UPDATE 19.00 Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat presei de la Washington că serviciile secrete americane nu cred că Gaddafi ar fi părăsit Libia, iar misiunile de recunoaştere vor continua şi în zilele următoare. Este puţin probabil ca SUA să trimită trupe la sol în Libia, pentru a sprijini tranziţia post-Gaddafi, spune el.

UPDATE 18.30 Secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon, a cerut, de la New York, trupelor lui Gaddafi să oprească imediat focul şi să facă tot posibilul pentru o tranziţie uşoară spre un nou regim în Libia. Un emisar al ONU va pleca la Qatar pentru a se întâlni cu liderii rebelilor, a mai spus oficialul Naţiunilor Unite.
UPDATE 18.00 Al treilea fiul al lui Gaddafi, Saadi, a fost capturat de rebeli, relatează "The Telegraph". Dacă se confirmă capturarea lui Saadi, acesta ar fi al treilea fiu al colonelului Muammar Gaddafi arestat de opoziţia din Libia.  Mohammed a fost luat din reşedinţa sa din Tripoli, azi-noapte, în timp ce Saif a fost arestat şi ar putea fi extrădat către Tribunalul Penal Internaţional din Haga, precizează sursa citată.
Saadi are 38 de ani, a fost fotbalist internaţional, comandant al forţelor speciale ale regimului de la Tripoli, om de afaceri şi investitor în numeroase producţii cinematografice de la Hollywood.

UPDATE 17.30. NATO ar trebui să pună capăt loviturilor sale aeriene în Libia, susţine ambasadorul Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) la Londra, Mahmud Nacua, după ce rebelii au pătruns în Tripoli.
"NATO a făcut o treabă foarte bună, a neutralizat maşina de război a lui Gaddafi", a afirmat Mahmud Nacua. El a adăugat că rolul NATO se încheie şi poporul libian îşi va reconstrui singur ţara.
Întrebat dacă nu a cerut NATO să pună capăt campaniei sale militare, el a răspuns: "Nu mai există niciun pericol din partea lui Gaddafi şi a armelor sale grele împotriva luptătorilor noştri".
UPDATE 17.15. Televiziunea Al Arabiya relatează că se duc lupte grele între rebeli şi trupele guvernamentale în Boukamash, la 17 km de graniţa cu Tunisia. Forţele fidele lui Gaddafi bombardează trupele rebele, pentru a le opri să ajungă în Ras Jadir, la circa 100 de km distanţă de Tripoli.

UPDATE 17.00. Reuters şi BBC confirmă că televiziunea libiană de stat şi-a oprit transmisiunea, se pare că rebelii au preluat controlul asupra sediului televiziunii din Tripoli.
UPDATE 15.10. Unul dintre fiii lui Gaddafi se află la baza militară Bab al-Azizya, din Tripoli, anunţă televiziunea Al Arabiya. Există suspiciuni că şi dictatorul libian s-ar afla acolo, fiind apărat de trupele care i-au rămas loiale.

UPDATE 14.37 Consiliul naţional de tranziţie a dat publicităţii un proiect al noii constituţii, care prevede „o paşnică şi democratică circulaţie a puterii” şi „un sistem bazat pe lege, nu pe loialitatea personală sau tribală”. De asemenea, „statul va garanta pentru femei toate oportunităţile, astfel încât să poată pariticipa activ la viaţa economică şi socială”.
UPDATE 14.00 Rebelii speră să preia controlul asupra capitalei în cel mult 15 ore, a afirmat unul dintre liderii lor
UPDATE 13.50 Lunetiştii pro-Gaddafi din Tripoli ar fi început să se predea, pe măsură ce rebelii au preluat controlul asupra capitalei. Rebelii se află în apropiere de baza lui Gaddafi de la Tripoli, dar forţele aflate înăuntru opun rezistenţă.
UPDATE 13.38 Al Jamahiriyah TV, televiziunea de stat din Libia, ignoră complet evenimentele din Tripoli, transmiţând o emisiune despre bolile de inimă.
Localnicii: „Rebelii ne jefuiesc”
UPDATE 13.30 Un locuitor din Tripoli a declarat pentru BBC că rebelii au intrat în casele oamenilor şi le-au jefuit. "Intră cu forţa în casele oamenilor, furând totul", a declarat acesta. "Va fi un dezastru pentru Libia şi NATO", a adăugat el.
UPDATE 12.58. Reuters informează că tancuri ale forţelor fidele lui Gaddafi se află lângă Tripoli, pregătite de un contraatac.
UPDATE 12.50. Arabiya TV, o televiziune cu sediul la Dubai transmite că un alt fiu al lui Gaddafi, Khamis, conduce trupele loiale colonelului la un contraatac în centrul oraşului Tripoli. Fiul lui Gaddafi este comandantul Brigăzii Khamis, una dintre cele mai bine antrenate unităţi din armata libiană.
UPDATE 12.30. NATO declară că va continua patrulele aeriene asupra Libiei până când forţele lui Gaddafi se vor preda. Până acum, avioane ale Alianţei au desfăşurat aproape 20.000 de de raiduri, dintre care circa 7.500 de atacuri vizând forţele lui Gaddafi. NATO ar putea intra astfel în conlfict cu Consiliul naţional de tranziţie, care declarase că vrea ca occidentalii să se retragă acum, după ce rebelii au preluat oraşul Tripoli.
UPDATE 12.25. Conform unor informaţii neconfirmate, dintr-o suburbie a capitalei, forţele loiale lui Gaddafi şi-ar negocia la această oră predarea.
Guvernul rebelilor se va muta la Tripoli
UPDATE 12.15. Tribunalul Penal Internaţional cere rebelilor să îl predea pe Saif al-Islam, unul dintre fiii lui Gaddafi, pentru a putea fi adus în faţa instanţei de la Haga sub acuzaţia de crime împotriva umanităţii.

UPDATE 12.05. Abdel Salam Jalloud, fostul premier al liderului de la Tripoli, care vineri a fugit din Libia, a declarat pentru un post de televiziune italian că Gaddafi „nu ar avea curajul să se sinucidă” în buncărul său, aşa cum a făcut Hitler.
UPDATE 12.00. Însărcinatul libian cu afaceri la Ambasada Libiei la Londra le-a declarat ziariştilor că guvernul rebelilor se va muta de la Benghazi la Tripoli.

UPDATE 11.15. În Tripoli au rămas unele nuclee de rezistenţă. Corespondentul BBC transmite că, alături de echipa sa, a fost prins într-o ambuscadă organizată de forţele loiale lui Gaddafi. Ministrul italian de externe, Franco Frattini, a declarat că nu mai mult de 10-15% din capitală se mai află în mâinile oamenilor colonelului libian.
UPDATE 11.13. Noaptea trecută, două avioane sud-africane au aterizat pe aeroportul din Tripoli, alimentând zvonurile conform cărora Gaddafi va primi azil politic în cea mai puternică ţară din Africa. În această dimineaţă însă, ministrul de externe a afirmat că Gaddafi nu ar fi binevenit în Africa de Sud şi că nu au fost trimise avioane pentru a facilita fuga lui.
Premierul britanic şi-a scurtat vacanţa
UPDATE 11.00. UE pregăteşte un plan pentru Libia fără Gaddafi. „Avem un număr de scenarii la care am lucrat în termeni de asistenţă post Gaddafi”, a afirmat Michael Mann, purtător de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton

UPDATE 10.40. Conexiunea la internet, care în urmă cu şase luni a fost tăiată, a fosr repusă în funcţiune după preluarea oraşului Tripoli de către rebeli. Serviciile de net şi SMS au fost oprite la izbucnirea revoltelor, în februarie.
UPDATE 10.25. Premierul britanic David Cameron şi-a scurtat vacanţa şi s-a întors la Londra pentru a participa la o reuniune de urgenţă a Consiliului naţional de securitate cu privire la ultimele evenimente din Libia
UPDATE 10.10. Preţurile la petrol au scăzut pe fondul speculaţiilor legate de faptul că protestele din Libia se apropie de final. Libia, al 17-lea cel mai mare producător de petrol, prducea zilnic aproximativ 1,6 milioane de barili de petrol, înainte de începerea protestelor, aminteşte BBC.
Explozii şi nori negri de fum
UPDATE 9.45. Susţinătorii opoziţiei s-au adunat în această dimineaţă pe străzile oraşului Alexandria pentru a celebra intrarea rebelilor în Tripoli. Corespondentul BBC transmite că în capitală se pot auzi explozii, iar nori negri de fum acoperă cerul, semn că rebelii nu deţin controlul total.
UPDATE 9.13. Un tanc a fost văzut părăsind baza colonelului Muammar Gaddafi din Tripoli, au declarat surse din rândul rebelilor pentru televiziunea Al Jazeera.
Un purtător de cuvânt al rebelilor a declarat anterior că forţele liderului libain luptă încă la Tripoli şi controlează 15%-20% din oraş. Se poartă lupte în apropiere de reşedinţa lui Gaddafi din centrul Tripoli, Bab Al Azizya.
UPDATE 9.05. Ambasadorul Consiliului Naţional de Tranziţie în SUA, Ali Suleiman Aujali, a declarat în această dimineaţă că brigăzile lui Gaddafi au ridicat steagul alb în portul Brega. "Libia este sub controlul CNT", a afirmat acesta. CNN nu a putut confirma informaţiile din surse independente.
Nuclee de rezistenţă pro-Gaddafi
Oamenii i-au întâmpinat cu urale şi cu aplauze pe luptătorii opoziţiei, fluturând steaguri, strigând „Allah Akbar” (Dumnezeu e mare) şi trăgând focuri de armă în aer în semn de bucurie, informează BBC. Agenţiile de presă relatau că opozanţii actualului lider nu ar fi întâmpinat rezistenţă din partea forţelor loiale lui Gaddafi.

Mahmoud Jibril, unul din principalii lideri ai Consiliului naţional de tranziţie, organul politic al rebelilor, a cerut oamenilor săi să se abţină de la orice act de răzbunare şi i-a pus în gardă în privinţa unor nuclee de rezistenţă pro-Gaddafi în Tripoli.
Fiii lui Gaddafi, în mâinile rebelilor
Ulterior, rebelii au anunţat că fiul cel mare al liderului libian Muammar Gaddafi, Mohammed Gaddafi, s-a predat forţelor rebele, după ce tot aceştia susţineau că l-au capturat pe cel mai cunoscut fiu al lui Gaddafi, Saif al-Islam.
Saif al-Islam este ţinut într-un loc sigur, sub pază puternică, până când va fi predat justiţiei, au declarat rebelii, care s-au declarat dispuşi să-i ofere colonelului Gaddafi şi fiilor săi permisiunea de a părăsi ţara.

Procurorul Luis Moreno-Ocampo de la Curtea Penală Internaţională a declarat că a fost informat despre capturarea lui Saif, pe numele căruia CPI a emis un mandat de arestare pentru tortură şi uciderea civililor.

Insurgenţii libieni au anunţat aseară şi lansarea unui post de radio la Tripoli care va difuza înregistrări ale convorbirilor radio dintre soldaţi pro-Gaddafi referitoare la execuţii sumare practicate în rândul manifestanţilor împotriva regimului, relatează AFP. „91.1 FM Radio Tripoli” va începe să emită în această seară a spus într-un comunicat centrul de presă al consiliului militar din Misrata, potrivit căruia postul va emite buletine de ştiri la intervale de15 minute.
Ajutor de la americani
Statele Unite au intensificat, în ultimele zile, operaţiunile de supraveghere aeriană în zona capitalei libiene, acesta fiind unul dintre factorii care au înclinat balanţa în favoarea rebelilor, au declarat oficiali americani citaţi de New York Times. Coordonarea dintre NATO şi rebeli, dar şi cea dintre grupurile rebele au devenit mult mai sofisticate şi eficiente în ultimele săptămâni, deşi mandatul Alianţei Nord-Atlantice se rezuma doar la asigurarea protecţiei populaţiei civile.

Un diplomat NATO a declarat că raidurile Alianţei au devenit tot mai precise în ultima perioadă, după ce SUA au instituit o supraveghere permanentă asupra zonelor controlate încă de armata libiană. În acelaşi timp, Marea Britanie, Franţa şi alte ţări au trimis pe teren membri ai forţelor speciale, pentru a-i instrui şi înarma pe rebeli, au precizat sursele citate.

Mesajul lui Obama

Regimul colonelului Muammar Gaddafi a ajuns într-un „punct fără întoarcere”, iar „tiranul’ libian trebuie să plece pentru a evita o baie de sânge”, a declarat aseară preşedintele american, Barack Obama. Liderul de la Casa Albă le-a cerut insurgenţilor libieni să respecte drepturile populaţiei, să păstreze instituţiile statului şi să se îndrepte spre democraţie.
„Gaddafi trebuie să recunoască realitatea că el nu mai controelază Libia. Trebuie să renunţe la putere o dată pentru totdeauna”, a menţionat liderul american.

Obama a subliniat că Statele Unite au recunoscut Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT), instanţa politică a rebelilor, ca guvern legitim.
<iframe src="http://www.youtube.com/embed/SifGPkmEc4I" width="420" frameborder="0" height="345"></iframe>
CITIŢI ŞI:

  • SUA şi UE se pregătesc pentru era post-Gaddafi şi-i cer liderului libian să părăsească puterea 
  • Gaddafi, "maşina de supravieţuire politică"
  • A început bătălia pentru Tripoli: mai multe cartiere se află sub asediul rebelilor | VIDEO
  • NBC: Gaddafi se pregăteşte să părăsească Libia
  • Tripoli se teme de raiduri NATO la frontiera cu Tunisia
  • Insurgenţii fac planuri pe hârtie. VEZI cum arată Libia post Gaddafi
  • Muammar Gaddafi este "foarte bolnav" şi pregătit să predea puterea