au fost stipulate astfel încât numai compania spaniolă să le poată îndeplini. Astfel, primul tren trebuie livrat în cel mult 22 de luni, iar alte 12 după jumătate de an de la momentul livrării primelor garnituri. Acest criteriu primește 24 din totalul de 80 de puncte.

Un alt criteriu controversat se referă la greutatea garniturilor, care trebuie să aibă maximum 180 de tone fără pasageri, deși trenurile moderne pot fi în același timp și mai grele, dar și mai eficiente din punct de vedere al consumului.

Contactat de Adevărul, directorul Metrorex, Aurel Radu, a precizat că termenul de livrare de 22 de luni este impus de faptul că au fost accesate fonduri europene pentru realizarea magistralei Drumul Taberei – Eroilor. "Magistrala trebuie să fie funcțională până la finalul lui 2016 pentru a nu pierde banii europeni", a explicat Radu, adăugând că dacă garniturile nu vor fi livrate la timp, așa cum s-a întâmplat cu garniturile CAF, compania câștigătoare va plăti penalități.

În ceea ce privește companiile interesate de contractul cu Metrorex, Aurel Radu a declarat că toate grupurile mari internaționale, cum ar fi Siemens și Alstom, și-au manifestat dorința de a participa la licitație.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: