Liceul "Jean Monnet", veşnic aspirator de fiţe. De la odraslele nomenclaturiştilor la piţipoancele contemporane

Liceul "Jean Monnet", veşnic aspirator de fiţe. De la odraslele nomenclaturiştilor la piţipoancele contemporane

Absolvenţii de dinainte de '89 ai celebrului liceu spun că, pe vremuri, regulile erau stricte, chiar dacă printre ei erau multe odrasle comuniste, cărora li se permitea orice.

Liceul "Jean Monnet" e din nou vedetă de televiziune. Ieri a început revoluţia. Câte 10 minute, în fiecare pauză, elevii au ieşit să-şi susţină "direcţiunea", demisă de Ministerul Educaţiei. După Revoluţia din '89, celebritatea liceului bucureştean "Jean Monnet" creştea de fiecare dată la alegeri. Aici au votat o parte dintre marii politicieni, cei care locuiesc în zona Primăverii, precum Ion Iliescu, Adrian Năstase, Dinu Patriciu şi multe alte nume pentru care se făcea breaking news din apropierea urnei de vot. Aici au învăţat odraslele nomenclaturiştilor. Astăzi, elevii modeşti sunt "eclipsaţi" de fiţe.

"Înainte era respect"

În luna noiembrie, 2002, un inconştient a detonat o grenadă şi a rănit cinci elevi ai liceului. A fost condamnat pentru terorism. Atunci, liceul a apărut din nou la ştiri. Fiţele şi problemele grave de indisciplină au explodat în ultimele două luni: un profesor e acuzat de o elevă că a violat-o, o liceeană pozează în Playboy, iar alte două sunt acuzate că au furat un aparat foto şi un telefon dintr-un club.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Jean Monnet", care a purtat mai multe titulaturi pe vremea comuniştilor, are absolvenţi care au ajuns oameni de valoare în cultură, afaceri sau şefi în marile companii de peste Ocean. Înainte de '89 era una dintre şcolile preferate de nomenclaturiştii importanţi, toţi doreau să-şi vadă odraslele aici. "Dom'le, în vremurile acelea era respect faţă de şcoală şi profesor, nu-l lua nimeni în râs", e de părere Serghei Mizil, fiul unui demnitar comunist.

Elevi doar în uniformă

Poetul Traian T. Cosovei este unul dintre absolvenţii Liceului "Jean Monnet", promoţia '73. "În vremea aceea se făcea şcoală. Am prins perioada în care se purta uniformă cu matricolă, fetele veneau în sarafan", îşi aminteşte poetul.

În anii '70, spune că era una dintre şcolile de elită din ţară, "alături de Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa şi Sava, din Capitală".

"Conducerea liceului nu ştiu dacă este atât de vinovată. Am auzit o întrebare pe care a pus-o retoric o doamnă profesor: «La ora 4 dimineaţa, când fetele nu sunt acasă, nu se întreabă nimeni unde sunt?»", mai adaugă poetul Traian T. Cosovei.

Ozana Barabancea, una dintre marile artiste ale Operei Române, e absolventă de "Jean Monnet". Crede că elevii sunt "victimele societăţii actuale şi promovării non-valorilor din mass media". A absolvit liceul în '87. "Într-adevăr, erau şi copii ai căror părinţi aveau diverse funcţii importante în societatea de atunci, însă toţii elevii erau foarte buni şi cu mintea deschisă", îşi aminteşte artista.

Absolvenţii "Jean Monnet" spun că şi "profesorii de acasă", părinţii, au o parte de vină pentru scandalurile în care a intrat şcoala lor.

DE PE FACEBOOK, ÎN CURTEA ŞCOLII

Elevii au scandat "Jos etichetele", îmbrăcaţi în Dolce&Gabbana

Enervaţi că au fost demişi directorii care le ţineau partea şi că televiziunile le strică imaginea, elevii de la "Jean Monnet" au scandat ieri, în pauze, "Jos etichetele", îmbrăcaţi în Burberry şi D&G. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalurilor, profesorii şi conducerea au rupt tăcerea şi le-au fost alături.

"Rău cu directoarea, dar mai rău fără ea"

La 8 dimineaţa, carele televiziunilor blochează circulaţia în faţa liceului, iar reporterii se bat pe declaraţii. În jurul prânzului, cum se sună de ieşire, toată suflarea se mută în curtea şcolii.

"Uitaţi, ea e noua Zăvoranca", sparge gheaţa un elev, arătând cu degetul la colega care îşi acoperă faţa."Vrem direcţiunea înapoi", militează un altul în spate. Este semnalul care porneşte răscoala.

Zeci de elevi se revarsă din şcoală, se aliniază ca la cor pe scările de la intrare şi scot pancarte cu mesaje de răzvrătire: "Vrem directoarele înapoi" sau "Oana exmatriculată, directoarea preferată". "Laşii" se hlizesc de la geam la mulţimea care face valuri ca pe stadion şi scandează "Eee, Eee, Jean Monnet, Jean Monnet!".

"Aşa suntem noi, spontani. De ce să tăcem, ieşim în stradă când nu ne convine ceva", se agită o elevă. Recunoaşte însă adevăratul motiv al protestului. "Directoarele nu au beneficiat de o simpatie mare, dar în locul lor vine cineva de la minister şi atunci va fi mai rău".

"Mai găsiţi şi alte subiecte"

La fix, mulţimea se risipeşte. Protestul continuă în tăcere în timpul orelor: la ferestre răsar afişe cu "I heart JM".

În pauza următoare, liceenii îi băgă pe cei mici la înaintare. "Ce faci lidere, pleci?", îl ia la rost paznicul pe cel care fusese "sufletul" protestului. "Păi nu-mi ajunge? De la 8 nu mai pot, mă doare gâtul", se scuză elevul.

Ca vedetele, câţiva elevi ies pe poarta din dos. "Chiar nu puteţi să găsiţi şi alte subiecte mai bune", le face observaţie jurnaliştilor o tânără.

Cum a luat naştere protestul

Autorii morali au fost liceenii din clasa a XII-a, dar au ţipat şi cei din clasele primare. "Pe la 10 ne-am pomenit în clasă cu fetele dintr-a XII-a. Aveau pancarte şi au zis că vor să protesteze, că nu e suficient să facem o pagină pe Facebook. Ne-au întrebat dacă ne băgăm, iar în mintea noastră s-a aprins imediat beculeţul. Directoarele erau în spatele nostru şi ne-au mulţumit. Sunt şocate. Noi nu suntem de acord cu ce au făcut colegele noastre", ţine să precizeze Ştefania Baraşcu, elevă în clasa a XI-a. SCANDARE. "Direcţiunea nu poate fi schimbată peste noi" "Oana exmatriculată, directoarea preferată!" LOZINCĂ

REPLICĂ

Profesorii au protestat şi ei faţă de decizia de demitere a directorilor. Nu-şi asumă escapadele din timpul liber al elevilor şi spun că fata implicată în scandalul sexual nu a fost favorizată

Neregulile găsite de corpul de control al Ministerului Educaţiei în liceu i-au scadalizat şi pe profesori, şi pe conducerea demisă, dar şi pe părinţi, care au protestat cot la cot cu elevii. Pentru prima dată de la izbucnirea scandalurilor, cadrele didactice au făcut declaraţii şi au venit cu documente prin care susţin că "sforile s-ar fi tras de mai sus".

"Nu e vina mea când copilul pleacă de la şcoală în club"

Deşi ancheta efectuată de inspectorii de la minister a scos la iveală nereguli în dosarul de transfer al elevei Oana R., cea care şi-a acuzat profesorul de sport că ar fi violat-o, profesorii spun că, de fapt, cererea de transfer a elevei nu a fost aprobată de ei, ci de şefii lor. "Transferul elevei Oana R. nu a fost aprobat la nivel de liceu, are parafa Inspectorului General. Diferenţele au fost date la Ministerul Educaţiei" , a declarat învăţătoarea Ştefania Pavel.

Într-o scurtă apariţie, directorul demis, Tudoriţa Codreanu, a recunoscut că nu poate controla şi viaţa personală a elevilor, responsabili de acest lucru fiind părinţii . "Am avut ghinion că lucrurile s-au petrecut aşa, dar activitatea liceului, a copiilor şi a profesorilor nu poate fi redusă la scandalurile în care sunt implicaţi 4-5 copii. Eu am parcurs toate etapele când s-au produs incidentele: am anunţat părinţii, Inspectoratul. Nu e vina mea când elevul pleacă la 1.00 de la şcoală şi merge în club", a declarat directorul demis al liceului.

Excursioniştii vor avea note scăzute la purtare

Pentru că este vorba de o activitate şcolară, toţi elevii care au consumat alcool în excursia de la Predeal vor avea notele scăzute la purtare. "S-a semnat un proces verbal că elevii nu vor consuma alcool, iar toţi cei care au încălcat regula vor fi traşi la răspundere în consiliul profesoral de la sfârşitul lunii", a adăugat învăţătoarea Pavel.

Câţiva părinţi care au privit din stradă protestul au fost în asentimentul dascălilor. "Cred că liceul este un mediu sigur pentru copilul meu. Nici nu mă gândesc să-l mut, pentru că ştiu că fiecare pădure are uscăturile ei. Conducerea şi-a făcut treaba: au introdus uniforme, nu se mai fumează în şcoală. Dar pentru ce fac copiii în afara şcolii, trebuie traşi la răspundere părinţii", crede Constantin Zamfirescu, tatăl unui elev de la "Jean Monnet".

DECIZIE

Daniel Funeriu: "Nu elevii îşi aleg directorul"

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, i-a suspendat pe directorii liceului şi a luat decizia ca activitatea şcolii să fie monitorizată timp de un an. Ancheta efectuată de Corpul de Control a scos la iveală mai multe nereguli în dosarul de transfer al elevei Oana R., implicată în scandalul sexual cu profesorul de sport, foarte multe absenţe nemotivate, şedinţe la care figurau unii profesori, dar semnau alţii, dar şi probleme ce ţin de gestionarea conflictelor în şcoală.

"Controlul a arătat că relaţia nefirească dintre profesor şi elevă, indiferent de cât de emancipat este mediul de la «Jean Monnet», a fost şi rezultatul unor disfuncţionalităţi grave în conducerea liceului, precum şi gestionarea relaţiei părinte - şcoală. Evident, instanţa este cea care va decide asupra naturii acestei relaţii, dar atunci când conducerea şcolii nu îşi face datoria, efectele sunt grave", a declarat ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu.

Decizia de demitere a conducerii liceului a fost picătura care a umplut paharul şi a scos elevii la proteste. Lozincile elevilor nu schimbă însă decizia ministrului, care susţine că raportul corpului de control este clar, iar dispoziţiile lui vor fi dus la îndeplinire. "Atribuţiile legale pentru desemnarea unui nou director nu aparţin elevilor de la Jean Monnet", a precizat ministrul. ISTORIA NUMELUI

De-a lungul istoriei sale, actualul liceu "Jean Monnet şi-a schimbat numele de mai multe ori

  • 1963 - 1965 Şcoala Medie nr. 24;
  • 1965 - 1976 Liceul nr. 24;
  • 1976 - 1982 Liceul de Matematică- Fizică nr.2;
  • 1982 - 1990 Liceul Industrial 32;
  • 1990 - 1992 Liceul Teoretic George Calinescu";
  • 1992 - până în prezent Liceul Teoretic "Jean Monnet".

DECLARAŢII

"Relaţia nefirească dintre profesor şi elevă, indiferent cât de emancipat este mediul de aici, înseamnă disfuncţionalităţi în conducerea liceului." DANIEL FUNERIU, Ministrul Educaţiei "Am un an de când sunt director şi 14 de profesorat aici. Am doctorat şi masterate, nu ţin cu dinţii de funcţie." TUDORIŢA CODREANU, Director demis, Liceul "Jean Monnet" "La Jean Monnet nu vin doar elevi de bani gata. Avem şi orfani, copii cu situaţii materiale diverse. Nu mai puneţi etichete." ŞTEFANIA PAVEL învăţătoare, Liceul "Jean Monnet" Citiţi şi:

  • Cazul Jean Monnet. Se pregăteşte o apărare puternică: Paula Iacob, noua avocată a profesorului
  • Misterul "violului" de la Jean Monnet, dezlegat: Oana, turnată tatălui de colege
  • A fost orgie bahică, nu viol
  • Incognito EVZ la liceul celebrităţilor: viaţa la Jean Monnet după viol
  • "Şcoala românească e ca o curvă care ţipă că e dezvirginată"