Piaţa gazelor va fi cu siguranţă liberalizată la 1 iulie, iar cea de energie electrică, la 31 decembrie 2020.
În caz contrar, România riscă să nu mai poată utiliza fonduri europene din cauza infringementului pe care îl are în sectorul gazelor, avertizează ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.
Ministrul liberal a participat la forumul „Importanţa geostrategică şi economică a Mării Negre în actualul context european”, organizat de publicaţia Financial Intelligence. La plecare, a fost întrebat de jurnalişti cum va fi liberalizată piaţa de energie şi gaze dacă OUG 1/2020, care prevede acest lucru, va fi respinsă de Camera Deputaţilor, aşa cum s-a întâmplat la Senat.
Popescu a precizat că, în acest caz, liberalizarea va fi inclusă în modificările care se operează acum în Parlament la Legea 123/2012, legea-cadru a sectorului energetic.
„Părerea mea este că OUG 1 va trece de Camera Deputaţilor. Pe de altă parte, am avut discuţii în Comisia de industrii şi servicii săptămâna trecută, cu ANRE şi cu preşedintele Iulian Iancu, iar acele modificări privind liberalizarea pieţei gazelor la 1 iulie şi a pieţei de energie electrică la 31 decembrie vor fi puse în Legea 123, care se află la raport”, a susţinut ministrul.
Virgil Popescu a reiterat faptul că nu va creşte niciun preţ de la 1 iulie 2020: „Sunt două paliere - OUG este în dezbatere în Camera Deputaţilor, nu ştiu când va ieşi, cât timp nu va ieşi ea este în vigoare. În Paralel, se discută modificarea Legii 123, legate şi de Regulamentul 943 şi acolo vor fi introduse prevederile referitoare la liberalizare. Este un lucru asumat, a fost ultima mea discuţie din Comisie”.
În încheiere, ministrul Energiei a amintit că liberalizarea a fost agreată cu Comisia Europeană şi este o condiţie pentru ridicarea procedurii de infringement: „Astfel încât să nu avem surpriza că nu mai putem folosi fonduri europene din cauza acelui infringement”.