Toamna acesta, Liceului Tehnologic de Marina i-au fost montate 33 de centrale termice. Ținând cont de dimensiunea spațiului, numărul de centrale este mult de mare decât ar fi necesar. Directoarea liceului a confirmat că primăria s-a ocupat de achiziția și montarea celor 33 de centrale. Cele 33 de centrale însumează 3.820 de KW și acoperă o suprafață de încălzire de de 8.195 de metri pătrați.
Liceului Tehnologic de Marină i-au fost montate, în toamna aceasta, nu mai puţin de 33 de centrale termice, cifră care pare destul de mare, având în vedere că nu vorbim de un spaţiu cât Spitalul de Urgenţă. La un calcul simplu, reiese că investiția a costat de cel puţin două ori mai mult decât ar fi fost normal.
Deşi iniţial a părut contrariată, susţinând că nu se poate, inspectoarea generală, Mioara Enache, ne-a confirmat faptul că, într-adevăr, instituţia de învăţământ a fost dotată cu acest număr mare de centrale termice, dar ne-a menţionat şi faptul că Primăria este cea care a derulat lucrările de achiziţie şi montare a agregatelor. Lucru confirmat şi de directoarea liceului, Antoaneta Costea. Aceasta ne-a informat că la liceu nu există niciun contract de pe care să ne poată spune suma cheltuită pentru această investiţie, ci numai un act adiţional prin care Primăria îi dă în administrare toate cele 33 de centrale.
Partea cea mai frumoasă este că 22 dintre acestea au 120 de KW şi şapte au 100 de KW, în condiţiile în care o centrală de apartament are numai 24 de KW.
„Firma care ne-a făcut proiectul şi a câştigat licitaţia pentru montarea centralelor e din Galaţi şi se numeşte AEG Tehnology. Ne-a explicat că e bine să avem mai multe unităţi, pentru că le putem închide, astfel încât să nu consumăm, dacă nu folosim anumite spaţii din liceu", a explicat directoarea liceului, Antoaneta Costea, conform viata-libera.ro
„Nu ar fi fost nicio problemă dacă centralele erau din cele de 24 KW, acelea care se montează în apartament. În primul rând, pentru că, într-adevăr, s-ar fi putut folosi în funcţie de necesităţi şi sunt mult mai ieftine decât cele de 100 şi 120 de KW. Nu se justifică montarea a 33 de centrale de asemenea capacitate pentru spaţiul respectiv. Centralele de apartament care sunt foarte căutate vin la preţuri mult mai mici, pentru că sunt aduse angro. Centralele de capacitate mai mare, ca acelea de 120 sunt aduse pe comandă, transportul costă mai mult, iar preţul lor ajunge să fie mult mai mare. În plus, montarea centralelor de 120 de KW vine la pachet cu alte cheltuieli legate de unele piese pe care acestea nu le deţin, vase de expansiune, boilere. În plus, şi costurile legate de automatizare sunt mai scumpe. Centralele de 24 de KW nu necesită astfel de cheltuieli suplimentare. E o nebunie, miroase a ţeapă de la o poştă! Nici Spitalul Judeţean nu cred că are nevoie de 33 de centrale de 120 de KW! Şi din punctul de vedere al consumului, aceste centrale de 120 KW aduc cheltuieli în plus", a declarat un specialist de la o firmă specializată în montarea centralelor termice.
Primăria din Galați a fost întrebată cât a costat investiția și nu a dat un răspuns, cerând mai mult timp de documentare. „S-a recurs la această soluţie tehnică, deoarece a fost găsită ca fiind cea mai bună. Centralele pornesc secvenţial. Au capacitate mică şi nu a fost necesară angajarea unui fochist şi au consum redus", au răspuns reprezentanții primăriei Galați.
Centralele instalate la Liceul de Marină sunt produse de Immergas. La o simplă căutare pe internet se poate constata că, în funcţie de firma de la care este achiziţionată, o astfel de centrală termică de 120 de KW costă în jur de 17.000 de lei, în timp ce o centrală de apartament, de 24 KW, costă cu aproximaţie, între 2.500 şi 3.000 de lei. Totodată, în specificaţiile tehnice scrie că o centrală Immergas de 120 de KW încălzeşte optim o suprafaţă de 1.050 de metri.
Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) informează că asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL a avut o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.
Montarea celor 33 de centrale termice la Liceul de Marină este consfinţită de Hotărârea Consiliului Local nr. 280 din 31 mai 2017, privind achiziţia de centrale termice pentru unele unităţi de învăţământ din Galaţi. Anexa hotărârii precizează că la Liceul de Marină sunt necesare 28 de centrale pentru corp şcoală şi alte cinci pentru internat, cantină, extindere liceu şi sala de sport, valoarea investiţiei fiind de 2.292.059 de lei. Consultatul Primăriei a fost firma Termostil SRL. Hotărârea a fost votată în unanimitate de aleşii locali.
Pentru montarea centralelor termice în peste 40 de unităţi de învăţământ, Primăria municipiului Galaţi a organizat o singură licitaţie deschisă, împărţind grădiniţele, şcolile, liceele şi colegiile în 12 loturi, în funcţie de adresă. Liceul Tehnologic de Marină a constituit un singur lot, Lotul 7, adjudecat, conform datelor din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de asocierea AEG Tehnology SRL - Tehnoterm SRL, cu o ofertă de 1.797.034 de lei cu TVA, în condiţiile în care valoarea estimată a contractului a fost de 2.292.059 de lei cu TVA. Dacă împărţim suma plătită pentru investiţia de la Marină la 33, vom ajunge la suma de 54.455 lei pentru o centrală cu tot cu alte cheltuieli. Adică aproape de trei ori mai mult preţul de pe internet, unde agregatul cu tot cu kit costă 17.700 de lei. Conform datelor oficiale, suma respectivă a fost deja plătită.
Sursa foto: viatalibera.ro