Liberalii s-au sucit! În ce s-au împiedicat Iohannis și PNL la adoptarea Codului Fiscal
- Larisa Bernaschi
- 18 iulie 2015, 00:00
Președintele Klaus Iohannis a respins, ieri, Codul Fiscal și l-a trimis în Parlament spre reexaminare. Mari susținători ai Codului, liberalii nu mai sunt de acord cu proiectul
După ce s-au lăudat că au contribuit la realizarea noului Cod Fiscal și au votat proiectul aproape în unanimitate, în urmă cu trei săptămâni, în Camera Deputaților, membrii PNL au trecut de partea Președintelui Iohannis. „Partidul Național Liberal a inițiat amendamentul privind reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie și va vota pentru adoptarea noului Cod Fiscal”, spunea în ziua votului co-președintele PNL, Alina Gorghiu. Drept urmare 85 din cei 86 de deputați prezenți la ședință au spus „DA” Codului Fiscal. „Lăsați taxele să scadă pentru români!”, aclama și deputatul PNL Andreea Paul, în urmă cu două zile. Mai mult, pe pagina sa de Facebook susține reducerea cotei TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016. Aceasta a fost una din principalele măsuri susținute de Klaus Iohannis în campania prezidențială de anul trecut. „Pentru mine, reprezintă o prioritate absolută revenirea TVA la 19%”, scria Iohannis, în urmă cu mai puțin de un an, în programul său de candidat la Cotroceni.
Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu a declarat, ieri, că argumentele pentru care președintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal în Parlament sunt corecte. „Reexaminarea Codului Fiscal se impune ca urmare a proastei guvernări. O aplicare a Codului Fiscal de către Guvernul în exercițiu Ponta în condițiile în care nu face aceste reforme ar conduce la un eșec, la perturbarea echilibrelor financiar-bugetare și macroeconomice”, a subliniat liberalul.
Premierul Victor Ponta consideră că respingerea noului Cod are ca posibile explicații fie o decizie pur politică de blocare a Guvernului, fie „o decizie luată împotriva intereselor României”. „După ce au spus cât de bun e Codul Fiscal care este de fapt liberal, după ce au pus în programul lor de guvernare cota de 19% ca bază (...) acum vor spune că are dreptate Iohannis și Codul Fiscal e foarte prost!”, a transmis premierul care a punctat că „noul PNL este condus de reprezentanți nu doar slugarnici și ticăloși, ci de-a dreptul niște moluște politice! Se vor sinucide jalnic - Să le fie țărâna politică ușoară!”.
Măsurile, implementate oricum
La rândul său, Eugen Teodorovici, ministrul Finan țelor, a precizat că retrimiterea Codului Fiscal spre reexaminare pune „multe companii într-o situație neclară. Acestea își pun întrebarea cum își pot gândi planul pentru 2016”.
Principalul mesaj transmis a fost că măsurile din Codul Fiscal vor fi implementate oricum, prin ordonanță de urgență sau prin votul Parlamentului. Teodorovici a combătut argumentul președintelui Iohannis, potrivit căruia aplicarea măsurilor din noul Cod ar conduce la un deficit bugetar de 3%, mult peste ținta convenită cu Comisia Europeană, de 1,2%, o țintă oricum prea ambițioasă, consideră ministrul.
Teodorovici a completat însă că România va respecta pragul de 3% din PIB pentru deficitul bugetar, impus de CE ca nivel maxim pentru toate statele UE, și a mai spus că acordul cu FMI și CE este în derulare și nu se va întrerupe. „Bugetul pe 2016 va arăta clar că Guvernul este unul responsabil și CE poate să îl accepte. Există chiar premise să obținem un deficit de 2% la anul”.
A doua oară nu-l mai poate refuza
Decizia Președintelui de a retrimite Codul Fiscal este pur politică, au spus copreședinții ALDE, Călin Popescu Tăriceanu și Daniel Constantin, precizând că acesta va trece cât mai rapid prin Parlament, fără mari modificări, „inclusiv prin organizarea unei sesiuni extraordinare”. Parlamentul este în vacanță, iar, potrivit art. 66 din Constituție, sesiunea extraordinară poate fi convocată la cererea șefului statului, a conducerii Parlamentului sau a cel puțin unei treimi din numărul total al parlamentarilor. Dacă va avea loc, cel mai probabil va fi în august. Indiferent de forma în care Codul va ajunge la Cotroceni după reexaminare, Iohannis nu-l mai poate refuza.