Liceele, "blindate" cu camere de supraveghere

Liceele, "blindate" cu camere de supraveghere

Multe din şcolile care conduc la capitolul promovabilitate nu au fost supravegheate video în timpul Bacalaureatului. De la anul, instalarea camerelor ar putea schimba lucrurile.

În zece judeţe din ţară, elevii care au dat Bac-ul nu au stat cu frică de camerele video. Lucrurile s-ar putea schimba însă de anul viitor, când supravegherea s-ar putea face în acelaşi fel pentru toată lumea.

În fiecare judeţ s-a înregistrat o reducere semnificativă faţă de anii trecuţi a numărului celor care au promovat examenul, fie că au fost supravegheaţi video, fie că nu. Camerele nu au fost motiv de stres pentru toată lumea: unii au transmis bezele, alţii au făcut câteva figuri de dans şi într-o sală de clasă din Târgovişte, tot examenul, camerele au filmat doar fundul unei supraveghetoare.

Înainte şi după camere: cu 50% mai puţini promovaţi

O diferenţă uriaşă s-a înregistrat la Timişoara, unde, odată cu instalarea camerelor, gradul de promovare a scăzut de la 82,84% (în 2010) la 31,79%. Este însă dificil de apreciat în ce măsură rezultatele mici au fost influenţate de existenţa camerelor.

Şi elevii din Iaşi au fost supravegheaţi în toate cele 24 de centre, iar aparatura se va menţine şi pentru sesiunea din toamnă. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar, Sabina Manea, nu crede însă că existenţa camerelor a influenţat în vreun fel corectitudinea examenului. Promovabilitatea a fost de 41,9%.

Suceava, Harghita, Constanţa şi Sălaj conduc în topul judeţelor din punct de vedere al promovabilităţii. Nici o sală de clasă din aceste judeţe nu a fost dotată cu camere video. Inspectorii şcolari spun că existenţa camerelor nu ar fi influenţat mediile, însă se pregătesc să le instaleze pentru anii următori."

În Sălaj, camerele ar putea apărea începând cu sesiunea din toamnă. "Este foarte posibil să facem rost de fondurile necesare, pentru că în toamnă o să avem puţine săli de supravegheat, din moment ce la noi au luat Bac-ul un număr mare de elevi", spune Ioan Abrudan, inspector general.

"Vreţi camere video? Daţi-ne bani"

Până la recomandările explicite venite anul acesta din partea Ministerului Educaţiei, instalarea camerelor nu a fost considerată o prioritate. Mai ales că multe şcoli se află într-o stare deplorabilă, aşa că supravegherea video este doar un vis frumos.

"Nu s-au pus camere anul acesta, dar nu din rea voinţă, ci din lipsă de bani. La noi în judeţ sunt şcoli în renovare care nu au decât o uşă de termopan, cum e cazul şcolii Liviu Rebreanu. Cam în aceeaşi situaţie este şi Colegiul Naţional Octavian Goga", spune Aurora Parfeni, inspector general adjunct Harghita.

BAC CU IZ POLITIC

Camere doar pe hol, la Constanţa

Constanţa este a treia în topul promovabilităţii, şi nu are nici un centru de examen dotat cu camere video. Totuşi, mare parte din centrele de examen au avut camere pe holuri şi la intrări, însă problema are iz politic.

"Eu am camere de supraveghere în toate şcolile din oraş, inclusiv în cele trei licee. Camerele sunt puse în holuri, era foarte simplu să primesc o solicitare scrisă de la ISJ sau de la directorii liceelor şi, pe perioada Bac-ului, le transferam în săli. Însă, directorii nu au vrut, ei sunt PDL şi eu sunt PSD, cred că înţelegeţi", spune edilul din Mangalia, Mihai Claudiu Tusac. (Feri Predescu)

Ne puteți urmări și pe Google News