Evenimentul Zilei > Actualitate > Liberalii fac planul pentru „marea împărţeală” cu PSD
Liberalii fac planul pentru „marea împărţeală” cu PSD

Liberalii fac planul pentru „marea împărţeală” cu PSD

Liderii PNL din teritoriu se gândesc deja la candidaturile pentru locale, trecând la capitolul diverse congresul extraordinar cerut de Ludovic Orban, nemulţumit de alianţa cu PC şi PSD.

Aliniaţi în spatele liderului PNL Crin Antonescu, liberalii din teritoriu îşi fac deja calcule pe funcţii, deşi negocierile cu social- democraţii nu au înaintat, iar la centru contestatarii alianţelor cu PC şi PSD cer congres extraordinar.

Săpunaru se vede primar

Liderii locali au prins curaj şi au început să-şi anunţe candidaturile pentru alegerile din 2012. În Vrancea, de pildă, cunoscut fief al baronului PSD Marian Oprişan, deputatul PNL Nini Săpunaru şi-a luat avânt pentru Primăria Focşani.

Pe lângă el, alţi doi liberali ar vrea să candideze: fostul subprefect Manole Merchea şi actualul viceprimar, Vasile Dobre. "Vom face sondaje de opinie, vom vedea cine este cel mai bine clasat, iar decizia o va lua Biroul Permanent. Estimăm că avem o susţinere de circa 30% la nivelul municipiului. Avem şanse mari să câştigăm Primăria Focşaniului", a spus Săpunaru.

Ciuhodaru, în cărţi la Iaşi

Deşi PSD şi PNL nu au căzut de acord asupra formulei prin care să "elimine" electoral PDL la nivel local, şi la Iaşi se anunţă un candidat al Alianţei PNL-PC. Surse liberale susţin că ar avea şanse să cucerească Iaşiul cu deputatul Tudor Ciuhodaru, proaspăt conservator. Aici însă PSD va dori cel mai probabil să-şi conserve postul de primar ocupat de Gheorghe Nichita, care a câştigat ultimele două mandate, ceea ce ar pune în dificultate negocierile dintre cele două partide pentru încheierea unei alianţei locale.

"Noi am vrea să se respecte principiul celui aflat deja în funcţie, dacă vom colabora cu PSD. La nivel de primării avem la Zalău primarul şi alte 15 comune din judeţ", şi-a explicat viziunea asupra alegerilor din 2012 alături de PSD şi deputatul PNL de Sălaj, Gheorghe Taloş.

Şi la Bacău, liberalul Tudor Chiuariu crede că PNL ar trebui să meargă încă un mandat pe mâna lui Romeo Stavarache. "Situaţia e foarte clară: avem un primar în funcţie şi e foarte îndreptăţit să candideze pentru al treilea mandat", a spus Chiuariu.

Socoteli şi la Prahova

În Prahova, unde PSD are un scor ridicat, senatorul PNL Teodor Meleşcanu propune varianta sondajelor de opinie, care să clarifice numele candidatului la primărie sau la consiliul judeţean.

"PSD stă foarte bine în Prahova, însă în apropierea alegerilor cred că se vor face sondaje", a spus Meleşcanu.

Ca să împace şi PNL, şi PSD într-o posibilă alianţă, Meleşcanu este totuşi de părere că cele două partide ar trebui să candideze separat la locale şi pe liste comune la parlamentare şi preşedinţie.

Planurile electorale ale liberalilor din teritoriu nu sunt încurcate nici măcar de contestatarii Ludovic Orban şi Varujan Vosganian. Cei doi au criticat vehement parteneriatele cu PC şi PSD şi au cerut chiar un Congres extraordinar care să decidă în privinţa acestor alianţe. Liderii de la vârful PNL i-au ignorat invocând statutul.

"În statutul nostru se precizează foarte clar care sunt forurile ce decid în privinţa alianţelor. Este vorba de Delegaţia Permanentă. Nu este nevoie de niciun congres extraordinar, dacă în statut nu este prevăzut acest lucru", a replicat Crin Antonescu.

La rândul său, vicepreşedintele PNL Victor Paul Dobre l-a ironizat pe Orban. "Îmi aduc aminte că domnul Orban propune tot timpul câte un congres extraordinar. El ar trebui să-şi pună nişte semne de întrebare. Dar cred că îi plac congresele dumnealui", a declarat Dobre pentru EVZ.

"Îmi aduc aminte că domnul Ludovic Orban propune tot timpul câte un congres extraordinar. El ar trebui să-şi pună semne de întrebare. Cred că dumnealui îi plac congresele. (…) Dacă ar fi unanimitate de opinii, atunci nu am mai fi liberali."

VICTOR PAUL DOBRE, vicepreşedinte PNL

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: