Zeci de elevi de liceu, de diferite etnii, sunt provocvați, zilele acestea, să rescrie basme. O inițiativă culturală timișoreană implică 50 de liceeni de etnie germană, maghiară, sârbă, română și din etnii care trăiesc în regiunea de vest, împreună cu profesorii lor.
Asociația Sinaptica în parteneriat cu Asociația Regia Artistică Timișoreană și Universitatea de Vest din Timișoara lansează proiectul cultural-educațional “Basme din Banatul multicultural. Lecturi și reinterpretări urbane”, marți 27 martie 2018, orele 11.00 – 13.00, la Universitatea de Vest în amfiteatrul A01. Proiectul readuce în atenția publicului basmele din zona Banatului multicultural, pornind de la basmele regiunii culese în două volume (n.r. - Basme din Banat de Otilia Hedeșan și Banatul multicultural astăzi. Basme și povestiri de Eliana Popeți). Acestea vor fi reinterpretate de tineri, prin intermediul creative writing - scriere creativă care urmărește rescrierea basmului într-o cheie modernă, cât și utilizarea eseului fotografic ca metodă de repovestire a basmului într-o serie de fotografii.
”Proiectul cultural urmărește creșterea vizibilității patrimoniului cultural imaterial local și accesul publicului tânăr la acesta, printr-o abordare interdisciplinară și interculturală care să integreze nevoile actuale de dezvoltare și formare ale adolescenților. Prin acest proiect se dorește implicarea activă a publicului în procesul de conservare și promovare a resurselor patrimoniale. Educația prin cultură este un mijloc prin care elemente importante ca și diversitatea bazată pe identitate și dialogul dintre generații pentru păstrarea reperelor culturale creează un cadru care umărește să aducă valoare trecutului reamintit ca prilej de reinventare a unui viitor mai bun. Proiectul celebrează patrimoniul cultural, în care România sărbătorește 100 de ani, într-un Banat și o Timișoară care au crescut și au rămas vii prin dialog multietnic și bună-conviețuire”, transmit reprezentanții Sinaptica.
Finalul proiectului va cuprinde vernisarea expoziției de fotografie și lansarea volumului Basme din Banat. Lecturi și reinterpretări urbane. Ambele vor cuprinde materialele dezvoltate de adolescenți pe întreaga desfășurare a proiectului cultural-educațional. Cele mai creative 10 reinterpretări vor fi recompensate cu premii în bani în valoare de 5.000 de lei.