Cei doi elevi de clasa a IX-a care au dispărut în apele lacului ajunseseră în dreptul uzinei termoelectrice, unde gheaţa era subţire.
Doi adolescenţi de 15 ani au murit, ieri-dimineaţă, înecaţi sub gheaţa Lacului Siutghiol. Cei doi împreună cu alţi patru prieteni, elevi în clasa a IX-a la Grupul Şcolar din oraşul Ovidiu, obişnuiau să se distreze patinând pe gheaţa ghiolului.
Locul unde s-au înecat cei doi este numit „Apa Caldă“ pentru că se află în dreptul fostei uzine termoelectrice a oraşului Ovidiu. Localnicii spun că în acea zonă gheaţa este subţire în urma scurgerilor de apă caldă de la uzină. Cu toate că oamenii locului cunosc capcana, asemenea tragedii au loc în fiecare iarnă pe Lacul Siutghiol. „Este o zonă foarte păcatoasă, nu există an de la Dumnezeu să nu se înece câte un copil, doi. Se îneacă şi adulţi, se aventurează pe baltă, unde gheaţa este înşelătoare, şi uite aşa se întâmplă nenorocirea“, spune, abătut, un bărbat care a crescut pe malul lacului. „A ieşit, a intrat, şi după aia s-a dus“ Ultimele două victime ale „Apei Calde“, cei doi elevi de liceu, chiuliseră de la ore ca să dea o fugă pe lac. La un magazin din oraş s-au întâlnit cu o colegă pe care au invitat-o să vină cu ei.
„I-am refuzat şi le-am spus să vină înapoi la şcoală, că gheaţa se poate rupe. Dar ei erau veseli şi spuneau că nu se rupe“, povesteşte fata, îndurerată. La mal, gheaţa era încă destul de groasă, dar patru dintre băieţi au început să se alerge spre larg, fără să realizeze pericolul.
La un moment dat, când se aflau deja la aproape 60 de metri de mal, pojghiţa de câţiva centimetri s-a rupt şi adolescenţii au alunecat în apa care avea şase metri adâncime. În mod normal, ar fi înotat. Nu şi în apa îngheţată.
Cei doi băieţi martori ai tragediei şi-au alertat imediat colegii, prin telefonul mobil. „Patru erau căzuţi în apă şi ceilalţi plângeau şi urlau. Le-am spus: «Bă, ieşiţi afară, la uscat!», ăilalţi patru erau în apă până în gât“, povesteşte Ion Sîrbu, un localnic.
Bărbatul a luat din casă un cablu de prelungitor şi, împreună cu alt localnic, a reuşit să recupereze doi băieţi dintre gheţuri. Pe ceilalţi nu i-au mai putut scoate. „I-am zis unuia dintre ei «bă, ţine-te de gheaţă!», dar nu mai ştia de el. A ieşit, a intrat şi după aia s-a dus...“ spune şi cel de-al doilea salvator.
Laurenţiu Costanda, unul dintre adolescenţii recuperaţi, a fost transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa în şoc hipotermic, dar în afara pericolului. Celălalt a fost dus acasă de un poliţist comunitar. Malul ghiolului era plin de colegii băieţilor, localnici, ambulanţe, poliţişti şi echipele de intervenţie de la Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.
Scafandrii care au efectuat căutările au găsit mai întâi hainele elevilor dispăruţi. Apoi, pe rând, au scos din apă trupurile neînsufleţite ale lui Alexandru Irimia, din Mihail Kogălniceanu, şi Octavian Adrian Romilă, din Ovidiu.